ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτίζει την «δική» του Νέα Δημοκρατία

Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτίζει την «δική» του Νέα Δημοκρατία
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS - Φωτογραφία αρχείου

Το κρίσιμο ερώτημα όταν βγούμε από την περιπέτεια του κορονοϊού θα είναι με ποιους θα πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην… επόμενη μέρα.

Ομολογουμένως το πολιτικό τοπίο είναι αρκετά ρευστό, κυρίως λόγω των εθνικών ζητημάτων, λόγω covid 19, αλλά και λόγω της βαριάς οικονομικής ύφεσης. Οι εξελίξεις δεν είναι ούτε δεδομένες, ούτε βεβαίως προδιαγεγραμμένες.

Ένας σύγχρονος πολιτικός ηγέτης πρέπει πάντα να συγχρονίζεται με το ρολόι της Ιστορίας και αυτό φαίνεται να το έχει αντιληφθεί ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κάνοντας μια απλή προβολή στο μέλλον μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι ένα από τα μείζονα ζητήματα που θα προκαλέσουν αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και στο εσωτερικό της ΝΔ, θα είναι βεβαίως ο διάλογος ή ο μη διάλογος με τους γείτονές μας, τους Τούρκους. Το ενδεχόμενο να ναυαγήσουν οι διερευνητικές και να πάμε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης έρχεται όλο και πιο κοντά στην διπλωματική σκακιέρα.

Οι αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι σαφέστατα εκτός προγραμματικού πλαισίου και στα εθνικά ζητήματα και στην οικονομία. Δεν μπορεί συνεπώς να αποκλειστεί το σενάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προσφύγει στην ανανέωση της λαϊκής εντολής με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούν όλοι αυτοί οι αστάθμητοι παράγοντες που βάλλουν την χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Δεν είναι μόνο το επιχείρημα ορισμένων δηλαδή ότι πρέπει να πάει σε εκλογές για να «σπάσει» την απλή αναλογική του Τσίπρα. Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να είναι πολύ ισχυρός στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για να επιτύχει μεσομακροπρόθεσμα την πολυπόθητη συσπείρωση στον δεξιό χώρο, ενόψει των επικείμενων εκλογών όποτε κι αν γίνουν.
Μπορεί άραγε ο Κ. Μητσοτάκης να αποφύγει τα «αγκάθια» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, από τα διάφορα «πατριωτικά» και άλλου τύπου μέτωπα; Η απάντηση βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα στην βασική επιλογή του Κυριάκου να μην κυβερνήσει με την λεγόμενη «λαϊκή δεξιά».

Το ηλικιακό όριο των υποψηφίων

Μέχρι τις επόμενες εκλογές ο σημερινός πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης πρέπει να έχει βρει τρόπο για να ξεφορτωθεί τα όποια βαρίδια έχει στο κόμμα, χωρίς να ανοίξουν ρουθούνια και να μπει το κόμμα σε φάση περιδίνησης.

Στις λίστες των υποψηφίων πρέπει να κατέβουν νέοι άνθρωποι, άφθαρτοι, με εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς που να δείχνουν ότι η παράταξη της ΝΔ προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής και δεν μεταρρυθμίζει μόνο το κράτος. Πρωτίστως μεταρρυθμίζεται η ίδια η παράταξη. Πάνω σε αυτό τον καμβά ακούγεται εντόνως και το «ηλικιακό ταβάνι» των υποψηφίων, κίνηση που θα απαλλάξει ενδεχομένως τον Κυριάκο από την εσωτερική γκρίνια και να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση του «ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει».

Πρακτικά, αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, στις επόμενες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης θα μπορεί να σχηματίσει μια συμπαγή και νέα Κ.Ο. η οποία ακόμα κι αν είναι αριθμητικά μικρότερη από τους 158, θα είναι μπετόν αρμέ.

Θα είναι δηλαδή η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα του επιτρέψει να αποφασίζει για κρίσιμα ζητήματα χωρίς να έχει… αντάρτικα και διαρροές. Εύκολο δεν είναι, ούτε όμως και ακατόρθωτο. Άλλωστε στην πολιτική, ο ίσιος δρόμος είναι... αδιάβατος. Έτσι κι αλλιώς, ο πολιτικός χάρτης θα αλλάξει εκ των πραγμάτων στις επόμενες εκλογές. Μην περιμένετε να επανεκλεγούν «δεινόσαυροι», ούτε στη ΝΔ, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.