ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαπεριφερειακή συνεργασία μεταξύ Π. Αττικής και Π. Κρήτης με στόχος την πραγματική Αποκέντρωση

Διαπεριφερειακή συνεργασία μεταξύ Π. Αττικής και Π. Κρήτης με  στόχος την πραγματική Αποκέντρωση

Η διαπεριφερειακή συνεργασία ανάμεσα στις Περιφέρειες Κρήτης και Αττικής για την υλοποίηση καλών πρακτικών προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, και της οικονομίας με στόχο την πραγματική Αποκέντρωση ανακοίνωσαν σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου που επισκέπτεται σήμερα και αύριο το νησί.

Σε συνάντηση-σύσκεψη στη Περιφέρεια, η κα. Δούρου ενημερώθηκε εκτενώς από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για τις πρακτικές που ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης στους τομείς διαχείρισης των απορριμμάτων, της τουριστικής προβολής, αλλά και για την επιτυχημένη ψηφιακή σύγκλιση-διακυβέρνηση που ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης.

Στην συνάντηση την κα. Δούρου συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Πολιτικής Παναγιώτης Αθανασιάδης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Περιφέρειας Αττικής Κοσμάς Παπαχρυσοβέργης και η Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ (Ειδκός Διαβαθμικός Σύνδεσμος ν. Αττικής) Αφροδίτη Μπιζά ενώ από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Βιργινία Μανασάκη, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ραπτάκης.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την λήξη της συνάντησης ανάμεσα στον Σταύρο Αρναουτάκη και την Ρένα Δούρου ο Περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε: «Πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση για συνεργασία, συνέργεια και συμπόρευση σε πολλά θέματα με την Περιφέρεια Αττικής. Πρέπει να υπάρχουν μεταξύ των Περιφερειών αυτές οι συνεργασίες γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πετυχαίνουμε τους στόχους τους οποίους βάζουμε και ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα μας. Ξεκινούμε αυτή τη συνεργασία, θα ενδυναμωθεί και με άλλες Περιφέρειες ούτως ώστε στη συζήτηση που θα έχουμε με τους αρμόδιους Υπουργούς με την Κυβέρνηση να υπάρξει η πραγματική Αποκέντρωση».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφερόμενος στο θέμα της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τόνισε: «Οι αρμοδιότητες να έρθουν σε εμάς αλλά και οι πόροι. Εμείς μπορούμε πολύ καλύτερα να διαχειριστούμε τοπικές υποθέσεις από το Αθηνοκεντρικό κράτος. Η Αττική είναι η μεγαλύτερη Περιφέρεια στη χώρα, με βαρύνουσα σημασία, θέλουμε την συνεργασία με την κα. Δούρου και από την πλευρά την δική μας θα δούμε και τις καλές πρακτικές που έχουμε ως Περιφέρεια Κρήτης όπως θα δούμε τις αντίστοιχες καλές πρακτικές στην Αττική» και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να λέμε ότι παίρνουμε τις καλές πρακτικές από την Ευρώπη και να μην βλέπουμε να στηρίζουμε τις δικές μας καλές πρακτικές, που είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, η ψηφιακή σύγκλιση-ψηφιακή διακυβέρνηση, η τουριστική μας στρατηγική και μια σειρά άλλων θεμάτων που βάζουν μπροστά την Περιφέρεια μας σε πάρα πολλά θέματα. Πρέπει όμως να υπάρχει και βοήθεια από την κεντρική εξουσία ανεξάρτητα ποιος είναι Κυβέρνηση».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης απαντώντας σε ερώτηση για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» που προετοιμάζει η Κυβέρνηση είπε: «Θεωρώ αυτονόητο την Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, επίσης οι έλεγχοι να γίνονται σε συντομότερο διάστημα, δεν μπορούμε να περιμένουμε μια απόφαση 2,3 και περισσότερους μήνες. Ναι στον έλεγχο με διαφορετική όμως δομή».

Από την πλευρά της η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου αναφερόμενη στη συνεργασία μεταξύ των Περιφερειών Αττικής και Κρήτης είπε: «Εγκαινιάζουμε σήμερα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης μια αυτονόητη διαδικασία την διαπεριφερειακή συνεργασία. Στο διήμερο που θα βρίσκομαι στη Περιφέρεια Κρήτης πρόκειται να αλλάξουμε καλές πρακτικές, τεχνογνωσία σε σπουδαίους τομείς για την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών και εν τέλει για την εθνική οικονομία. Θα συζητήσουμε για την διαχείριση των απορριμμάτων, για την ψηφιακή πολιτική και για αναπτυξιακές στρατηγικές σε ευλογημένους τόπους όπως είναι η Κρήτη, η Αττική όλη η χώρα».

Μάλιστα η κα. Δούρου στις δηλώσεις της έκανε λόγο για «στραγγάλισμα» του πρώτου και δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση με τις αρμοδιότητες και τους πόρους. «Αυτό που επιζητά ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην χώρα μας είναι ριζικές τομές θεσμικές και νομικές που θα έπρεπε να είχανε γίνει από καιρό γιατί αυτή τη στιγμή ο πρώτος και δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης «στραγγαλίζεται» από περιορισμούς που εντέλει τους πληρούν οι τοπικές κοινωνίες. Με τον κ. Αρναουτάκη έχουμε συν-αντίληψη, ένα έμπειρο αυτοδιοικητικό και ήδη συστρατευόμαστε σε συγκεκριμένες προτάσεις που σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα θέσουμε υπόψιν της κεντρικής Κυβέρνησης ώστε επιτέλους οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες να υπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες».

Τέλος η Περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο για ένα «υβριδιακό θεσμικό μηχανισμό που ελέγχει τους αιρετούς Περιφερειάρχες κάτι που πρέπει να αλλάξει, όπως είπε. «Ακόμα και στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης έθεσα την ύπαρξη της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας. Συνηθίζουμε στη χώρα μας ένα «υβριδιακό» θεσμικό μηχανισμό που ελέγχει τους αιρετούς Περιφερειάρχες με αποτέλεσμα όμως ότι, ούτε έλεγχοι είναι παρά καταλήγει σε παρεμπόδιση της λειτουργίας των αρμοδιοτήτων της αιρετής Περιφέρειας. Ο έλεγχος που ασκείται από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια είναι έλεγχος που εν τέλει καταντά στο «στραγγάλισμα» της τοπικής οικονομίας».

Παρουσιάσεις καλών πρακτικών

Αμέσως μετά οι Περιφερειάρχες Κρήτης και Αττικής στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου παρακολούθησαν εκτενής παρουσίαση της τουριστικής προβολής της Κρήτης από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο τουρισμού Μιχάλη Βαμιεδάκη. Με την λήξη της παρουσίασης η Ρένα Δούρου ο Σταύρος Αρναουτάκης και ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης επισκέφθηκαν την διεύθυνση Μεταφορών όπου έγινε παρουσίαση της ψηφιοποίησης της υπηρεσίας που βοηθά στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον πρόγραμμα της διήμερης παραμονής της κας. Δούρου στο Ηράκλειο, το απόγευμα θα επισκεφθεί το ΙΤΕ (Κέντρο Διάχυτης Νοημοσύνης-πλατφόρμα μεταφορών) ενώ αύριο Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί στην Περιφέρεια θα ενημερωθεί για τον περιφερειακό σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί και αμέσως μετά για τον στρατηγικό σχεδιασμό της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ροή Ειδήσεων