ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μίνι ανασχηματισμός με τη... σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μίνι ανασχηματισμός με τη... σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η ρήση του Ουμπέρτο Έκο ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, έχει διαψευστεί αρκετές φορές.

Ασφαλώς και ο φετινός Αύγουστος διαψεύδει τον μεγάλο Ιταλό σημειολόγο, αφού έχει ήδη «δώσει ειδήσεις» (και μάλιστα σημαντικές), ενώ όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να δίνει.

Ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε σήμερα, αν και μικρός, εντούτοις, αποτελεί σαφώς είδηση.

Ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, επιλέγοντας ευάριθμες στοχευμένες τροποποιήσεις.

Προφανώς έκρινε ότι οι υπουργοί του τα έχουν πάει σε γενικές γραμμές καλά, καθώς και ότι στα πεδία όπου χρειάζονται παρεμβάσεις, καλό είναι αυτές να γίνουν με τις μικρότερες δυνατές αναταράξεις.

Στην ανακοίνωσή της νέας σύνθεσης της κυβέρνησης ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Μπροστά στις προκλήσεις των καιρών, ένα ήδη επιτυχημένο κυβερνητικό σχήμα, δέχεται λειτουργικές βελτιώσεις από τον Πρωθυπουργό για να ανταποκριθεί, ακόμη πιο αποτελεσματικά, στις προσδοκίες των πολιτών».

Ορισμένοι είδαν ότι το μικρό εύρος του ανασχηματισμού αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για πρόωρες εκλογές, ωστόσο αυτό απέχει πολύ από το να είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Σφραγίδα Μητσοτάκη

Παρά το μικρό εύρος του, ο ανασχηματισμός φέρει τη σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βαθαίνει δηλαδή τα χαρακτηριστικά που ο πρωθυπουργός επιθυμούσε εξαρχής να έχει η κυβερνητική λειτουργία.

Δηλαδή:

Ένα Μαξίμου πιο ισχυρό και πιο συγκεντρωτικό από ποτέ, το οποίο λειτουργεί με τρόπο που θυμίζει καγκελαρία. Ανοίγματα στο χώρο του ΚΙΝΑΛ (εν προκειμένω, εκφράστηκαν με την υπουργοποίηση του Πάνου Τσακλόγου), τα οποία εντείνουν την ήδη ασφυκτική πίεση στη Χαριλάου Τρικούπη.Τοποθέτηση σε θέσεις υφυπουργών προσώπων με τεχνοκρατικό προφίλ τα οποία δεν έχουν κατ’ ανάγκη ιδιαίτερη πολιτική εμπειρία.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει πρόσωπα από τη Βουλή και την κοινωνία. Διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας. Με γνώμονα τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές», υποστήριξε ο κ. Πέτσας.

Τα τρία μέτωπα

Οι ειδήσεις του φετινού Αυγούστου δεν σταματάνε όμως στον μίνι ανασχηματισμό. Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τρία μείζονα μέτωπα που δεν επιτρέπουν την παραμικρή αυγουστιάτικη χαλάρωση.

Πρώτον, η έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού προκαλεί ζωηρές ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Σήμερα επιστρέφει στις τηλεοπτικές ενημερώσεις ο Σωτήρης Τσιόδρας. Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Μαΐου όταν έληγε ο πρώτος κύκλος των ενημερώσεων, ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε δηλώσει: «Αν μας ξαναδείτε θα είναι δύσκολα τα πράγματα». Η αντιμετώπιση της πανδημίας γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από τη στιγμή που η πολύ μεγάλη οικονομική ύφεση δεν επιτρέπει νέο lockdown, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Δεύτερον, η ύφεση κινείται με βάση το απαισιόδοξο σενάριο, δηλαδή θα είναι γύρω στο 9% σε ετήσια βάση,σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΤΕ εκτιμά την ύφεση του δεύτερου τριμήνου στο 16%. Αχτίδα ελπίδας είναι τα μεγάλα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Ωστόσο, η απορρόφησή τους θα απαιτήσει τεράστια προσπάθεια από την κυβέρνηση, τη Δημόσια Διοίκηση και τις επιχειρήσεις.

Τρίτον, τα ελληνοτουρκικά συνεχίζουν να κινούνται σε τεντωμένο σκοινί. Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Τα θέματα αυτά της εξωτερικής πολιτικής είναι εξαιρετικά λεπτά, ενώ δεν είναι σαφές ποιο είναι το εύρος της πολιτικής συναίνεσης στις κυβερνητικές πολιτικές.

Είπαμε. Ο Αύγουστος του 2020 έχει ειδήσεις.

Πηγή: Cnn.gr