ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδήμος: Δεν είναι επιλογή μας η χρεοκοπία

Παπαδήμος: Δεν είναι επιλογή μας η χρεοκοπία

Είναι ώρα ιστορικής ευθύνης, τόνισε κατά την ομιλία του στο υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος.

«Δεν θα επιτρέψουμε τη χρεοκοπίας της Ελλάδας» σημείωσε ο κ. Παπαδήμος, επισημαίνοντας θα γίνει ότι χρειαστεί για να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση.

Ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε πως είναι αναγκαίο να προχωρήσει η προσπάθεια για την εξυγίανση. «Κάθε άλλη εξέλιξη θα ήταν καταστροφική. Είναι αυτονόητο πως όποιος διαφωνεί και δεν ψηφίσει το νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση» διεμήνυσε στους υπουργούς ο κ. Παπαδήμος.

«Είναι απόλυτα αναγκαία το οικονομικό πρόγραμμα και η σύμβαση που το συνοδεύει προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Δοκιμάζονται οι αντοχές της κυβέρνησης και είναι ώρα ευθύνης για όλους. Δεν είναι επιλογή η χρεοκοπία», πρόσθεσε.

«Η νέα δανειακή συμφωνία θα επιτρέψει την ομαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας με 130 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια και θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε το δημόσιο χρέος κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο θα απελευθερωθούν πολύτιμοι πόροι για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία, θα δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας και θα επανέλθει η οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Τρία σημεία κλειδιά του νέου προγράμματος

Ο κ. Παπαδήμος έκανε τρεις επισημάνσεις για τους σκοπούς και τα μέσα πολιτικής του προγράμματος:

Πρώτον, προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, να προωθηθεί η ανάπτυξη και να αυξηθεί η απασχόληση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών (στο κεφάλαιο Ε, παράγραφοι 28-33).

Δεύτερον, προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και η εμπιστοσύνη του κοινού και των αγορών προβλέπεται πρόσθετη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με περιορισμό των κρατικών δαπανών που αντιστοιχούν σε 1,5% του ΑΕΠ το 2012, η εφαρμογή σειράς διαρθρωτικών μέτρων, και ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα συντελέσει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών (κεφάλαια Α και Β, παράγραφοι 5-15).

Τρίτον, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εφαρμογή μιας συνολικής στρατηγικής για τον τραπεζικό τομέα που θα ενισχύσει την κεφαλαιακή θέση και ευρωστία των τραπεζών και τη ρευστότητα της οικονομίας με τρόπο που προάγει το δημόσιο συμφέρον και σέβεται την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή την περίοδο 2012-2014 αντιστοιχεί σε 7% του ΑΕΠ και αποσκοπεί στη διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4,5% του ΑΕΠ το 2015, ώστε να αρχίσει η σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους. Εάν η οικονομική ύφεση είναι μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη στο τρέχον έτος και τις αρχές του 2013, η διαχρονική διάρκεια της δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να προσαρμοστεί και να επεκταθεί έως το 2015».

Και πρόσθεσε ότι: «Οι στόχοι του προγράμματος είναι φιλόδοξοι αλλά εφικτοί. Η επιτυχής εφαρμογή του θα απαιτήσει συντονισμένη προσπάθεια και αποτελεσματική διαχείριση. Η εφαρμογή δεν θα είναι εύκολη. Το άμεσο κόστος της οικονομικής προσαρμογής θα είναι σημαντικό. Βραχυπρόθεσμα θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και το διαθέσιμο εισόδημα. ιδιωτικοποιήσεων και τονίζει ότι τα έσοδα από αυτή τη διαδικασία δεν θα πρέπει να αποβλέπουν μόνο στην εξυπηρέτηση του χρέους αλλά και στην τόνωση των επενδύσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Λ. Παπαδήμος: «Η άτακτη χρεοκοπία θα καταστρέψει την χώρα»

Εγκρίθηκε η νέα διανειακή σύμβαση