ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φλαμπουράρης: Η ΝΔ έσπειρε ρατσισμό, ξενοφοβία, απανθρωπιά

Φλαμπουράρης: Η ΝΔ έσπειρε ρατσισμό, ξενοφοβία, απανθρωπιά
IN TIME

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ αποτελεί την κινητήρια δύναμη και τον κορμό της νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας των αριστερών, δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, απέναντι στις δυνάμεις και τις πολιτικές της δεξιάς στη χώρα», τονίζει ο Αλέκος Φλαμπουράρης σε συνέντευξη του στην κυριακάτικη Realnews και το δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «όσες κι όσοι συμπαρατάσσονται σ’ αυτή την προσπάθεια, δεν μπορεί παρά να είναι καλοδεχούμενοι/ες και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνουν περισσότεροι/ες».

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για την επικείμενη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, και υποστηρίζει ότι «η προστασία πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να διευρυνθεί, με παράταση του υπάρχοντος νόμου και την αύξηση του εύρους των κριτηρίων του»

Αναφερόμενος στην επένδυση στο Ελληνικό, τονίζει σκωπτικά πως «Κάθε ημέρα που περνά, μου δίνεται η εντύπωση ότι το Ελληνικό εντάσσεται από το παράθυρο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» αφού «το έργο προχωρά όσο το Ελληνικό Δημόσιο απεμπολεί δικαιώματα και αναλαμβάνει πρόσθετες υποχρεώσεις».

Τέλος, ο Αλέκος Φλαμπουράρης υπογραμμίζει τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής στο προσφυγικό «Η ΝΔ έσπειρε, ρατσισμό, ξενοφοβία, απανθρωπιά, και θερίζει άρνηση ακόμη και των στελεχών της στη διαχείριση του προσφυγικού –μεταναστευτικού» και προσθέτει πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής της».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

- Υπάρχουν σκοτεινές πτυχές στον ρόλο των ΜΚΟ στο προσφυγικό;

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ανακάλυψε «σκοτεινούς ρόλους» των ΜΚΟ αντί να συνεχίσει τον έλεγχο, όπως προέβλεπε το σύστημα καταγραφής, διαχείρισης και ελέγχου, που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Θέλω να θυμίσω ότι οι ΜΚΟ αυξήθηκαν αισθητά όταν πολλαπλασιάστηκαν οι μεταναστευτικές ροές και άρχισε εντονότερα η χρηματοδότησή τους από τα «έκτακτα» κονδύλια της Ε.Ε. Εδώ υπάρχει η ευθύνη και της Ε.Ε.

Άλλο, όμως, αυτό και άλλο η ανακάλυψη «εχθρών» για φθηνούς προπαγανδιστικούς λόγους. Οσο και να προσπαθεί, δεν μπορεί η Ν.Δ. να κρύψει τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής της που φόρτωσε τα νησιά, με πάνω από 50.000 ανθρώπους να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες και ταυτόχρονα να επηρεάζεται η ζωή των μόνιμων κατοίκων των νησιών.

Η Ν.Δ. έσπειρε ρατσισμό, ξενοφοβία, απανθρωπιά και θερίζει άρνηση ακόμη και των στελεχών της στη διαχείριση του προσφυγικού. Ομως ο ελληνικός λαός, που ξέρει από προσφυγιά και μετανάστευση, θα εκδηλώνει τα αλληλέγγυα αισθήματά του παρά τις μεγάλες δυσκολίες.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την προσφυγή στη Χάγη;

Είναι συνετό τα εθνικά θέματα να μη γίνονται αντικείμενο του τρέχοντος δημόσιου διαλόγου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει οποιαδήποτε εθνική λύση προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας, στη βάση του διεθνούς δικαίου αλλά και των δημοκρατικών αξιών. Ως εκ τούτου, η ωρίμανση των προϋποθέσεων καθιστά την προσφυγή στη Χάγη χρήσιμη, υπό την προϋπόθεση ότι θα φτάσουν εκεί μόνο τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Αλλωστε, αυτό αποτελεί πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.

- Εκτιμάτε ότι το Ελληνικό θα προχωρήσει;

Κάθε ημέρα που περνά, μου δίνεται η εντύπωση ότι το Ελληνικό εντάσσεται από το παράθυρο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Χρησιμοποιώ αυτήν την υπερβολή για να γίνει κατανοητό ότι το έργο προχωρά όσο το ελληνικό Δημόσιο απεμπολεί δικαιώματα και αναλαμβάνει πρόσθετες υποχρεώσεις. Οι ξένοι επενδυτές αποσύρθηκαν και δεν τους διώξαμε εμείς, αλλά η κυβέρνηση που είναι, υποτίθεται, πιο «φιλόξενη» στους επενδυτές. Τα πρώτα χρήματα θα προέλθουν κατά το μεγαλύτερο μέρος από ελληνικές τράπεζες, ενώ αρνούνται τη χρηματοδότηση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες κυρίως στηρίζεται η ελληνική οικονομία. Ανησυχώ για το πώς θα προχωρήσει, γιατί η επένδυση αυτή έχει νόημα μόνο εάν εντέλει το ισοζύγιο θα αποβεί υπέρ της χώρας.

- Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της λήξης της προστασίας της πρώτης κατοικίας τον Μάιο;

Είναι γνωστό ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση καμία λαϊκή ή μεσαία κατοικία, αξίας ως 250.000 ευρώ δεν βγήκε σε πλειστηριασμό για χρέη προς τις τράπεζες. Κατηγορούμε την κυβέρνηση γιατί προτίθεται να άρει κάθε προστατευτικό πλαίσιο, τώρα μάλιστα που υποτίθεται ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης. Θεωρούμε ότι η προστασία πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να διευρυνθεί, με παράταση του υπάρχοντος νόμου και την αύξηση του εύρους των κριτηρίων του, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτόν ακόμα περισσότεροι.

- Πώς σχολιάζετε την «προτροπή» ορισμένων προς τον ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε μετριοπαθή κυβερνητική δύναμη μακριά από τον «δρόμο» και τα κινήματα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως δύναμη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, έγινε κυβέρνηση γιατί αφουγκράστηκε τις αγωνίες της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας μέσα από τη συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες και στα κινήματα.

Αυτά είναι στοιχεία της φυσιογνωμίας μας και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τα απεμπολήσουμε. Στο παλαϊκό αίτημα της εποχής να σταματήσουμε την καταστροφή, να τελειώνουμε με τα μνημόνια, να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, ανταποκριθήκαμε.

Κάποιες επιλογές, όμως, που ήταν επιβεβλημένες και αναγκαστικές, οι οποίες δεν εμπεριέχονταν στο πρόγραμμα και στις διακηρύξεις μας, είναι αυτές που σκίασαν προσωρινά την εικόνα μας. Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, τα μέλη και οι οπαδοί του θα πρέπει να είναι «γειωμένοι» με την κοινωνία και τα αιτήματά της και αυτό ήδη κάνουν.

- Τι σηματοδοτεί η συνάντησή σας με τον Κώστα Γείτονα;

Είμαι από τους ανθρώπους που βρίσκονται πάνω από 55 χρόνια, χωρίς διακοπή, στην υπηρεσία των ιδεών της Αριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό, οι σχέσεις μου με τους ανθρώπους στηρίζονταν στην αγάπη και στην εκτίμηση. Ο πρόλογος αυτός, που φαίνεται παράξενος, χαρακτηρίζει όλα αυτά τα χρόνια τη συμπεριφορά μου. Δεν χαλάω σχέσεις για διαφορετικούς πολιτικούς προσανατολισμούς και επιλογές. Αυτό ισχύει για όλους πλην ακροδεξιών.

Η συνάντησή μου με τον Κώστα, λοιπόν, περιστράφηκε στην ανασκόπηση της πορείας μας και σε αναφορές στο σήμερα, μιας και βρισκόμαστε σε διαφορετικά πολιτικά κόμματα, του αριστερού και δημοκρατικού χώρου, όμως. Ο καθένας, από τη σκοπιά του, στάθηκε στα θέματα που ενοχλούν, αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτά να περιορίζονται, ώστε να αρχίσουν βήματα συζήτησης, ανταλλαγές απόψεων, για ανάκτηση της κλονισμένης εμπιστοσύνης.

Τέλος, θα ήταν υποκρισία να μην παραδεχθώ ότι, εγώ τουλάχιστον, θεωρώ σημαντικό να καταφέρει το Κίνημα Αλλαγής να επανέλθει σε προοδευτική τροχιά και να αντιληφθεί ότι το αύριο της χώρας δεν περνάει μέσα από την πολιτική Μητσοτάκη και εναντίον στην πολιτική της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων.

Είμαι πεισμένος ότι αυτό είναι εφικτό.

- Νιώθετε ότι ο «παλιός ΣΥΡΙΖΑ» βλέπει ως «μουσαφιραίους» όσους ανταποκρίνονται στο «άνοιγμα»; Διατρέχει το κόμμα σας κίνδυνο εγκλωβισμού στην εσωστρέφεια;

Δεν πρόκειται περί εσωστρέφειας αλλά για θεωρητικές αναλύσεις, που είναι το μεγάλο πλεονέκτημα αλλά και το μέγα ελάττωμά μας διαχρονικά. Είναι η αγωνία για την υπεράσπιση των αξιών μας και όχι καχυποψία προς τα πρόσωπα που προσέρχονται, τα οποία είναι από όλους καλοδεχούμενα.

Ο ελληνικός λαός επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στη θέση της κυβέρνησης και σήμερα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να εκφράσει, να εργαστεί, να διεκδικήσει, να υπερασπιστεί τις ανάγκες των πολλών, των νέων και των αδύναμων. Οσες και όσοι συμπαρατάσσονται σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί παρά να είναι καλοδεχούμενοι/ες και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνουν περισσότεροι/ες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί την κινητήρια δύναμη και τον κορμό της νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας των αριστερών, δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων, απέναντι στις δυνάμεις και στις πολιτικές της Δεξιάς, που τις συνέπειές τους ήδη βιώνουμε.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν χωράνε «ναι, μεν, αλλά», παρά μόνο γείωση των οργανωμένων δυνάμεών μας με τους πολίτες, τις κοινωνικές δυνάμεις και τα αιτήματά τους. Και αυτή η προσπάθεια, στην οποία δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, είναι απολύτως εξωστρεφής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη - «βόμβα» για την εξαφάνιση της 7χρονης Βαλεντίν στο κέντρο της Αθήνας (pics)

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων