ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πατούλης-Φωτίου: Συνάντηση με θέμα την αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης

Πατούλης-Φωτίου: Συνάντηση με θέμα την αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης

Με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Γιώργο Πατούλη και αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συναντήθηκε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Αντικείμενο της συνάντησης, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ειδικότερα η υλοποίηση του νόμου 4320/15, η ενεργοποίηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, (ΤΕΒΑ) τα προγράμματα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» (Παιδικοί, Βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ- ΚΔΑΠ/ΜΕΑ) και το «Βοήθεια στο Σπίτι».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, για το θέμα της ενεργοποίησης του ΤΕΒΑ οι αντιπρόσωποι των Δήμων εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμβάλλουν ώστε να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, ενώ ενημέρωσαν την υπουργό για τα προβλήματα χρηματοδότησης των παιδικών και βρεφικών σταθμών και τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, υποστήριξε ότι οι ελλείψεις αυτές οδηγούν σε καθυστερήσεις στην καταβολή επιδομάτων ένδειας, καθώς και στην ανανέωση των βιβλιαρίων προνοίας.

Παράλληλα τέθηκε το ζήτημα τη λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξέφρασε τη θέληση του υπουργείου να συνεργαστεί με τους Δήμους, καθώς θεωρεί την πρώτη βαθμίδα τοπικής αυτοδιοίκησης, απαραίτητη για την ενεργοποίηση του ΤΕΒΑ.

Παράλληλα τόνισε, ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι να χρηματοδοτηθούν οι παιδικοί σταθμοί με ποσό τουλάχιστον όσο και το τρέχων έτος, ενώ σημείωσε ότι έχει εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση για το «Βοήθεια στο Σπίτι» για το 2015.

Τέλος η κ. Φωτίου επεσήμανε την ανάγκη σύστασης μιας τεχνικής ομάδας από την ΚΕΔΕ, που θα συνεργάζεται με το υπουργείο σε θέματα κοινής αρμοδιότητας, έτσι ώστε να υλοποιούνται πιο άμεσα τα προγράμματα προς όφελος των ατόμων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Σχετικές ειδήσεις