ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική για Novartis: Οι άφαντοι προστατευόμενοι μάρτυρες και η πολιτική κόντρα

Προανακριτική για Novartis: Οι άφαντοι προστατευόμενοι μάρτυρες και η πολιτική κόντρα

Σε κρίσιμο στάδιο βρίσκεται η εξέλιξη της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis αφού οι αποφάσεις που θα λάβει τις επόμενες ώρες θα κρίνουν πολλά μετά την απόπειρα των δύο προστατευομένων μαρτύρων και να αποφύγουν την εξέταση στη ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα μέλη της προανακριτικής προσανατολίζονται να εκφράσουν προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές την έντονη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη παρεμποδίζει συστηματικά το έργο τους.

Είναι ενδεικτικό ότι οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η εισαγγελέας Διαφθοράς θέτει προσκόμματα ακόμα και για τον εντοπισμό των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στο πλαίσιο της εκτέλεσης του εντάλματος βίαιης προσαγωγής.

Πολιτική κόντρα για τη Novartis

Σε προσωπική μετωπική σύγκρουση Κυριάκου ΜητσοτάκηΑλέξη Τσίπρα επιχειρείται να μετατραπεί η υπόθεση Novartis.

Από τη μια μεριά, ο κ. Τσίπρας «δείχνει» τον κ. Μητσοτάκη ως τον αρχιτέκτονα αυτού που στον ΣΥΡΙΖΑ ονομάζουν «κατάλυση του κράτους δικαίου». Είναι ενδεικτικό το απόσπασμα από τη χτεσινή ανάρτησή του στο Facebook:

«Απόλυτος υπεύθυνος για αυτή την εκτροπή είναι ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, που συνειδητά δίνει εντολή για αυτήν την ωμή και πρωτοφανή για μια ευρωπαϊκή χώρα, παραβίαση του διεθνούς νομικού πλαισίου.»

Όσα πρωτοφανή συμβαίνουν αυτές τις ώρες με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, φανερώνουν πόσο...

Geplaatst door Alexis Tsipras op Dinsdag 18 februari 2020

Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας δηλώνει εκ νέου έτοιμος να πάρει πάνω του την υπεράσπιση της «διαλεύκανσης του σκανδάλου Novartis». Αυτό το είχε διαμηνύσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή που ετέθη το ζήτημα της Προανακριτικής.

Σύμφωνα πηγές της Κουμουνδούρου, οι κινήσεις στην Προανακριτική για τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis έχουν τρεις αιτίες:

  • Την ομηρία στην οποία, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αντώνη Σαμαρά και την «ακροδεξιά φράξια της ΝΔ».
  • Την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει την κοινωνία για να αποσπάσει την προσοχή από το επαχθές Ασφαλιστικό που φέρνει προς ψήφιση.
  • Την παραδοσιακή «περιφρόνηση της Δεξιάς απέναντι στους θεσμούς» και την ιδιοκτησιακή αντίληψη του κράτους.
  • Ο κ. Τσίπρας θα εκμεταλλευτεί την παραμονή του στις Βρυξέλλες για να διεθνοποιήσει το ζήτημα. Ήδη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καλούν «όλες τις αρμόδιες εθνικές και Ευρωπαϊκές Aρχές να παρέμβουν για την προστασία όλων εκείνων που βάλλονται, μόνο και μόνο διότι υπάκουσαν στην συνείδησή τους και έπραξαν το καθήκον τους για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».

Πηγές από τη Νέα Δημοκρατία: Ο Τσίπρας βρίσκεται σε πανικό

Από την άλλη πηγές της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν πως «ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, φαίνεται ότι βρίσκεται σε πανικό αφού οι αποκαλύψεις είναι καταιγιστικές και επιλέγει να αναμειχθεί στο έργο της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής».

Παράλληλα τονίζεται πως «ο ίδιος επέλεξε να βάλει τον εαυτό του στο κέντρο αυτής της συζήτησης, λέγοντας, μάλιστα σημαντικά ψέματα. Πρώτον: Δεν υπάρχει καμία Κοινοτική Οδηγία σε ισχύ, στην οποία αναφέρθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός. Δεύτερον, δεν είναι η Ν.Δ. ή το ΚΙΝΑΛ που επιλέγουν μια διαδικασία. Όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, πλην του ΣΥΡΙΖΑ -όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ- επέλεξαν να προχωρήσει η διαδικασία όπως προχώρησε. Και τρίτον, δεν μπορεί να κατηγορεί κάποιος για παράτυπη διαδικασία την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, όταν ακολουθεί ακριβώς την ίδια διαδικασία, κατ’ ανάλογο τρόπο, που ακολούθησαν οι εισαγγελείς της Τακτικής Δικαιοσύνης. Ο κ. Τσίπρας προφανώς βρίσκεται σε πανικό. Δεν θέλει να βγουν οι κουκούλες γιατί φοβάται τις αποκαλύψεις και μέχρι που μπορούν να φθάσουν».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μάρθα Καραγιάννη: Αποκάλυψη! Η διάγνωση για την υγεία της ηθοποιού

Σχετικές ειδήσεις