ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η εκλογή της Σακελλαροπούλου συμβολίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή

Μητσοτάκης: Η εκλογή της Σακελλαροπούλου συμβολίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή

«Η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως πρώτης γυναίκας Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας με πολύ μεγάλη πλειοψηφία συμβολίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ψηφοφορία, στο περιστύλιο της Βουλής.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαιώνει ότι στα μεγάλα μπορούμε να συμφωνήσουμε για μια Ελλάδα που μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε επίσης σε όλους τους τόνους πως με την εκλογή τής κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας ανοίγει «ένα παράθυρο στο μέλλον».

Η ψηφοφορία που ξεκίνησε λίγο πριν τις 11:00 είχε πανηγυρικό χαρακτήρα αφού η εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου ήταν δεδομένη αφού ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν προαναγγείλει πως θα την υπερψηφίσουν, μετά την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η σημερινή ψηφοφορία όπως προκύπτει από το αναθεωρημένο Σύνταγμα ήταν η πρώτη από μία σειρά συνολικά πέντε που μπορεί να χρειάζονταν. Σε αυτήν η κυρία Σακελλαροπούλου θα έπρεπε να συγκεντρώσει τα τα 2/3 των ψήφων, ήτοι 200 ψήφους για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συνολικά την κυρία Σακελλαροπούλου ψήφισαν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πλην του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απουσίαζε σε οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ.

Την κ. Σακελλαροπούλου ψήφισε το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ πλην ορισμένων βουλευτών του. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, απουσίαζε ο Τρύφων Σαμαράς, λόγω της περιπέτειας με την υγεία του που είχε καθώς και ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος . Και οι δύο είχαν ενημερώσει με επιστολές τους τον Πρόεδρο της Βουλής πως θα στήριζαν την υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου. Από το ΣΥΡΙΖΑ επίσης απουσίαζαν και ο Αλ. Μεϊκόπουλος (σύμφωνα με πληροφορίες είχε βλάβη στο αυτοκίνητο) και ο Κ. Ζουράρις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου συνιστά μια υπέρβαση και ενσαρκώνει την ενότητα του έθνους. Κυρίως όμως, εκεί όπου εστιάζουν είναι πως, λόγω της υπερβατικότητας, «είναι μια επιλογή από το μέλλον που συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα».

Στα αμιγώς διαδικαστικά, η κ. Σακελλαροπούλου θα βρίσκεται στην «έδρα της», δηλαδή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα της ανακοινωθεί το αποτέλεσμα.