ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σαμαράς: «Δυο μήνες και τέλος για την κυβέρνηση Παπαδήμου»

Α. Σαμαράς: «Δυο μήνες και τέλος για την κυβέρνηση Παπαδήμου»

«Η κυβέρνηση αυτή είναι προσωρινή και μεταβατική, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Για να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» του παλαιού ιδιωτικού χρέους και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του συνολικού χρέους μας. Όλα αυτά θα κριθούν στους επόμενους δύο μήνες. Και τέλος!», η κοφτή, ξεκάθαρη απάντηση του αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, στην «προτροπή», όπως είπε, να παραταθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου.

«Συμφωνία μακροχρόνιας διακυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων δεν υπήρξε. Επομένως πως θα παραταθεί; Πώς θα κυβερνήσουμε; Ας το καταλάβουμε: υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας στην ελληνική πολιτική. Εμείς θέλουμε να αποκατασταθεί το έλλειμμα αυτό. Και γι' αυτό ό,τι υπογράφουμε το εννοούμε. Και το τηρούμε. Και το φτάνουμε ως το τέλος του. Δεν θα αποκατασταθεί το έλλειμμα αυτό, αν άλλα συμφωνούμε κι άλλα κάνουμε. Δεν θα αποκατασταθεί το έλλειμμα αξιοπιστίας, αν πάψουμε να τηρούμε τα συμφωνημένα. Εμείς την υπογραφή μας να τη σεβόμαστε!», ξεκαθάρισε, εμμένοντας στην αρχική συμφωνία για πρόωρες εκλογές τον Φλεβάρη.

Ο κ. Σαμαράς, υπεραμύνθηκε της θέσεώς του λέγοντας πως μια κυβέρνηση που θα πάρει δύσκολες αποφάσεις δεν μπορεί να σταθεί χωρίς νωπή εντολή από το λαό, επαναλαμβάνοντας πως η προοπτική των εκλογών λειτουργεί ως «βαλβίδα ασφαλείας» στην κοινωνία για να μην υπάρχουν σοβαρές ταραχές στους δρόμους.

Δύσκολα τα επόμενα 3 χρόνια

«Η περίοδος των δύσκολων αποφάσεων δεν θα κρατήσει δύο τρείς μήνες. Θα κρατήσει δύο-τρία χρόνια. Τουλάχιστον...», εκτίμησε μάλιστα ο αρχηγός της ΝΔ, συμπληρώνοντας πως η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται όλο αυτό το διάστημα από μια κυβέρνηση, όπου τα κόμματα τα οποία τη στηρίζουν δεν έχουμε συμφωνήσει σε τίποτε μακροχρόνιο, χωρίς καμιά νομιμοποίηση!

«Μέχρι πριν από δύο χρόνια μια τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα σε κόμματα με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους θεωρείτο συνταγή «ακυβερνησίας»! Και πολύ σωστά... Τώρα, πως ξαφνικά, αυτό που ως πριν λίγο το λέγαμε όλοι «ακυβερνησία», ξαφνικά θεωρείται ''μοναδική λύση σωτηρίας''», διερωτήθηκε, διαπιστώνοντας παράλληλα πως το ΠΑΣΟΚ βλέπει να βυθίζεται και ζητά να παραταθεί η τωρινή κυβέρνηση για να αποφύγει το ίδιο τα χειρότερα!

«Το ΠΑΣΟΚ βάζει το δικό του μικρο-κομματικό όφελος πάνω από το εθνικό συμφέρον....Εμείς επιμένουμε στην ομαλότητα! Δεν την υπονομεύουμε...», σημείωσε, λέγοντας πως εκείνοι που δεν ήθελαν τη μεταβατική κυβέρνηση τώρα την «αγάπησαν».

Τα 5 «όχι» Σαμαρά

Υπάρχουν, πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε τέτοια κρίση χρέους», είπε ο Αντώνη Σαμαράς, και απαριθμώντας τα, είπε πως και τα 5, τα έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου βυθίζοντας τη χώρα στην ύφεση:

• Δεν βάζουμε φόρους σε περίοδο ύφεσης.

• Δεν προχωράμε σε οριζόντιες περικοπές, για να μειώσουμε τη σπατάλη.

• Δεν κάνουμε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς να παίρνουμε ταυτόχρονα μέτρα για την ανάκαμψη της Οικονομίας.

• Δεν ζητάμε θυσίες, χωρίς φώς στην άκρη του τούνελ.

• Δεν παραμελούμε ποτέ – μα ποτέ – τη ρευστότητα της Οικονομίας.

Οι «γαλάζιες» προτεραιότητες

Ο πρόεδρος της ΝΔ, έθεσε και τις προτεραιότητες που πρέπει να λάβει ένα νέο σχήμα, λέγοντας πως:

• Πρώτον, πρέπει να πάρει στοχευμένα μέτρα περικοπής της σπατάλης

• Δεύτερο, πρέπει να πάρει ταυτόχρονα μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας.

• Τρίτον, πρέπει να μειώσει τη φορολογία και να προβεί σε άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών και να αλλάξει ολόκληρο το φορολογικό σύστημα.

• Τέταρτον, χρειάζεται να ενισχύσει την Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας, με διαρθρωτικά μέτρα, πολύ πιο θαρραλέα και πολύ πιο ορθολογικά απ' αυτά που ήδη αποτολμήθηκαν.

«Θα ξεκινήσουμε αύριο με τη χειρότερη κληρονομιά. Αλλά μπορούμε και θα το επιτύχουμε. Ξέρω ότι δεν θα είναι εύκολο. Ξέρω ότι χρειάζεται χρόνος. Δεν πρόκειται ούτε για μια μέρα, ούτε για μια εβδομάδα, ούτε για ένα μήνα. Δουλειά μου δεν είναι να πω τα γνωστά ψέματα, αλλά να επιμείνω στη δύσκολη αλήθεια. Ότι η Ελλάδα χρειάζεται Ανάκαμψη!», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ζητώντας μια πολιτική διεξόδου από την κρίση να αναδείξει στο εξής σε άμεση προτεραιότητα την Ανάκαμψη, να προχωρήσει η μείωση του ελλείμματος, να χτυπηθεί το αληθινό λίπος της κυβέρνησης, να δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά αυτή τη φορά με έμφαση της ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας, να δοθεί έμφαση ακόμα στην αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής.

«Ανάκαμψη, Ανταγωνιστικότητα, Κοινωνική Συνοχή. Πάνω σε αυτά τα τρία, οφείλουμε να αναζητήσουμε δρόμους συναίνεσης με την κοινωνία. Πάνω σε αυτά μπορούν και πρέπει να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Αλλά πάνω στα τρία αυτά προτάγματα:

Ανάκαμψη, Ανταγωνιστικότητα και αποκατάσταση Κοινωνικής Συνοχής. Αν επιτύχουμε και τα τρία, μη φοβάστε την Ελλάδα. Θα ξεπεράσει την κρίση της γρήγορα. Αν δεν τα επιτύχουμε – και τα τρία! – δεν πάμε πουθενά. Κι όχι κάποια από τα τρία. Και τα τρία! Ανάκαμψη, Ανταγωνιστικότητα, Κοινωνική Συνοχή», κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς