ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το θρίλερ των μυστικών δημοσκοπήσεων

Το θρίλερ των μυστικών δημοσκοπήσεων

Τι κερδίζει, τι χάνει η ΝΔ δυο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας – Ποια ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων εξετάζουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει τις αδυναμίες της ΝΔ; 

Του Κώστα Τσιτούνα

Ότι η ΝΔ σαρώνει στα ποσοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι γνωστό, όχι μόνο στις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις, αλλά και στις κυλιόμενες, τις λεγόμενες κρυφές.

Αυτές που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και φτάνουν μόνο στο Μαξίμου για μελέτη και κυρίως για ανάλυση και επεξεργασία των ποιοτικών χαρακτηριστικών. Οι έμπειροι εκλογολόγοι δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία, ούτε στην πρόθεση ψήφου, ούτε τόσο στην παράσταση νίκης.

Χωρίζουν τα ευρήματα με βάση τα target group και τις κοινωνικές τάξεις και μελετούν τις διαφορές με τις τελευταίες εκλογές του 2019.

Στις μυστικές δημοσκοπήσεις λοιπόν η ΝΔ φαίνεται να χάνει μεγάλο μέρος στις ηλικίες μέχρι τα 35. Βεβαίως προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως σε συντριπτικό ποσοστό, αφού η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να λύσει το μέγα ζήτημα αυτών των παραγωγικών ηλικιών που δεν είναι άλλο από την μείωση της ανεργίας ή αν θέλετε την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η ΝΔ φαίνεται να χάνει σημαντικό ποσοστό και στη λεγόμενη μεσαία τάξη που στις εκλογές του 2019 έδωσε απλόχερα την στήριξή της στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μιλάμε δηλαδή για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εμπόρους…

Το προβάδισμα το διατηρεί η ΝΔ ,αλλά τα ποσοστά δεν είναι τόσο ικανοποιητικά που να δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στους επιτελείς του Μαξίμου.

Το ευτύχημα για την γαλάζια παράταξη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να κεφαλαιοποιεί αυτές τις διαρροές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Μητσοτάκης δείχνει να είναι κυρίαρχος στον μεσαίο χώρο, ενώ είναι ελάχιστες οι διαρροές προς τα άκρα δεξιά.

Παράλληλα διατηρεί μια συμπαγή εκλογική δεξαμενή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν μπει στη βάσανο της επεξεργασίας από το εκλογικό team της ΝΔ και αναζητούνται τρόποι προκειμένου να μπορέσει η γαλάζια παράταξη να μεγαλώσει την ψαλίδα στη γενιά των νέων μέχρι την ηλικία των 35 ετών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σούπερ μάρκετ: Αλλαγές στα ράφια - Ποια προϊόντα δεν θα πωλούνται από σήμερα, Δευτέρα (08/02)