ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πόλεμος» κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τις πατέντες του εμβολίου για τον κορονοϊό μετά τη δήλωση Μπάιντεν

εμβόλιο κορονοϊού
INTIME

«Παρενέργειες» από τη δήλωση Μπάιντεν για τις πατέντες – Σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για την «πατρότητα» της πρότασης

«Παρενέργειες» στην εγχώρια πολιτική σκηνή προκαλούν τα όσα δήλωσε αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος και επανέλαβε την προεκλογική του πρόταση για άρση της πατέντας στα εμβόλιο εναντίον του κορονοϊού.

Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν προκάλεσε νέο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στη κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να δηλώνει «δικαιωμένη» από τις εξελίξεις και το Μέγαρο Μαξίμου να υποστηρίζει ότι κάτι αντίστοιχο είχε προτείνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η υπόθεση της άρσης της πατέντας στα εμβόλια, έχει όντως έντονο ελληνικό πολιτικό άρωμα.

Ήταν αρχές Ιανουαρίου του 2021, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση που είχε με τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ζητούσε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει η Ελλάδα πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε οι χώρες-μέλη να εξασφαλίσουν τη διαχείριση της πατέντας των εμβολίων για παραγωγή τους στις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες.

«Να αναλάβει η χώρα πρωτοβουλία ώστε να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες των εμβολίων για να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε κράτος να τις διαχειριστεί σε εγχώριο επίπεδο», είχε πει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας τότε ότι οι εξασφαλισμένες δόσεις του εμβολιασμού δεν επαρκούν. Εναλλακτικώς, σύμφωνα με τον ίδιο, να προχωρήσουν τα κράτη- μέλη σε διμερείς συμφωνίες με τις εταιρείες παραγωγής των εμβολίων.

Μία εβδομάδα αργότερα, το θέμα έφτασε στη Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην βλέπει με καλό μάτι την πρόταση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν μπορώ, πάντως, να μη σχολιάσω κι ένα έκτο έωλο επιχείρημα το οποίο ακούστηκε από τα χείλη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Γιατί δεν παίρνετε”, λέει, «τις πατέντες των εμβολίων ώστε να παράγονται εδώ από ελληνικές εταιρείες»; Πάλι καλά που δε μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία, είναι αστεία επιχειρήματα, είναι αστεία πυροτεχνήματα», είχε τονίσει από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Τέσσερις μήνες αργότερα και με τον Αμερικανό πρόεδρο να τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της πρότασης για την άρση της πατέντας, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον εαυτό του «δικαιωμένο», όπως φάνηκε και από τη χθεσινή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στα κοινωνικά δίκτυα.

Σήμερα, πάντως, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστήριξε πως η ειρωνεία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόταση Τσίπρα είχε να κάνει με το γεγονός πως οι εγχώριες βιομηχανίες δυσκολεύονται να προχωρήσουν στην παραγωγή του εμβολίου και όχι με την πρόταση αυτή καθ’ αυτή.

«Αυτό που είχε πει στη Βουλή ο κ. Τσίπρας – και ήταν αλυσιτελές – ήταν να απελευθερωθεί η πατέντα των εμβολίων και να ανοίξουν γραμμές παράγωγης τους στην Ελλάδα κάτι που δεν μπορούσε να υποστηρίξει η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία όπως προέκυψε από την διαβούλευση που κάναμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και όντως, η συνέχεια της φράσης του πρωθυπουργού σε εκείνη τη συνεδρίαση της Βουλής ήταν:

«η ανεδαφικότητά τους καταδείχθηκε αμέσως από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες. Είτε δηλώνουν σοβαρή άγνοια για τα ισχύοντα στο διεθνές ερευνητικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είτε κάτι άλλο, μία ανεξήγητη αφέλεια, μία διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης», γεγονός πάντως δεν αναιρεί το πρώτο σκέλος της τοποθέτησης Μητσοτάκη.

Η παραπάνω, ετεροχρονισμένη ερμηνεία του Γιώργου Γεραπετρίτη, σε συνδυασμό με την υποστήριξη του πως ο πρωθυπουργός είχε θέσει το θέμα από τον Απρίλιο του 2020, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στη FAZ, προκάλεσε την «έκρηξη» της Κουμουνδούρου.

«Ο κ. Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε σήμερα τον εξευτελισμό του κ. Μητσοτάκη για το θέμα της πατέντας, επιβεβαιώνοντας ποιος έκανε χθες τις γελοίες διαρροές ότι δήθεν ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε ανάλογη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, η Κουμουνδούρου κάνει μία σύντομη αναδρομή στα γεγονότα των τελευταίων μηνών, υποστηρίζοντας ότι:

«Επειδή μάλλον ξεχνάει εύκολα, του θυμίζουμε ότι στις 15 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, κληθείς να πάρει θέση για την πρόταση του κ. Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να μπορούν να παράγονται εμβόλια μαζικότερα από περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μιλούσε για «εμβολιόδεντρο» και ειρωνευόταν λέγοντας πως «πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο».

Η πρόταση όμως του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και του κ. Τσίπρα από την αρχή του έτους για άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια, κατατέθηκε τόσο από ευρωβουλευτές και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όσο και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ κ. Τέντρος.

Η πρόταση τελικά υιοθετήθηκε επισήμως από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πλέον και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Τέλος, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν πως «καλό θα ήταν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης αντί να αυτογελοιοποιούνται, να βρουν το θάρρος, έστω και με καθυστέρηση να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους και να καταθέσουν έστω και τώρα επίσημη πρόταση στην Κομισιόν για άρση της πατέντας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβαστε επίσης:

Κωστής Χατζηδάκης στο Newsbomb.gr: Το 8ωρο είναι εγγυημένο, θα υπάρχει ρητή αναφορά στο νομοσχέδιο