ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος εκλογικός νόμος: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για μπόνους, ομογενείς και όριο εισόδου στη Βουλή

Νέος εκλογικός νόμος: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για μπόνους, ομογενείς και όριο εισόδου στη Βουλή
INTIME NEWS

Άμεσα και πριν το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί στην βουλή ο νέος εκλογικός νόμος με τον οποίο θα καθορίζονται και οι όροι για το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στη «Real News» εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει ελληνικό κόμμα που θα αρνηθεί να υπερψηφίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ενώ δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης δηλώνει: «Το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων σε όλη τη γη είναι πρώτα απ' όλους δικό τους δικαίωμα. Συζητάμε μαζί τους τη βέλτιστη λύση. Όπως και να διασφαλίσουμε το αυτονόητο, ότι τα παιδιά των Ελλήνων είναι Έλληνες πολίτες, όπου κι αν γεννιούνται».

Στόχος της κυβέρνησης είναι με τον νέο εκλογικό νόμο να αλλάξει τα όρια εισόδου στη Βουλή ανεβάζοντάς από το 3% στο 5% ενώ όσον αφορά το μπόνους αυτό θα είναι αναλογικό. Παράλληλα θα αυξηθούν οι βουλευτές επικρατείας λόγω της ψήφου των αποδήμων ενώ θα εισαχθεί και η επιστολική ψήφος και για τους ετεροδημότες!

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, στην κυβέρνηση εγκαταλείπουν το γερμανικό μοντέλο το οποίο στηρίζεται σε μικρές μονοεδρικές περιφέρειες για να μην προκαλέσουν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες αποδυναμώνοντας τους δημάρχους και κλίνουν προς μια βελτιωμένη εκδοχή του παρόντος.

Αναφορικά με το μπόνους του πρώτου κόμματος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό θα διατηρηθεί αλλά θα αποκτήσει αναλογικότητα. Αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό 35% τότε το μπόνους θα είναι 35 βουλευτές, αν θα είναι 40%, 40 βουλευτές κ.ο.κ.

Όσον αφορά την ψήφο των αποδήμων, αυτοί θα λαμβάνουν τα ψηφοδέλτια προ της ημερομηνίας των εκλογών (το σενάριο αναφέρεται σε 25 μέρες) καθώς και δύο φακέλους ώστε να ψηφίσουν με επιστολή επιλέγοντας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που επιθυμούν. Οι βουλευτές επικρατείας αναμένεται να αυξηθούν στους 20 από 12 που είναι σήμερα.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για αυτό και όλα είναι ανοιχτά στο τραπέζι προς συζήτηση. Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος τύπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης σε συνέντευξή του επαναλαμβάνει πως «η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη, διατυπωμένη δημόσια κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου και είναι προφανές, πως θα την υπερασπιστούμε και τώρα. Πιστεύουμε σ’ ένα δίκαιο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, που εγγυάται βιώσιμες κυβερνήσεις».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Νεκροί εντοπίστηκαν οι δύο δύτες που αγνοούνταν στην Κάρπαθο

Βάσεις 2019: Ανακοινώνονται τα μόρια - Όλα τα αποτελέσματα στο Newsbomb.gr