ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκάλυψη - «βόμβα»: Ο Τσίπρας είχε ζητήσει από τον Πούτιν να τυπώσει δραχμές το 2015!

Αποκάλυψη - «βόμβα»: Ο Τσίπρας είχε ζητήσει από τον Πούτιν να τυπώσει δραχμές το 2015!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τον Βλάντιμιρ Πούτιν να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας στην παρουσίαση του βιβλίου της  δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ Ελένης Βαρβιτσιώτη και της δημοσιογράφου Βικτώριας Δενδρινού «Η Τελευταία Μπλόφα» για τη διαπραγμάτευση του πρώτου 6μήνου του 2015.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε λόγω της ανερμάτιστης διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015, να φλερτάρει επικίνδυνα με την επιστροφή στη δραχμή», σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εστιάζοντας στο βιβλίο του τέως προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Τα μηνύματα που εξέπεμπε τότε η χώρα ήταν αντιφατικά, οι μπλόφες συνεχείς και προκαλούσαν σύγχυση στους εταίρους της. Στην "Τελευταία Μπλόφα" αυτό αποδεικνύεται πέραν κάθε αμφιβολίας», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό μία δική μου προσθήκη που αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Έχει να κάνει με το τηλεφώνημα που δέχτηκε στις 6 Ιουλίου 2015, μία ημέρα ακριβώς μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο βιβλίο τους με τίτλο "Ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο…"("Un président ne devrait pas dire ça...", εκδόσεις Stock, 2016) οι Γάλλοι δημοσιογράφοι Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ, ο Ρώσος πρόεδρος εκμυστηρεύτηκε στον τότε πρόεδρο Ολάντ ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών, επειδή δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να το κάνει».

«Ο Πούτιν έκρινε σε εκείνη τη συγκυρία ότι όφειλε να ενημερώσει γι’ αυτό το θέμα τον Ολάντ, ενώ η τύχη της Ελλάδος κρεμόταν από μία κλωστή και βρισκόμασταν λίγες μέρες πριν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Ο Πούτιν διευκρίνισε βέβαια στον Ολάντ ότι η Ρωσία δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο. Παραθέτω αυτούσιο το απόσπασμα από το βιβλίο σε ελληνική μετάφραση» ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ:

«...Εκείνο το βράδυ της Πέμπτης 9 Ιουλίου 2015, ο Φρανσουά Ολάντ ήταν εξομολογητικός. Μάς διηγείται μια εκπληκτική ιστορία. "Ο Βλαντιμίρ Πούτιν", μας λέει τον "κάλεσε μυστηριωδώς", τρεις μέρες νωρίτερα, στις 6 Ιουλίου, την επομένη του δημοψηφίσματος που είχε διοργανώσει και κερδίσει ο Τσίπρας, για να του "δώσει μια πληροφορία".

Γεμάτος περιέργεια, ο Ολάντ, μάς μεταφέρει τη συζήτηση του με τον οικοδεσπότη του Κρεμλίνου.

  • Πούτιν: "Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία, για να μην υπάρχει παρεξήγηση ανάμεσά μας…."
  • Ναι, κανένα πρόβλημα, πες μου, απαντά ο Ολάντ, πολύ περίεργος…
  • Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσει δραχμές στην Ρωσία, γιατί δεν έχουν, πια, εκτυπωτικές μηχανές για να το κάνουν, επιβεβαιώνει ο Πούτιν.

Απόδειξη ότι η ελληνική ηγεσία, εκείνη τη χρονική στιγμή, εξέταζε καλά το ενδεχόμενο να φύγουν από την Ευρώπη, και κατά συνέπεια να ξανασυνδεθούν με το ιστορικό τους νόμισμα.

  • "Τι τους απάντησες;" ρωτά ο Ολάντ
  • Απάντησα ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι σκέφτεσαι;
  • "Είναι ένα κυρίαρχο κράτος η Ελλάδα, αν έβγαινε από τη ζώνη ευρώ, θα χρειαστεί χαρτονομίσματα, δεν θα με σόκαρε αν η Ρωσία το έκανε, θα απαντούσε έτσι σε ένα αίτημα", αυτοσχεδιάζει ο Ολάντ, όλο και περισσότερο αιφνιδιασμένος.
  • "Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία, για να καταλάβεις καλά ότι δεν είναι καθόλου αυτή η πρόθεσή μας" καταλήγει ο Πούτιν, πριν κλείσει το τηλέφωνο.

Περίεργο, αυτό το τηλεφώνημα, ο Πούτιν δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Τι μήνυμα ήθελε να περάσει ; "Αναρωτήθηκα γιατί μου το είπε αυτό" αναρωτιέται ο Ολάντ, μπροστά μας. "Ίσως για να μην θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα εκτός της ζώνης ευρώ, και επίσης για να μου πει ότι αυτό ήταν ένας κίνδυνος και έπρεπε να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί."

Ο Ολάντ ήταν σίγουρος ότι αν ο Πούτιν έκανε αυτήν την εντυπωσιακή κίνηση προς το μέρος του, "ήταν με καλή πρόθεση". "Εξάλλου, την κράτησα για τον εαυτό μου.

Τέλος πάντων, όχι εντελώς".

«Η αποκάλυψη αυτή των δυο Γάλλων δημοσιογράφων σε ένα βιβλίο τους που δημοσιεύθηκε το 2016 με περιεχόμενο συνομιλίες που είχαν με τον τέως Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, και το οποίο δημοσιεύτηκε με τη συναίνεσή του, είναι ενδεικτική του χάους και πανικού που επικρατούσε στην Ελλάδα τις δύσκολες εκείνες μέρες και του αδιεξόδου στο οποίο βρέθηκε η χώρα εκείνο το καλοκαίρι. Προσθέτει επίσης ακόμα μία ένδειξη, στις τόσες άλλες που διαθέταμε τότε, ότι η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με τα αδιέξοδά της ανερμάτιστης διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015, φλέρταρε επικίνδυνα με την επιστροφή στη δραχμή» επισήμανε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μετά το αιματοκύλισμα στην Συρία έρχεται η Κύπρος και το Αιγαίο;

Άγρια νύχτα στη Σάμο: Μαχαιρώματα, ξύλο, φωτιές και τραυματίες - Κλειστά τα σχολεία

Σχετικές ειδήσεις