ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Στη Μοζαμβίκη η ετήσια διάσκεψη της Ισλαμικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Στη Μοζαμβίκη η ετήσια διάσκεψη της Ισλαμικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ετήσια διάσκεψη της Ισλαμικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (IDB) στην πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, Μαπούτο, με την Τουρκία να παρακολουθεί άμεσα τις εξελίξεις, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει την εξάπλωση του δικτύου των ισλαμικών τραπεζών στην τουρκική οικονομία.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συνέδρων είναι η υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (Sukuk), για το οποίο η Ισλαμική Τράπεζα έχει διαθέσει κεφάλαια 10 δισ. δολαρίων. Η IDB έχει ηγετική θέση στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα με δεδομένη την αξιολόγηση ΑΑΑ, που έχει λάβει από τους οίκους: Standard & Poor's, Fitch και Moody's.
Παράλληλα, η διάσκεψη θα αξιολογήσει την πορεία του προγράμματος στρατηγικής ανάπτυξης της τράπεζας, στην οποία συμμετέχουν 20 ισλαμικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Παράλληλα, η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των δραστηριοτήτων της, σε άλλες έξι χώρες, μέσω της υλοποίησης ειδικού πλαισίου συνεργασίας σε κάθε χώρα, για μία προκαταρκτική περίοδο τριών ετών.
Είναι η πρώτη φορά που η IDB επιλέγει για τη διεξαγωγή της ετήσιας διάσκεψης της, μία αφρικανική χώρα, δίνοντας έμφαση στην υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων στην αφρικανική ήπειρο.
Η IDB ιδρύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 1973, από τις χώρες-μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, ενώ οι επίσημες εργασίες της άρχισαν στις 20 Οκτωβρίου 1975.

Σχετικές ειδήσεις