ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Πομπέο: Στην Κρήτη η συνάντηση με Μητσοτάκη

Επίσκεψη Πομπέο: Στην Κρήτη η συνάντηση με Μητσοτάκη
AP

Την Παρασκευή (24/09) θα ανακοινωθεί το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης στη χώρα μας του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με ό,τι αυτή συνεπάγεται για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και μάλιστα τώρα που ανακοινώθηκε η έναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Στην τελευταία του δήλωση για τις προκλήσεις της Τουρκίας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τα εξής:

«Υπάρχουν τρόποι επίλυσης των θαλάσσιων διαφορών. Η απάντηση δεν είναι μέσω μπούλινγκ, ή εκφοβισμού ή χρήσης στρατιωτικής ισχύος, αλλά μέσω των φυσιολογικών μηχανισμών επίλυσης διεθνών διαφορών, ειδικά εκείνων που αφορούν δικαιώματα και υπάρχει ένα σύνολο κανόνων».

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα μιλήσει σε Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα επισκεφτεί και την Κρήτη και συγκεκριμένα πρωτίστως, τη βάση της Σούδας. Επίκεντρο της επίσκεψης του είναι τα ελληνοτουρκικά και η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ συνδέεται ασφαλώς με τη συνεργασία των δύο χωρών στο αμυντικό πεδίο, γι’ αυτό και η επίσκεψη στη Σούδα, και αφετέρου με τις εξελίξεις για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Ο Μάικ Πομπέο, αναμένεται να συναντηθεί στην Κρήτη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχει τετ α τετ τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια και θα συζητήσει μαζί τους για την κατάσταση στη ευρύτερη περιοχή αλλά και εν γένει για τις διμερείς σχέσεις.

Στον τρόπο που η Σούδα αλλάζει τις ισορροπίες στην σχέση ΗΠΑ-Άγκυρας αναφέρθηκε ο δρ. Μάικλ Ρούμπιν του American Enterprise Institute μέσω συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ, ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών.

Όπως τόνισε ο δρ. Μάικλ Ρούμπιν η επίσκεψη «προφανώς ενισχύει το μήνυμα πως οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας στην πρόσφατη διένεξη που έχει προκαλέσει η Τουρκία. Κι αυτό υπογραμμίζεται από το γεγονός πως ο υπουργός Εξωτερικών έχει επιλέξει να μεταβεί στη βάση της Σούδας όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτός είναι ένας απόλυτα ειρηνικός, διπλωματικός τρόπος να εξηγήσεις στην Τουρκία πως δεν πρέπει να ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή».

Πηγή: Cnn.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καρδίτσα: Στην 43χρονη φαρμακοποιό ανήκει το πτώμα που βρέθηκε στη Μαγουλίτσα