ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θερμή» η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

«Θερμή» η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Αποστασιοποιήσεις, ενστάσεις και διαφωνίες στελεχών σχετικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης με το Eurogroup καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑστον Κεραμεικό.

Συγκεκριμένα, η διαφοροποίηση της Αριστερής Πλατφόρμας εκφράστηκε δια του Παναγιώτη Λαφαζάνη, οποίος σε παρέμβασή του έκανε λόγο για «συμφωνία που εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, ενώ παρουσιάζει και προβλήματα».

Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί πως η διαφωνία θα καταγραφεί και επίσημα με τροπολογία που θα αφορά στη συμφωνία. Αίσθηση επίσης προκάλεσε αποστροφή του λόγου του Αλέκου Καλύβη, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία ετεροβαρή και είπε «με την εφαρμογή του προγράμματος να προετοιμάσουμε τον λαό για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου».

Αντίθετα, μέλη της κυβέρνησης όπως ο Νίκος Παππάς και ο Γιάννης Δραγασάκης υπερασπίστηκαν τις κινήσεις της κυβέρνησης.

dragasakis

Τι είπαν τα στελέχη

Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε: «Είναι θετικό ότι η κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τη χρονική επέκταση μιας δανειακής σύμβασης που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά. Η συμφωνία με τη λίστα των κατευθύνσεων που συνομολογήθηκε από την κυβέρνηση με τους θεσμούς εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, ενώ παρουσιάζει και προβλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ- παρά τη συμφωνία αυτή- χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στόχο να εφαρμόσει με συνέπειες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις. Αυτή είναι η πρόκληση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και από την οποία θα κριθούμε».

Τη διαφωνία του με τη συμφωνία της κυβέρνησης με το Eurogroup εξέφρασε ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Ασκώντας κριτική στην παράταση της δανειακής σύμβασης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «να πάψετε να θεωρείτε ότι τελείωσε το μνημόνιο γιατί μας απαγορεύουν να καταργήσουμε το ψηφισμένο, καθώς στην συμφωνία υπάρχει η ρήτρα ανάδοχής της ιδιοκτησίας του ψηφισμένου μνημονίου».
Επίσης, εμφανίστηκε αντίθετος στην ψήφιση της συμφωνίας λέγοντας «Βεβαίως δεν πρέπει η συμφωνία να ψηφιστεί από την Βουλή».
Ο κ. Μητρόπουλος προεξόφλησε ότι το Βερολίνο θα ακολουθήσει ακόμα πιο σκληρή γραμμή λέγοντας: «ο Σόιμπλε με το δίλημμα χρεωκοπία ή μνημόνιο θα το πάει μέχρι τέλος, πρέπει να περιμένουμε πιο σκληρή γραμμή γιατί σκέφτεται πως θα τρομοκρατήσει τον ευρωπαϊκό νότο και την άνοδο της αριστεράς».
Ο κ. Μητρόπουλος μίλησε για ασάφειες της συμφωνίας «ως προς τις δεσμεύσεις που είναι σε βάρος της χώρας. Ακόμα και η διατύπωση για το πλεόνασμα δεν οδηγεί σε χαμηλότερο πλεόνασμα»

Κριτική άσκησε και ο Γιάννης Μηλιός λέγοντας πως «είναι έξω από την κουλτούρα μας η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές, οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου. Όλα αυτά που η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχουν κοντά ποδάρια».

milios

Επίσης, ο Αντώνης Νταβανέλλος μίλησε για συμφωνία που «αναγκάστηκαμε να αποδεχθούμε». Χαρακτηριστικά είπε: «Τον Ιούνιο θα πρεπει να έχουμε τη δημοσια εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκάστηκα με να αποδεχθούμε προχθές. Αλλιως η προοπτική ειναι η ανατροπή της κυβερνησης».

Αντίθετα, υπερασπίστηκαν την κυβέρνηση, ο Νίκος Παππάς που είπε ότι οι κριτικές στην κυβέρνησης είναι καλοδεχούμενες, αλλά δεν αντιστοιχούν στο λαϊκό αίσθημα.

Αντίστοιχα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, είπε ότι η αποδοχή της συμφωνίας έγινε γιατί η κυβέρνσηης θεώρησε ότι της δινόταν ο χρόνος και η ευκαιρία να προχωρήσει : «Εξετάσαμε ακόμα και το σενάριο της τελικής σύγκρουσης, αλλά δεν το επιλέξαμε. Αποδεχτήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θεωρήσαμε ότι μας δίνει χρόνο, αλλά και εργαλεία για να προχωρήσουμε. Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο. Για το κόμμα δεν καταφέραμε να πετύχουμε αυτό που λέγαμε από την αρχή, ότι θέλουμε ένα κόμμα χωρίς βαρονίες, γι' αυτό και πρέπει να το ξαναδούμε. Θυμίζουμε ακόμη ομοσπονδία».

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στο twitter για τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης:«Στις διαπραγματεύσεις που κάναμε μας οδηγούσαν σε εκβιασμό. 'Η υπογράφετε νέο μνημόνιο ή χρεοκοπείτε» έγραψε σε μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό.

Ο Νίκος Χουντής τόνισε πως η διαπραγμάτευση αρχίζει απο δω και πέρα: «Να συγκροτήσουμε επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους. Δεν είναι ώρα για να καταμερίσουμε ευθύνες ή να δουμε ποιος δικαιώνεται και ποιος όχι. Η διαπραγμάτευση είναι μπροστά μας».

Σχετικές ειδήσεις