ΕΛΛΑΔΑ

Αρκουμανέας: Υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων - Απαράδεκτα τα δημοσιεύματα

Αρκουμανέας: Υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων - Απαράδεκτα τα δημοσιεύματα

«Υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων στην Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, κατά την ενημέρωση για την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας στο υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Αρκουμανέας χαρακτήρισε απαράδεκτα και κακόβουλα τα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου.

Όπως είπε, απαξιώνουν την εργασία των επιστημόνων του ΕΟΔΥ.

«Υπάρχει ένα και μόνο σύστημα, το εθνικό μητρώο ασθενών», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε πως «τέτοια δημοσιεύματα το μόνο που πετυχαίνουν είναι να απαξιώνουν το έργο εκατοντάδων επιστημόνων του ΕΟΔΥ και να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων του ΕΟΔΥ και άρα και της χώρας μας».

Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτες τις καταγγελίες περί «σκοτεινών» συμβάσεων του ΕΟΔΥ με ιδιωτικές εταιρείες.

Εισαγγελική έρευνα για τα περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ

Στο μεταξύ, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας στις εφημερίδες «ΒΗΜΑ» και «Δημοκρατία» περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων με από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τη μη ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Νίκο Ορνεράκη, ο οποίος αφού μελετήσει τα δημοσιεύματα, θα αρχίσει να καλεί μάρτυρες.

Πάντως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αρνείται ότι εφαρμόζεται διπλός τρόπος καταγραφής κρουσμάτων, χαρακτηρίζοντας τα εν λόγω δημοσιεύματα ως «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά στην «ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό» είναι έγκυρα και αξιόπιστα».

Συνεπώς, «κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων», υποστηρίζει ο ΕΟΔΥ και προσθέτει πως «όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Χριστούγεννα όπως... Πάσχα - Δεν ανοίγει τίποτα στις 7 Δεκέμβρη - Πότε θα αρθούν τα μέτρα