ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταδίκη στην Γερμανία για «υποβρύχιες» μίζες στην Ελλάδα

Καταδίκη στην Γερμανία για «υποβρύχιες» μίζες στην Ελλάδα

Το δικαστήριο του Μονάχου αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο ύψους 140 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Ferrostaal AG στο πλαίσιο υπόθεσης δωροδοκίας που συνδέεται με δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας.

Το πρόστιμο είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού της εταιρείας με τις εισαγγελικές αρχές και το δικαστήριο.

Η εταιρεία σήμερα επιβεβαίωσε σε ανακοίνωση της ότι θα υποστεί τις συνέπειες και θα πληρώσει το πρόστιμο. Η Ferrostaal από την έναρξη της δίκης στις 15 Δεκεμβρίου είχε δηλώσει ότι ήταν έτοιμη να πληρώσει το πρόστιμο το οποίο ήταν αποτέλεσμα "εντατικών διαπραγματεύσεων".

Τα δύο στελέχη της εταιρείας καταδικάστηκαν για δωροδοκίες σε Ελλάδα και Πορτογαλία και έλαβαν ποινές φυλάκισης δύο ετών με αναστολή.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των δύο κατηγορουμένων, έδωσαν το 2000 στην Ελλάδα και τρία χρόνια αργότερα στην Πορτογαλία συνολικά 62 εκατομμύρια ευρώ για να κατοχυρώσουν επικερδή συμβόλαια για την κατασκευή υποβρυχίων.

Όπως είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, τουλάχιστον το 1/3 του ποσού πήγε σε αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, όπως αναφέρει το περιοδικό Spiegel.

Η εταιρεία δούλευε με διαφορετικούς ενδιάμεσους και συμβούλους προκείμενου να έχει πρόσβαση στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας. Ο πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά: "Τα υποβρύχια αγοράζονται από πολιτικούς και όχι από ιδιώτες, όποιος πληρώσει μίζες γι’ αυτές τις δουλειές θα πρέπει αναγκαστικά να προσεγγίσει εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις".