ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας με Σακελλαροπούλου: Διάλογος με προκλήσεις από την Τουρκία δεν γίνεται

Δένδιας με Σακελλαροπούλου: Διάλογος με προκλήσεις από την Τουρκία δεν γίνεται

Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με προκλήσεις, διεμήνυσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια πριν από λίγο στο Προεδρικό μέγαρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε την πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να την ενημερώσει για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όπως αυτή διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα καθώς και για τις ληφθείσες πρωτοβουλίες και τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα από τις κλιμακούμενες επιθετικές ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας.

«Προσεγγίζει σημεία παραλογισμού» η προκλητικότητα της Τουρκίας υπογράμμισε ο κ. Δένδιας σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα εκπέμπει σοβαρότητα» καθώς και την «ανάγκη τήρησης της διεθνής νομιμότητας».

«Κρίμα που έχουμε γείτονα που δεν αντιμετωπίζει το θέμα με την ίδια άποψη» ανέφερε με νόημα ο Νίκος Δένδιας και συνέχεια των όσων είχε δηλώσει χτες όταν και τόνισε πως η Τουρκία είναι η μόνη χώρα της περιοχής που ανοίγει πολεμικά μέτωπα και απειλεί με πόλεμο τους γείτονές της.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε την κα Σακελλαροπούλου επίσης για τις συμφωνίες για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο επισημαίνοντας ότι «οι συμφωνίες αυτές αναδεικνύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή».

«Μαζί με την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν ξέρω αν άλλη χώρα έχει κάνει τρεις συμφωνίες σε έναν χρόνο» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Αποφασισμένη να υπερασπίσει την κυριαρχία της

«Παραγνωρίζοντας η Τουρκία τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου δυναμιτίζει την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο με εμπρηστικές δηλώσεις και προκλητικές κινήσεις. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία» είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με προκλήσεις. Η πλευρά που έχει οδηγήσει στην κλιμάκωση πρέπει να προχωρήσει και στην αποκλιμάκωση. Η κυβέρνηση με τη στάση της έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης των ελληνικών θέσεων και αποδοκιμασίας των τουρκικών θέσεων. Η Ελλάδα σε συνεργασία με τους συμμάχους της θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» υπογράμμισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η επίσκεψη στο «στοχοποιημένο» Καστελόριζο

Σημειώνεται ότι η συνάντηση του κ. Δένδια με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου γίνεται λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελόριζο, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού.

Μάλιστα αυτή η επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου γίνεται τη στιγμή που η Τουρκία στοχοποιεί το Καστελόριζο και ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός τύπος προαναγγέλλει παράνομη Navtex μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου προκειμένου το Oruc Reis να προχωρήσει σε έρευνες παραβιάζοντας ακόμα και τα 6 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Η τουρκική επιθετικότητα φτάσει στον παραλογισμό

Αναλυτικά ο διάλογος που είχαν μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησής τους, η κα Σακελλαροπούλου με τον κ. Δένδια, έχει ως εξής:

Νίκος Δένδιας: «Όπως όλοι ξέρουμε είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τη χώρα. Δόξα τω Θεώ είχαμε σημαντικές επιτυχίες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι υπογραφές των δυο συμφωνιών, με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, αναδεικνύουν το ρόλο μας σαν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Έρχονται να προστεθούν και στην αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι τρεις συμφωνίες σε έναν χρόνο, δεν ξέρω άλλη χώρα στον κόσμο που να το έχει κάνει αυτό.

Από την άλλη, όμως, προς Ανατολάς έχουμε την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία οφείλω να πω προσεγγίζει και σημεία παραλογισμού. Είναι κρίμα διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία εκπέμπει παντού λογική, σοβαρότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, σεβασμό στην ανάγκη για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Είναι κρίμα να έχουμε έναν γείτονα ο οποίος δεν προσλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο την πραγματικότητα.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να σας ενημερώσω πού βρίσκεται η χώρα στα εξωτερικά της θέματα αυτό το διάστημα».

Η Τουρκία προκαλεί και πρέπει να αποκλιμακώσει την ένταση

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Χαίρομαι που έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε κύριε υπουργέ. Πράγματι τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ένα κύμα κλιμακούμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Η τουρκική ηγεσία, παραγνωρίζοντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, δυναμιτίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με συνεχείς προκλήσεις κι ένα κύμα εμπρηστικών δηλώσεων.

Η Ελλάδα είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Φυσικά επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες απειλών, εκφοβισμού και προκλήσεων. Και η πλευρά που έχει προκαλέσει την κλιμάκωση πρέπει να είναι αυτή που θα οδηγήσει και στην αποκλιμάκωση.

Η κυβέρνηση, με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναφέρατε, τις δυο πολύ σημαντικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία και γενικότερα με τη στάση της, έχει προκαλέσει ένα κύμα συμπαράστασης και κατανόησης των ελληνικών θέσεων και αποδοκιμασίας των τουρκικών προκλήσεων.

Νομίζω ότι είναι καιρός η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους συμμάχους της και πάντα βεβαίως με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα.

Είναι απολύτως αναγκαίο να εγκαταλειφθούν οι προκλήσεις για τις οποίες κι εσείς μιλήσατε και βλέπουμε συνεχώς τον τελευταίο καιρό, προκειμένου να μείνει χώρος για τον διάλογο και για τη διπλωματία, στοιχεία αναγκαία για την ειρηνική συνύπαρξη, που ελπίζω να δούμε στο μέλλον».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Γιατί θέλουν να «καθαρίσουν» το Καστελόριζο - Το βρώμικο παιχνίδι των αγωγών φυσικού αερίου