ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «ιός» της οικονομίας απειλεί την κυβέρνηση - Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες

Ο «ιός» της οικονομίας απειλεί την κυβέρνηση - Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες

Με το βλέμμα στην επόμενη δοκιμασία, που θα κρίνει το πώς η Ελλάδα χειρίστηκε την επανεκκίνηση της οικονομίας της, βρίσκεται η κυβέρνηση, που δηλώνει προς το παρόν ικανοποιημένη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει πως «φτάσαμε στο σημείο όπου υποτάξαμε την πανδημία, τουλάχιστον σε αυτό το πρώτο στάδιο και αρχίζουμε να χαλαρώνουμε».

Και όσο παίρνουμε απόσταση ασφαλείας από τα κρούσματα του κορωνοϊού και δεν έχουμε νεκρούς, τόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να ενδιαφερθεί πιο έντονα με την καθημερινότητα των πολιτών, που πλέον λόγω της ύφεσης θα είναι δυσκολότερη στη διαχείρισή της.

Ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις εστίασης, η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει τη λύση «περισσότερα τετραγωνικά μέτρα για τραπεζοκαθίσματα με λιγότερα τέλη».

Στο τραπέζι έχει πέσει επίσης και η μείωση του ΦΠΑ.

Παράλληλα, εξετάζεται και η χρήση των κλειστών χώρων των καταστημάτων υπό προϋποθέσεις.

Η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι πάρα πολλά από τα εστιατόρια μπορούν να είναι σε κλειστό χώρο μεν, αλλά χωρίς τζαμαρίες και θα πρέπει να οριστούν οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους.

Αν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται καταστήματα εστίασης και εμπορικά να ανοίξουν νωρίτερα, γύρω στις 25 Μαΐου, ώστε να κερδηθεί έστω και μερικές ημέρες ανοίγματος των καταστημάτων αυτών προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία.

Ζήτησε ρευστότητα από τους τραπεζίτες

Ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης θα είναι η «μάχη» της ρευστότητας.

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός θέλει να διασφαλίσει πως οι τράπεζες θα προσφέρουν αμέσως «ζεστό χρήμα».

Σε σύσκεψη με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ζήτησε να δοθούν νέα δάνεια στις επιχειρήσεις, με το Δημόσιο να εγγυάται το 80% του δανείου.

Παράλληλα ζήτησε από τους τραπεζίτες να προχωρήσουν το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίων επιχειρηματικών δανείων, που σημαίνει στην πράξη ότι οι επιχειρήσεις δεν θα πληρώνουν τόκους.

«Το πρώτιστο δικό μας μέλημα είναι να σιγουρευτούμε ότι αυτή η ρευστότητα φτάνει τελικά στους αποδέκτες, σε μια έκτακτη κατάσταση, όπου το ζήτημα της επιβίωσης επιχειρήσεων πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε πως το 2020 υπάρχει η δυνατότητα να διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία περίπου 16 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr