ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Προϋπολογισμός αισιοδοξίας και ρεαλισμού - Στόχος μας η ενίσχυση της μεσαίας τάξης

Σταϊκούρας: Προϋπολογισμός αισιοδοξίας και ρεαλισμού - Στόχος μας η ενίσχυση της μεσαίας τάξης
INTIME

Την πολιτική σταθερότητα και την ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές και κοινωνικές συγκλίσεις προέκρινε ο Χρήστος Σταϊκούρας για την ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας, στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020, διαβεβαιώνοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης.

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο νέο κρατικό προϋπολογισμό, επεσήμανε πως καταδεικνύει τη θετική δυναμική της οικονομίας που «σταθεροποιείται και βελτιώνεται μετά από μακρόχρονη περιπέτεια».

Σημείωσε πως «βγαίνουμε στο ξέφωτο», συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως «δεν υφίστανται μαγικές συνταγές». Ο κ. Σταϊκούρας χτύπησε, παράλληλα, και καμπανάκι υπογραμμίζοντας πως «οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να υπάρχουν και οι κίνδυνοι παραμονεύουν».

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί και ότι κρατά «το εθνικό καθήκον τιμόνι γερά, χωρίς ταλάντευση», αναφέροντας ότι θα προχωρήσει χωρίς λαϊκισμούς, αυταπάτες και χωρίς ελιτισμούς, με τους πολλούς και για τους πολλούς.

Στην ομιλία του επιχείρησε να ορίσει τη μεσαία τάξη, επικαλούμενος αναφορές του ΟΟΣΑ, λέγοντας ότι χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783 ευρώ, με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ, και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ. Σημείωσε δε, ότι έννοια της μεσαίας τάξης διαφοροποιείται από την έννοια του μέσου εισοδήματος.

«Τα μεσαία εισοδήματα, μέσα στην κρίση, κυρίως τα τελευταία χρόνια, συρρικνώθηκαν δραματικά και στόχος της ΝΔ είναι αυτά τα εισοδήματα να τα ενισχύσει», επεσήμανε.

Για προϋπολογισμό που αποτελεί περιτύλιγμα αντεργατικών μέτρων, έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας πως ο προϋπολογισμός δεν είναι ούτε αναπτυξιακός, ούτε κοινωνικός.

«Έχει ταβάνι κι αυτό φαίνεται μέσα από τις αυξήσεις στα μεσαία εισοδήματα 56 ευρώ το χρόνο, αλλά και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει σχέδιο για δαπάνες σε υγεία και παιδεία, ώστε να φτάσουμε στο μέσο όρο της ΕΕ», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο-σοκ: Κρανοφόρος εισέβαλε σε κατάστημα και πυροβόλησε εν ψυχρώ την υπάλληλο

Κοινωνικό μέρισμα 2019: «Κλειδώνουν» τα ποσά - Ποιοι θα το πάρουν φέτος

Σχετικές ειδήσεις