ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κομισιόν πάει τα «διπλά βιβλία» του ΕΟΔΥ ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κομισιόν πάει τα «διπλά βιβλία» του ΕΟΔΥ ο ΣΥΡΙΖΑ
INTIME

Τρόπο ώστε να «διεθνοποιήσει» την υπόθεση των λεγόμενων «διπλών βιβλίων» του ΕΟΔΥ αναζητά η Κουμουνδούρου, που επιδιώκει να θέσει το ζήτημα στην Κομισιόν, αλλά και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Να αυξήσει την πίεση προς την κυβέρνηση με την εμπλοκή διεθνών οργανισμών επιχειρεί η Κουμουνδούρου, που ζητάει επίμονα απαντήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου για το κατά πόσο ισχύουν τα δημοσιεύματα μερίδας του κυριακάτικου Τύπου για το ζήτημα της «διπλής» καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η αξιωματική αντιπολίτευση σκοπεύει να μεταφέρει στις Βρυξέλλες τη σύγκρουση με την κυβέρνηση, θέτοντας υπόψιν της Κομισιόν τα όσα συμβαίνουν στη χώρα τα τελευταία 24ωρα. Στην πραγματικότητα, για να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τη νομική φόρμουλα που θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασχοληθεί πραγματικά με το θέμα και να μη δηλώσει αναρμόδια.

Σε περίπτωση που το επιτελείο της ευρωομάδας του κόμματος βρει άμεσα τον κατάλληλο τρόπο, τότε θα προχωρήσουν άμεσα στην ερώτηση προς τον αρμόδια επίτροπο. Όπως αναφέρουν πρόσωπα που βρίσκονται στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, η προσφυγή στους διεθνείς οργανισμούς αποτελεί μονόδρομο, καθώς υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την ουσιαστική συζήτηση. Εκτός από την Κομισιόν, η Κουμουνδούρου σκέφτεται να «προσφύγει» και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει την πίεση και στο εσωτερικό της χώρας. Η απόφαση της να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να έρθουν εκεί για «εξηγήσεις» ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, δείχνει μεν την πρόθεση της Κουμουνδούρου να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους, αλλά κινούμενη πάντα μέσα σε αυστηρά θεσμικά πλαίσια, «ορίζοντας» τη Βουλή ως βασικό πεδίο σύγκρουσης. Πρόκειται για το δεύτερο κοινοβουλευτικό «χτύπημα» από την πλευρά τους, αφού λίγες ώρες νωρίτερα είχε κατατεθεί ερώτηση από τον τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουν «ακροβασίες» που θα μπορούσαν να οξύνουν επικίνδυνα –και ενδεχομένως ανούσια- τα πράγματα, όπως θα ήταν για παράδειγμα η κατάθεση εκ μέρους τους αναφοράς στην Εισαγγελία. Πριν ακόμα η Δικαιοσύνη αποφασίσει να παρέμβει, στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν αποφασίσει πως δεν θα ήταν αυτοί που θα άνοιγαν το νέο αυτό μέτωπο.

Δεν είναι, όμως, μόνο το ζήτημα των «διπλών βιβλίων» που ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή, αλλά και μία σειρά από παράπλευρα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Χαρίτσης κατέθεσε ερώτηση για «παραβίαση» τον ακατάσχετων λογαριασμών, μετά από καταγγελίες πολιτών πως τα χρήματα που εισέπραξαν από το κράτος την περίοδο που βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας, κατασχέθηκαν για οφειλές προς το δημόσιο και όχι μόνο. Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες του Newsbomb, σήμερα αναμένεται να κατατεθεί ακόμα μία ερώτηση, που θα αφορά στις καταγγελίες πολιτών και σωματείων, για εκτεταμένα κρούσματα κορονοϊού στα σούπερ μάρκετ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.