ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο βέτο της Αθήνας για την ιρανική τράπεζα

Τι απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο βέτο της Αθήνας για την ιρανική τράπεζα

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε μετά από ερώτηση δημοσιογράφου του ΑΝΤ1 το χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα είπε «όχι» σε απόφαση της ΕΕ για ανανέωση των κυρώσεων κατά της μεγαλύτερης ιρανικής τράπεζας Saderat.

Η δήλωση του αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρμτμεντ έχει ως εξής:

«Είμαστε ενήμεροι για τη διαγραφή της Bank Saderat του από τη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Bank Saderat παραμένει όπως έχει οριστεί στον κατάλογο SDN (Specially Designated Nationals List - Εθνικός Κατάλογος Ειδικά Χαρακτηρισμένων Ατόμων). Οι δευτεροβάθμιες αμερικανικές κυρώσεις εξακολουθούν να ισχύουν. O αποχαρακτηρισμός από την ΕΕ δεν επηρεάζει τον χαρακτηρισμό των ΗΠΑ και οι συνέπειες της θα συνεχίσουν να επισυνάπτονται στις συναλλαγές με την Bank Saderat.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές στη δέσμευσή τους για το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχεδίο Δράσης (JCPOA), εφ 'όσον το Ιράν συνεχίζει να διατηρεί τις δικές του δεσμεύσεις βάσει της συμφωνίας. Εμείς δεν θα εμποδίσουμε τις ιρανικές επιχειρήσεις που έχουν άδεια να λειτουργούν σε συνέχεια της Ημέρας Εφαρμογής (Implementation Day) του JCPOA, συμπεριλαμβανομένων και των δοσοληψιών με ιρανικές τράπεζες που δεν παραμένουν στη λίστα του SDN.

Όπως έχουμε δηλώσει στο παρελθόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις ιρανικές δραστηριότητες εκτός του πεδίου εφαρμογής του JCPOA, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του Ιράν για την τρομοκρατία και άλλες αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες στην περιοχή».

Όπως σημείωνε η αμερικανική εφημερίδα η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι δυνητικά επικίνδυνη για την Ελλάδα, καθώς οι κυρώσεις έναντι του Ιράν αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Σχετικές ειδήσεις