ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Το παρασκήνιο της επιλογής της και το «στίγμα» Μητσοτάκη

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Το παρασκήνιο της επιλογής της και το «στίγμα» Μητσοτάκη
INTIME NEWS

Λίγα 24ωρα έμειναν έως την Τετάρτη, όποτε και θα ξεκινήσει στην Βουλή η διαδικασία ανάδειξης της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου , ως της πρώτης γυναίκας που καταλαβαίνει την προεδρία της Δημοκρατίας.

Η όλη διαδικασία θα φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού στόχος του ήταν εξαρχής η εξεύρεση μιας υπερκομματικής προσωπικότητας. Η επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, υποστηρίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «έγινε έπειτα από πολλή σκέψη και αφού αξιολογήθηκαν όλα τα δεδομένα».

Για τους προσεχτικούς παρατηρητές, βεβαίως, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στις 25 Νοεμβρίου, ήταν ενδεικτική των προθέσεών του. Μιλώντας στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στο άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει το στίγμα των προθέσεών του. «Ο τρόπος που προτείνουμε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας για πρόταση προσώπου με ευρύτερη συναίνεση», είχε πει τότε ο Πρωθυπουργός και την Τετάρτη απέδειξε ότι το εννοούσε.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μια πρόταση που θα χαρακτηρίζει τη διακυβέρνηση του Κυριάκου. Μητσοτάκη Είναι μια διαφορετική πρόταση, που επιχειρεί να γυρίσει αρκετές σελίδες στο βιβλίο της μεταπολιτευτικής πολιτικής ιστορίας. Είναι μια κίνηση που έρχεται από το μέλλον και αποσκοπεί να δώσει τέλος στον κύκλο του απόλυτου συμβιβασμού. Αυτό για το οποίο ψηφίστηκε ο Μητσοτάκης από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Ο σημερινός πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι μετά τη δεκαετή περιπέτεια της χώρας διανοίγεται μπροστά του ένας δρόμος που, εκτός των άλλων, μπορεί να οδηγήσει στην επανίδρυση του πολιτικού συστήματος.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα είναι το έβδομο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης που θα καταλάβει τον προεδρικό θώκο στην Ηρώδου Αττικού, την κορυφή δηλαδή του πολιτειακού μας συστήματος. Έχουν προηγηθεί ο Μιχαήλ Στεφανόπουλος, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για δύο θητείες, ο Χρήστος Σαρτζετάκης, ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος επίσης για δύο θητείες και ο Κάρολος Παπούλιας για δύο θητείες επίσης.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να είναι η τρίτη κατα σειρά πρόεδρος σε ρεκόρ ψήφων από τη μεταπολίτευση και μετά.

Το ρεκόρ ψήφων κατέχει ο Κάρολος Παπούλιας που τον Φεβρουάριο του 2005 συγκέντρωσε 279 ψήφους από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που τον ψήφισαν μετά από πρόταση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Παρόν είχαν ψηφίσει το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός. Το δεύτερο ρεκόρ κατέχει ο Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2000 στην δεύτερη θητεία του έλαβε 269 ψήφους καθώς τον ψήφισαν και πάλι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. και της Νέας Δημοκρατίας. Ο τότε Συνασπισμός απέναντι στον Κωστή Στεφανόπουλο είχε κατεβάσει τον Λεωνίδα Κύρκο ο οποίος πήρε 10 ψήφους ενώ το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ ψήφισαν παρών.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πολύ θετική γνώμη για την κυρία Σακελλαροπούλου την οποία συνάντησε πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο όταν με την ιδιότητά του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης την επισκέφτηκε στο γραφείο της στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η επίσκεψή του, η οποία έγινε σε μια περίοδο όπου ήταν σε εκκρεμότητα σημαντικές υποθέσεις για τις οποίες έπρεπε να αποφανθεί το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, χαρακτηρίστηκε εθιμοτυπική, ενώ από την Πειραιώς δεν είχε εκδοθεί καμία σχετική ανακοίνωση.

Η νέα πρόεδρος, σύμφωνα με συνεργάτες του Μαξίμου, «συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια εποχή κατά την οποία επιλέγονται για τα κορυφαία αξιώματα πρόσωπα τα οποία έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους και προέρχονται από ένα ευρύτερο κοινωνικό και ιδεολογικό φάσμα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: Πόσο αυξάνονται - Ποιοι είναι οι κερδισμένοι

Σχετικές ειδήσεις