ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Πώς φτάσαμε στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ - Νέα μέτρα στο τραπέζι

Κορονοϊός: Πώς φτάσαμε στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ - Νέα μέτρα στο τραπέζι
INTIME NEWS

Την επιτακτική ανάγκη της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους επιβεβαίωσε η έκτακτη απόφαση της κυβέρνησης που αφορά σε -πρώτη φάση- μόνο τα σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε κατόπιν σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (KYA) από σήμερα, Σάββατο, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός των σούπερ μάρκετ για όλους, δηλαδή και για εργαζόμενους αλλά και για καταναλωτές.

«Εφαρμόζοντας την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19, εκδίδεται ΚΥΑ με την οποία καθίσταται από αύριο, υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τους εργαζομένους και καταναλωτές» αναφέρει στην ανάρτησή του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Η παραπάνω απόφαση δεν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία, αν σκεφτεί κανείς πως η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων είχε εισηγηθεί από την Τρίτη την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Οι ανησυχίες των λοιμωξιολόγων είχαν εκφραστεί και σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων από την ημέρα όπου άνοιξαν τα σύνορα της χώρας. Άλλωστε περιπτώσεις κορονοϊού παρουσιάζουν αυξητική τάση σε καθημερινή πλέον βάση, γεγονός που έχει οδηγήσει τους επιστήμονες στο να συστήνουν την επιστροφή μέτρων αλλά και ελέγχων ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα.

Τα αυξανόμενα κρούσματα όμως δεν είναι το μόνο που απασχολεί τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι ήταν υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και όχι μόνο στα σούπερ μάρκετ, καθώς ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι ακόμη ήπιος στη χώρα μας. Σημειώνεται πως η απόφαση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, πάρθηκε και σε μία περίοδο που οι Έλληνες έχουν χαλαρώσει τη στάση τους απέναντι στον κορονοϊό, όπως αποδείχτηκε άλλωστε και από πολύ πρόσφατη δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, σύμφωνα με την οποία 4 στους 10 Έλληνες δεν τηρεί τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης όπως έκανε στο παρελθόν.

Λαζανάς: Η μάσκα είναι πολύ βασικό μέτρο

Για την επέκταση της υποχρεωτικής μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα μίλησε και ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς.

«Μπαίνουμε σε περίοδο δυσκολιών, έχουν χτυπήσει τα καμπανάκια. Αυξάνονται τα κρούσματα που ανακαλύπτουμε στις πύλες εισόδου αλλά και τα εσωτερικά κρούσματα», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, μέλος της επιτροπής των ειδικών.

«Είμαστε σαφώς σε συναγερμό. Η επιτροπή έχει συζητήσει το θέμα για τις μάσκες. Η άποψη της επιτροπής διαβιβάζεται στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις», σημείωσε ο Μάριος Λαζανάς, που συνέχισε λέγοντας ότι η άποψη του ίδιου αλλά και αρκετών συναδέλφων του είναι ότι πρέπει να καθιερωθεί η χρήση της μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους.

«Αυτή τη στιγμή, επειδή μπαίνουμε σε μια δύσκολη εποχή και έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, το πιο βασικό μέτρο- μιας και δεν έχουμε τα φάρμακα- είναι η πρόληψη», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος και συνέχισε: «Η πρόληψη αφορά τις αποστάσεις, που δεν είναι πάντα εύκολο να τηρηθούν, τη χρήση μάσκας και το καλό πλύσιμο των χεριών», σημείωσε ο Μάριος Λαζανάς.

«Θεωρούμε ότι η μάσκα είναι πολύ βασικό μέτρο και ότι πρέπει να καθιερωθεί και στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους που μέχρι τώρα δεν είχε καθιερωθεί», συνέχισε ο λοιμωξιολόγος και σημείωσε ότι από τον Μάιο είχε εγκριθεί η εισήγηση για τη χρήση της μάσκας, αυστηρά σε κάποιους χώρους και ως σύσταση σε άλλους.

Κρίσιμο το επόμενο 15ημερο

Από την πλευρά του, τους λόγους που η πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στα αστικά κέντρα ανησυχεί τους επιστήμονες εξήγησε ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας των λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.

Τα αστικά κέντρα είναι αυτά που θεωρείται ότι συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό «ορφανών» κρουσμάτων κορονοϊού, κάτι αναμενόμενο κατά τον Νίκο Σύψα.

Σε κάθε περίπτωση, η επίπτωση των συναθροίσεων, των φαινομένων συγχρωτισμού και της χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων προστασίας που παρατηρούνται στην Αττική, θα φανούν σε διάστημα δέκα έως 15 ημερών.

«Περιμένουμε έως το τέλος του μήνα να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα», αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο Νίκος Σύψας, προσθέτοντας ότι τα υποψήφια μέτρα στο τραπέζι σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων είναι πολλά και δεν αποκλείεται τίποτα τις επόμενες εβδομάδες.

Η πορεία του ιού στη χώρα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.964. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 28, εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

H γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων έχει ως εξής:

  • δώδεκα (12) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
  • ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας,
  • ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου,
  • ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Συνολικά, 1.085 (27.4%) ασθενείς θεωρούνται σχετιζόμενοι με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.035 (51.3%) είναι σχετιζόμενοι με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 194 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 63 (32.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέος γύρος σκληρών διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής μετά το ολονύχτιο θρίλερ