Κορονοϊός - Γεραπετρίτης: Τι είπε για την πρώτη ημέρα μετά την άρση των μέτρων και τα σχολεία

Newsroom Newsroom

Κορονοϊός - Γεραπετρίτης: Τι είπε για την πρώτη ημέρα μετά την άρση των μέτρων και τα σχολεία
IN TIME

Κορονοϊός«Η μέχρι τώρα εικόνα είναι ότι πηγαίνουμε καλά», αυτή είναι, σε μία φράση, η κυβερνητική αποτίμηση της σημερινής ημέρας, έτσι όπως διατυπώθηκε από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Ενώ επικαλέστηκε και τα 110 εκατ. sms που εστάλησαν στο 13033, ως παράδειγμα καλής λειτουργίας της ελληνικής κοινωνίας το προηγούμενο διάστημα. Συγκρίνοντας, όμως, την Ελλάδα με το Βέλγιο, ο υπουργός παρατήρησε ότι η πανδημία βρήκε τη χώρα εκείνη σε ευάλωτη στιγμή, απόρροια, μεταξύ άλλων λόγων, της απλής αναλογικής που δεν επέτρεπε τη δημιουργία κυβέρνησης.

Αναλυτικά και στο εισαγωγικό ερώτημα για την αποτίμηση της πρώτης ημέρας μετά τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων, ο Γ. Γεραπετρίτης σημείωσε τα εξής: «Η μέχρι τώρα εικόνα είναι ότι πηγαίνουμε καλά, δεν υπήρξε εξαιρετικά μεγάλος συγχρωτισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Γενικώς η κίνηση προφανώς είναι κατά τι επιβαρυμένη, δεν έχει φτάσει όμως στα επίπεδα υψηλής έντασης που ήταν πριν από την επιβολή των μέτρων. Εξακολουθούμε να τηρούμε κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ικανοποιητικό επίπεδο. Οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν με τους κανόνες που λειτούργησαν και μέχρι την 30ή Απριλίου. Είναι πάρα πολύ νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις, η εικόνα όμως που έχουμε, είναι ότι έχουμε αλλάξει λιγάκι και τον τρόπο ζωής μας, εκτός από το κομμάτι του καταναγκασμού».

Κοιτάξτε το Βέλγιο

Παρατηρώντας στη συνέχεια ότι η συμμόρφωση των πολιτών έφθασε σε επίπεδα πάρα πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υπογράμμισε ότι λειτούργησε το κράτος -«κατερρίφθη ένα ακόμη στερεότυπο, εκτός από το έλλειμα κοινωνικής συμμόρφωσης», ανέφερε συγκεκριμένα- και προχώρησε σε σύγκριση με Βέλγιο, που έχει ίσο περίπου, πληθυσμό: εκεί, το πρώτο κρούσμα ήταν 25 ημέρες πριν από εμάς, εν τούτοις τα πρώτα μέτρα τα λάβαμε ταυτοχρόνως. «Το Βέλγιο έχει ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης: πέρα από το γεγονός ότι είναι ομοσπονδιακό κράτος -και άρα, έχει μια δυσκολία η κεντρική κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις, ενώ εμείς είχαμε μια βασική επιτελική δομή που έτρεξε το project- κυρίως, λοιπόν, εξαιτίας του πολιτικού συστήματος και κυρίως εξαιτίας της απλής αναλογικής που εφαρμόζει, ήταν σε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από τον Δεκέμβριο του 2019. Η κρίση βρήκε το κράτος σε πολύ ευάλωτη στιγμή, με αποτέλεσμα να δυσκολευτεί να έχει γρήγορα αντανακλαστικά», σημείωσε με έμφαση.

Επιπλέον στη χώρα μας «είχαμε πολύ μεγάλη έκρηξη της χρήσης νέων τεχνολογιών, όπου θεωρούσαμε ότι υστερούσαμε». Κατά το διάστημα των ημερών του περιορισμού της κίνησης, εστάλησαν και απαντήθηκαν από το 13033, περίπου 110 εκατ. μηνύματα. Μια εφαρμογή που δημιουργήθηκε εκ του μηδενός σε δύο ημέρες, αποτέλεσε εξαγώγιμο προϊόν: «από εμάς πήραν αυτή την πρακτική άλλες πιο προηγμένες διοικητικά, χώρες όπως η Γαλλία, ενώ σκεφτείτε και την οικολογική διάσταση του θέματος, ότι θα είχαμε 110 εκατ. έντυπα», ανέφερε επίσης.

Τίποτε δεν είναι αυτονόητο

Στην ένσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έγινε το αυτονόητο, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε λέγοντας ότι «τίποτε δεν είναι αυτονόητο και ειδικά στη χώρα μας. Η κοινή λογική έχει πάρα πολλές φορές υποχωρήσει δίνοντας τη θέση της σε ένα λαϊκίστικο επιχείρημα». Και, αποκάλυψε την πίεση που είχε υποστεί η κυβέρνηση -στα όρια του bullying όπως επί λέξει είπε- για το αν έπρεπε να απαγορευθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, όταν ακόμη δεν υπήρχαν θύματα. Αλλά και όταν έκλεισαν τα σχολεία στις 11 Μαρτίου, επίσης η κυβέρνηση δέχθηκε ισχυρή κριτική ακόμη και από την αντιπολίτευση.

Στο σημείο αυτό όμως ο υπουργός Επικρατείας άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι επιχειρεί να βγει κερδισμένος υπό οποιαδήποτε συνθήκη: «Εάν πάμε καλά στα οικονομικά, αυτό θα είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη, εάν δεν πάμε καλά, θα είναι όλο δικό σας». Σύμφωνα ωστόσο με την κυβερνητική προσέγγιση, «ο κόσμος έχει κριτήριο και αισθητήριο να καταλαβαίνει ότι εδώ έγινε μια δουλειά που ήταν πάρα πολύ επαγγελματική. Το ότι ακούσαμε τους υγειονομικούς παράγοντες, ότι αποδώσαμε τέτοια μεγάλη αξία στους τεχνοκράτες, δεν είναι αυτονόητο. Ότι έγινε μια ιχνηλασία υποδειγματική σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Ότι λειτούργησε μια επιτελική δομή επί τη βάσει της οποίας εκδόθηκαν 300 αποφάσεις υπουργών κατά το διάστημα αυτό των 60 ημερών… Αυτά δεν είναι καθόλου αυτονόητα και τα πιστώνεται πρώτα από όλα η κοινωνία, αλλά το κράτος λειτούργησε, οι πολίτες το εμπιστεύθηκαν και από αυτό ελπίζουμε να βγει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης, είπε πως τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και για εκπαιδευτικούς αλλά προεχόντως για μη εκπαιδευτικούς λόγους. Το ανοιχτό σχολείο συμβάλει πολύ στην ψυχική ισορροπία των παιδιών, ανέφερε ακόμη θέτοντας και το ζήτημα της ισότητας ευκαιριών καθώς «ορισμένα σχολεία, περισσότερο τα ιδιωτικά, έχω την αίσθηση, έχουν παράσχει υψηλού επιπέδου τηλε-εκπαίδευση, ενώ ορισμένα πολύ χαμηλότερου επιπέδου. Αυτό δημιουργεί συνθήκες προϊούσας ανισότητας…».

Πάντως για το άνοιγμα των δημοτικών δεν αρνήθηκε ότι έχει και ο ίδιος «πολύ μεγαλύτερες επιφυλάξεις», όμως «θα ακολουθήσουμε τις εκτιμήσεις των ειδικών όταν έλθει ο χρόνος». Έκανε γνωστό δε, ότι η ιδέα για το σπάσιμο των τάξεων ήταν πατέντα ελληνική.

Τουρίστες από χώρες όπου έχει εκλείψει ο ιός

Στα ζητήματα της οικονομίας-τουρισμού, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι «με τα σημερινά δεδομένα πηγαίνουμε καλά αλλά θα πρέπει να γίνει επανεκτίμηση προς το τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου έτσι ώστε να έχουμε τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα από το μερικό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας. Εφόσον δεν έχουμε την οποιαδήποτε υποτροπή, η αίσθησή μου είναι ότι, πράγματι, θα ανοίξουμε για τον εξωτερικό τουρισμό από τις αρχές Ιουλίου». Μιλώντας δε, για τα ενιαία, ανά τον κόσμο, πρωτόκολλα για τα αεροπορικά ταξίδια, παρατήρησε ότι «το υγειονομικό διαβατήριο δεν θα δουλέψει, είναι ένα σχετικώς ακραίο μέτρο, δημιουργεί και μια κοινωνική διάσταση μεταξύ των ανθρώπων που εγώ δεν θα ήθελα να δω». Αντ' αυτού, ως το τέλος Ιουνίου θα έχουν αναπτυχθεί πολύ οι τεχνικές των tests, επίσης η κυβέρνηση επεξεργάζεται, όπως είπε, πολύ αναλυτικά πρωτόκολλα για το πώς θα λειτουργήσει ο τουρισμός, πράγμα που περιλαμβάνει όχι μόνο το κομμάτι του ελέγχου της τουριστικής κίνησης, αλλά και της ενίσχυσης των ιατρικών και των νοσηλευτικών δομών στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Η Ελλάδα θα είναι ο βασικός τουριστικός προορισμός όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και εκτός αυτής, εκτίμησε επίσης και αποκάλυψε ότι «ένα από τα δύσκολα πειράματα που επιχειρούμε να κάνουμε, είναι να δούμε και στοχευμένα χώρες που θα μπορούσαν εν δυνάμει να αποτελέσουν χώρες προέλευσης τουριστών. Θα θέλαμε τουρίστες από χώρες που πρακτικά έχει εκλείψει η εξάπλωση του ιού. Βλέπουμε περίπου το χάρτη… Δύσκολη άσκηση, είμαστε πολύ αισιόδοξοι όμως».

Στο ερώτημα, αν η κυβέρνηση εξετάζει να ανοίξει νωρίτερα του προβλεπομένου τα καταστήματα εστίασης, ο Γ. Γεραπετρίτης σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή όπως είμαστε, η ημερομηνία-στόχος είναι η 1η Ιουνίου τόσο για την εστίαση όσο και για τα ξενοδοχεία που λειτουργούν όλο το χρόνο». Από την άλλη, συνέχισε, «είναι ένα σύστημα δυναμικό, δύο φορές την ημέρα εξετάζουμε επιδημιολογικά δεδομένα». Αν αυτά σταδιακώς αλλάξουν, αν πάμε κάπου λίγο χειρότερα, ίσως επανέλθουν πιο αυστηροί κανόνες, «αν πάμε λίγο καλύτερα μπορεί να φέρουμε το άνοιγμα νωρίτερα».

Για τα νησιά, τέλος, παρατήρησε ότι οι περιοχές που έχουν βγει σχετικώς αμόλυντες από τον ιό, θα πρέπει να διαφυλαχθούν πολύ περισσότερο. Χρονικό σημείο επαναξιολόγησης, είναι η 18η Μαΐου και αξιολογώντας τότε, τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κυβέρνηση θα πάει στο άνοιγμα των νησιών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βεντέτα στα Ανώγεια - Καλομοίρης: «Τον πυροβόλησα, δεν έβλεπα τίποτα μπροστά μου»

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Δώρο Πάσχα 2020: Πότε και πώς θα καταβληθεί - Υπολογίστε ΕΔΩ το ποσό

06:20

Δες τι προβλέπουν τα Ταρώ για σένα, σήμερα 30/05!

06:10

ΗΠΑ – Κορονοϊός: Άλλοι 1.225 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

06:00

Τι μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά αυτό το Σαββατοκύριακο;

05:30

Ο καιρός σήμερα Σάββατο, 30 Μαΐου

05:00

Αργυρός:Η αλλαγή στο look του, το ντουέτο με τη Φουρέιρα και η εκρηκτική εμφάνιση της τραγουδίστριας

04:30

Αυτό που ενοχλεί τους περισσότερους άνδρες από τις γυναίκες!

04:00

Συμφωνία Βερολίνου - Βρυξελλών για την διάσωση της Lufthansa

03:40

Εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιο σε ένα νήπιο 15 μηνών

03:20

Κορονοϊός: Η Βραζιλία ξεπέρασε την Ισπανία σε νεκρούς - Πάνω από 27.800 θάνατοι

03:00

Άγριες Μέλισσες: Δεν φαντάζεσαι ποια αποκαλύπτει ότι ο Κυπραίος είναι φονιάς μέσα από ένα σκίτσο!

02:40

Έχεις μούσι; Αν είναι σαν και αυτό είσαι πολύ σωστός!

02:25

Κικίλιας: Να σπεύδετε όλοι βραδέως για το αν έχει ξεπεραστεί η κρίση

02:20

Απίστευτο θέαμα: Δες πως ήταν παλιά η Κωνσταντινούπολη

02:00

Εξαρθρώθηκε συμμορία αλλοδαπών που διέπρατταν ληστείες, κλοπές και διακινούσαν ναρκωτικά στην Αθήνα

01:40

Κουίζ γνώσεων για μικρά παιδιά (vid)

01:20

MasterChef: Τι γνώμη έχουν ο αδελφός και η μητέρα του Μπέλλου για τη Μαρία; (videos+photos)

01:20

ΗΠΑ: Κλείσιμο με μικτές τάσεις στη Wall Street

01:00

Οι φράουλες στη διατροφή των παιδιών: Τέσσερα οφέλη και δύο συνταγές για λαχταριστά σνακ (vids)

00:40

Γιατί τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τον κορονοϊό;

00:30

Τρόμος σε παραλία: Δείτε τι ξέβρασε η θάλασσα (pics)

00:24

Πώς θα καταλάβεις αν μία γυναίκα είναι «εύκολη»;

00:22

Χαός στις ΗΠΑ: Αυτοκίνητο χτυπά διαδηλωτή στη Μινεάπολη - Σοκαριστικές εικόνες (pics)

00:21

MasterChef spoiler: «Κλείδωσε»! Αυτή είναι η τελική τριάδα – Μεγάλη ανατροπή

00:21

Βρήκαν νεογέννητο θαμμένο στις λάσπες – Περαστικοί άκουσαν το κλάμα (ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

00:20

Μυστήριο: Το «στοιχειωμένο» κτήριο στην Πάτρα

00:19

Φρίκη! Έκαναν ανακαίνιση στο σπίτι – Δες τι μακάβριο που βρήκαν στο σαλόνι

00:16

Σήμερα 30/05: Παρεξηγήσεις, χωρίς εξηγήσεις

00:10

Σαν σήμερα το 1941 Γλέζος και Σάντας κατεβάζουν την γερμανική σημαία από την Ακρόπολη

00:01

Κορονοϊός: Τουλάχιστον 362.028 οι θάνατοι παγκοσμίως - Περισσότερα από 5.862.890 τα κρούσματα

23:54

Κανείς δεν το βρίσκει - Πόσα κορίτσια βλέπεις σε αυτή την εικόνα;

23:50

Κορονοϊός Γαλλία: Το μουσείο του Λούβρου ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά για το κοινό στις 6 Ιουλίου

23:50

Bundesliga: «Καθάρισε» ο Χάρβετζ για τη Λεβερκούζεν (videos)

23:48

Απόκοσμο θέαμα! Έπεφταν νεκρές από τον ουρανό – «Σημάδι δυσάρεστων γεγονότων» (pics)

23:43

Μαφιόζικη εκτέλεση στη Βούλα - Οι πρώτες εικόνες από το σημείο

23:40

Κορονοϊός ΗΠΑ: Πιθανή η μερική άρση της καραντίνας στη Νέα Υόρκη την εβδομάδα της 8ης Ιουνίου

23:40

Έτσι θα μάθουν τα παιδιά την ώρα (vid)

23:40

Οργή της Ελλάδας για την κιτς φιέστα Ερντογάν - «Προκαλούν το θρησκευτικό αίσθημα των χριστιανών»

23:32

Βάσω Λασκαράκη: Restart για την ηθοποιό μετά την καραντίνα! Ξεκίνησε δίαιτα και γυμναστική

23:30

Κορονοϊός Σουηδία: Η αντιπολίτευση ζητά να διερευνηθεί η διαχείριση της κρίσης Covid-19

23:30

Masterchef: Η σχέση της Ντέμης με παίκτρια που δεν περιμέναμε!

23:30

Κορονοϊός: Μια ισπανική πόλη υποβάλλει σε εξετάσεις κατοίκους της ενάντια στη γνώμη της κυβέρνησης

23:20

Έβαλε μηλόξυδο σε κατσαρόλα και έτριψε με αλουμινόχαρτο - Θα το κάνετε άμεσα κι εσείς (pics)

23:18

Κορονοϊός Πορτογαλία: Πράσινο φως για την τρίτη φάση της εξόδου από το lockdown

23:10

Δεν θα πιστεύεις ποιανού διάσημου είναι εγγονή αυτή η σέξι γυναίκα!

23:05

Οι έρευνες μίλησαν! Σε αυτά τα ζώδια ανήκουν οι περισσότεροι νοσηλευτές!

23:00

Παναθηναϊκός: Φεύγει μετά τα playoffs ο Δώνης

22:51

Καιρός: Προσοχή και το Σαββατοκύριακο! Η ενημέρωση του Τάσου Αρνιακού...

22:48

Πέθανε μέλος του θρυλικού ροκ συγκροτήματος «Kiss» (pics)

22:46

Σοβαρά επεισόδια στα Εξάρχεια - Φωτιά σε κάδο

22:45
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved