ΚΟΜΜΑΤΑ

ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» στις φρεγάτες, «όχι» στις παλινωδίες και σπατάλες Μητσοτάκη για τα εξοπλιστικά

ΣΥΡΙΖΑ
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι αυτές τις σωστές στρατηγικά επιλογές, «θα κληθούμε να πληρώσουμε πανάκριβα».
INTIME NEWS

Με αρκετούς προβληματισμούς, όχι τόσο για την προμήθεια των φρεγατών αυτή καθ’ αυτή, αλλά για το συνολικό κόστος και τον τρόπο που λαμβάνει η κυβέρνηση τις αποφάσεις για την αμυντική θωράκιση της χώρας, υποδέχθηκε η Κουμουνδούρου τη συμφωνία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Για να είναι απολύτως ξεκάθαρο, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ένα επί της αρχής «ναι» στην απόκτηση των γαλλικών φρεγατών Belharra, καθώς θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος τύπος πλοίων είναι στρατηγικά σωστός για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και η εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας με τη Γαλλία, που έχει ήδη η χώρα από το 2018.

Ωστόσο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι αυτές τις σωστές στρατηγικά επιλογές, «θα κληθούμε ωστόσο να πληρώσουμε πανάκριβα εξαιτίας των παλινωδιών και της έλλειψης στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη», ρίχνοντας ευθείες βολές για τον τρόπο που κινήθηκε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

Όπως τονίζει η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της, μετά τις εκλογές και ειδικά το καλοκαίρι του 2020 ενόψει της κρίσης με το ερευνητικό Oruc Reis «παροτρύναμε την Κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο μιας λογικής ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Ωστόσο οι κυβερνητικές παλινωδίες και οι εξοπλιστικές αγορές που ακολούθησαν, όχι μόνο άφησαν τη χώρα χωρίς αμυντική και διπλωματική στήριξη το φθινόπωρο του 2020, αλλά έχουν σήμερα φουσκώσει υπέρμετρα τον λογαριασμό για μια υπερχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα, βάζοντάς μας σε μια κούρσα εξοπλισμών που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνεχίζοντας, θέτει μία σειρά από ερωτήματα ως προς τον τρόπο που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να μπει σε αυτό τον νέο γύρο μεγάλων εξοπλισμών και ως προς τη χρησιμότητα του τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, συνυπολογίζοντας και τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας.

«Ακούγεται πάντοτε πολύ ευχάριστο να ενισχύουμε με νέα όπλα την Άμυνά μας. Όπως ακουγόταν ευχάριστο, ακόμη και την εποχή των μεγάλων εξοπλιστικών σκανδάλων. Η εθνικά υπεύθυνη στάση όμως και η πατριωτική μας ευθύνη, μας υποχρεώνει πέρα από ευχάριστοι να είμαστε και εθνικά ωφέλιμοι. Και αυτό σημαίνει να θέτουμε προτεραιότητες και να κινούμαστε στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού και στρατηγικής με αρχή μέση και τέλος.

Σε αυτό το πλαίσιο αναρωτιόμαστε, πέρα από τις αναγκαίες για το Πολεμικό μας Ναυτικό φρεγάτες και τον αναγκαίο για την Πολεμική μας Αεροπορία εκσυγχρονισμό των F16, οι άλλες εξοπλιστικές επιλογές κατά πόσο αποτελούν προτεραιότητα και κατά πόσο υπερβαίνουν το όριο των δαπανών μας σε σχέση με τις αντοχές της οικονομίας μας;

Κατά πόσο αποτελούσαν προτεραιότητα οι επενδύσεις σε εξοπλιστικά όπως τα επιπλέον Rafale, για τα οποία δεν γνώριζε ούτε καν η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, η επέκταση του εκσυγχρονισμού επιπλέον F16 ή η σκανδαλωδώς πανάκριβη συμφωνία με το Ισραήλ για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα;», αναρωτιέται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και συνεχίζει, λέγοντας πως:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως δύναμη ευθύνης θα συμβάλλει ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά θα είναι ταυτόχρονα απέναντι:

- Σε εξοπλιστικές δαπάνες που δεν είναι απολύτως απαραίτητες και επιβαρύνουν δυσβάσταχτα τις επόμενες γενιές μιας ήδη υπερχρεωμένης χώρας, όπως η πατρίδα μας.

- Σε οποιεσδήποτε συμφωνίες δεν έχουν απτά διπλωματικά και αμυντικά οφέλη για τη χώρα μεταξύ άλλων και για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που έχει αφεθεί τα τελευταία δυο χρόνια σε τροχιά διάλυσης.

- Σε αδιαφανείς διαδικασίες που τόσο έχουν κοστίσει στη χώρα στο παρελθόν.

Ας το έχουν καλά στο μυαλό τους: Θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ δημόσιων πόρων που θα διαχειριστεί μια κυβέρνηση με πρωτοφανές έλλειμμα εμπιστοσύνης στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εικόνες σοκ στη Θεσσαλονίκη: Επίθεση με καδρόνια και σουγιάδες έξω από ΕΠΑΛ - 2 τραυματίες

Συγκλονιστικό βίντεο: Κατέγραψε τη στιγμή που η θάλασσα «κατάπιε» και σκότωσε τον σύζυγό της

Ξέφυγαν τελείως στο Big Brother: Έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται στο σπίτι του «Μεγάλου Αδερφού»;