ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισιοδοξία και αυτοκριτική από Παπούλια, Ιερώνυμο

Αισιοδοξία και αυτοκριτική από Παπούλια, Ιερώνυμο

Με αφορμή τη σημερινή εορτή της Ορθοδοξίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, παρακάθισαν στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Κάρολος Παπούλιας στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας τονίζοντας ότι αυτές είναι δημιουργικές αν και οι ρόλοι μας -όπως είπε- είναι διακριτοί.

«Η επιδίωξη είναι κοινή, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Η στήριξη των ασθενέστερων συμπολιτών μας, η προστασία όσων υποφέρουν από τις συνέπειες της κρίσης», σημείωσε ο κ. Παπούλιας.

Ο πρώτος πολίτης της χώρας εξήρε το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, τονίζοντας πως έχει ιδιαίτερη σημασία σε μία εποχή που δοκιμάζονται οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

«Η πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό κίνδυνο πληρώνοντας βαρύ τίμημα για λάθη δεκαετιών δικά μας και των εταίρων μας στην ευρωζώνη.

Ιερώνυμος: Να θυμηθούμε το Μακρυγιάννη

«Η «εικονομαχία» σήμερα γκρέμισε την πιο ιερή εικόνα του Θεού που είναι του ανθρώπου», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος κατά την ομιλία του και πρόσθεσε: Πολλές τέτοιες εικόνες βλέπουμε γκρεμισμένες και ζητούν αναστήλωση σήμερα.

Πρέπει να αγωνιστούμε για να εορτάσουμε την αναστήλωση άλλους είδους, της πεσμένης εικόνας του ανθρώπου. Χρειάζεται να συζητήσουμε με ειλικρίνεια για να αποφασίσουμε ότι αυτή η μοίρα της καταστροφής δεν μας ανήκει. Μια τέτοια όμως απόφαση δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται δουλειά, γιατί χρειάζεται να σηκώσουμε στην πλάτη μας την ευθύνη. Δημοκρατία χωρίς ευθύνη δεν νοείται όπως και δίχως πατριωτισμό.

Ο Αρχιεπίσκοπος κατέληξε με την έκκληση: "Ελάτε να θυμηθούμε τον στρατηγό Μακρυγιάννη" και έκλεισε χαρακτηριστικά την ομιλία του λέγοντας ότι αυτή η πατρίδα δεν είναι δική μου, δεν είναι δική σου, είναι όλων μας....