ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απάντηση του Δήμου Αμαρουσίου για την υπερχείλιση του ρέματος Σαπφούς

Απάντηση του Δήμου Αμαρουσίου για την υπερχείλιση του ρέματος Σαπφούς

Έπειτα απότο ρεπορτάζ του Newsbomb.gr σχετικά με τις πρόσφατες πλημμύρες που σημειώθηκαν στο Μαρούσι, ο Δήμος Αμαρουσίου έστειλε την Τετάρτη επιστολή – απάντηση στο δημοσίευμα, με την οποία υποστηρίζει ότι «για την υπερχείλιση του ρέματος Σαπφούς, την αποκλειστική ευθύνη φέρει η Περιφέρεια Αττικής».

Διά της συγκεκριμένης επιστολής, ο Δήμος Αμαρουσίου ισχυρίζεται τα εξής:

«Θέμα: H αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής, για την υπερχείλιση του ρέματος Σαπφούς, στην περιοχή Σωρός Αμαρουσίου, την 26.7.2018.

Σχετικά με το αναρτηθέν, την 21.8.2018 και ώρα 22,20΄, δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Newsbomb.gr» και με τίτλο «Πώς η διοίκηση Πατούλη «έπνιξε» το Μαρούσι στις πρόσφατες πλημμύρες», ο Δήμος Αμαρουσίου και για την αποκατάσταση της αλήθειας, θεωρεί αναγκαίο να σας γνωρίσει ότι:

α) Τα αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές του Δήμου μας Ψαλίδι, Στούντιο Α, και Νέα Λέσβο, που αποτελούσαν, βάσει απόφασης της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ (Κ.Σ.Ε.), αρμοδιότητα του Δήμου μας, έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων των περιοχών Σωρού, Κοκκινιάς και Αναβρύτων, που είχε ανατεθεί στην Περιφέρεια Αττικής, ΕΚΚΡΕΜΕΙ.

β) Η Περιφέρεια Αττικής, ως αρμόδια Υπηρεσία, ενέκρινε την κατασκευή δικτύου όμβριων υδάτων όμορου Δήμου (Πεντέλης - Μελισσίων), με αποδέκτη το ρέμα Σαπφούς, με αποτέλεσμα, το ρέμα Σαπφούς να παραλαμβάνει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα υδάτων.

Αυτό, σε συνδυασμό με το ΜΗ καθαρισμό του ρέματος από φερτά υλικά που εμπόδιζαν τη ροή των υδάτων, από την Περιφέρεια Αττικής ως αποκλειστικά υπεύθυνης για τον καθαρισμό των ρεμάτων (και παρόλη τη διάθεση του Δήμου να συνδράμει, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων) ήταν τα αίτια υπερχείλισης του ρέματος Σαπφούς, στην περιοχή Σωρός Αμαρουσίου, την 26.7.2018.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Δήμου μας και επανειλημμένα, προέβη σε έγγραφες οχλήσεις προς την Περιφέρεια Αττικής, ως έχουσα την αποκλειστική αρμοδιότητα, για ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών του Δήμου Αμαρουσίου, αλλά και τον καθαρισμό των ρεμάτων, που επίσης αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

γ) Η Περιφέρεια Αττικής ομολογεί την αποκλειστική ευθύνη της, για την υπερχείλιση του ρέματος Σαπφούς, στην περιοχή Σωρός Αμαρουσίου, την 26.7.2018, με ανακοίνωσή της που δηλώνει, ότι την 18.7.2018 είχε προβεί στον καθαρισμό του ρέματος Σαπφούς (μήκους 5.650 μέτρων !!!) και μόνο στο ανοιχτό τμήμα του.

Η υπερχείλιση, όμως, της 26.7.2018 οφείλετο και αποκλειστικά, στον μη καθαρισμό, απ΄την Περιφέρεια Αττικής, του κλειστού τμήματος του ρέματος Σαπφούς, στην περιοχή Σωρός Αμαρουσίου.

Επισημαίνεται ότι ο χώρος που αναφέρετε στο δημοσίευμά σας, ότι λειτουργεί ως παράνομο δημοτικό πάρκινγκ, είναι χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου στην πράξη εφαρμογής και πρόκειται περί ιδιωτικού χώρου (καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν συντελεστεί οι απαλλοτριώσεις και κατά συνέπεια βρίσκεται στην νομή των ιδιοκτητών του).

δ) Τη δημοπράτηση και την κατασκευή του έργου διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς αναλαμβάνει πλέον το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μετά από σκληρή πίεση του Δήμου Αμαρουσίου για την αναποτελεσματικότητα εκτέλεσής του από την Περιφέρεια Αττικής.

Αυτό αποφασίστηκε την 10 Αυγούστου 2018, στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Γεωργίου Δέδε και ο Δήμος Αμαρουσίου επικροτεί την πρωτοβουλία της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την επίσπευση εκτέλεσης του σπουδαίου αυτού έργου, που αφορά στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας.

Με αποφασιστικότητα και αίσθημα ευθύνης η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου παρέκαμψε την έλλειψη πολιτικής βούλησης και την ανεπάρκεια της Περιφέρειας Αττικής, εξάντλησε όλα τα περιθώρια και πέτυχε μία εναλλακτική λύση σ’ ένα χρονίζον ζήτημα που ταλαιπωρεί για πολλές δεκαετίες τους κατοίκους.

Τις επόμενες ημέρες, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη για την επικύρωση της διαδικασίας.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ευάγγελος Κάββαλος»