ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκιόκας στο Newsbomb.gr: Η απεργία ήταν ένα μήνυμα απόρριψης του εργασιακού από τους εργαζόμενους

Γκιόκας στο Newsbomb.gr: Η απεργία ήταν ένα μήνυμα απόρριψης του εργασιακού από τους εργαζόμενους
INTIME

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, για το οποίο υποστηρίζει ότι γυρίζει πίσω το «ρολόι της ιστορίας», εξαπολύει μέσω του Newsbomb.gr ο Γιάννης Γκιόκας. Ο βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, σημειώνει πως η κυβέρνηση παρουσιάζει τη νέα εργασιακή «γαλέρα» ως «εκσυγχρονισμό», τη στιγμή που «καταργεί το 8ωρο, την κυριακάτικη αργία, χτυπάει την ίδια την συνδικαλιστική δράση και ποινικοποιεί το δικαίωμα στην απεργία».

Την ίδια στιγμή, ο Γ.Γκιόκας τονίζει ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να εργαλειοποιήσει τη πανδημία για να «επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στο λαό και τη νεολαία» και να περάσει αντιλαϊκά -όπως τα χαρακτηρίζει» νομοσχέδια.

Από τα πυρά του βουλευτή του ΚΚΕ γλίτωσε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο και καταγγέλλει ότι έσπειρε τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια στο λαό, παραμονή της απεργιακής κινητοποίησης «για να μπορούν μετά να εμφανίζονται ως «σωτήρες» στο πλαίσιο της δικομματικής κυβερνητικής εναλλαγής».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιάννη Γκιόκα στο Newsbomb.gr:

Κύριε Γκιόκα, σε λίγες ώρες θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ποιο μήνυμα θέλει να στείλει το ΚΚΕ στους εργαζόμενους για το αύριο;

Το μήνυμα το έστειλαν οι ίδιοι οι χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες που, παρά τα εμπόδια, την τρομοκρατία, τις απαγορεύσεις και τους εκβιασμούς, συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις. Ήταν ένα μήνυμα απόρριψης του κυβερνητικού νομοσχεδίου και των γελοίων επιχειρημάτων που το συνοδεύουν. Κι έπεται συνέχεια, με νέα απεργιακή μάχη την ερχόμενη βδομάδα της ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Το νομοσχέδιο γυρνάει πίσω το ρολόι της ιστορίας. Καταργεί το σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, το 8ωρο και την κυριακάτικη αργία. Χτυπάει την ίδια την συνδικαλιστική δράση. Ποινικοποιεί το δικαίωμα στην απεργία.

Αυτή η εργασιακή «γαλέρα» παρουσιάζεται απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ ως «εκσυγχρονισμός»! Το ερώτημα, όμως, είναι αμείλικτο: Πώς είναι δυνατόν, σε μια εποχή απίστευτης ανάπτυξης της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας της εργασίας, οι όροι δουλειάς να γυρνάνε έναν αιώνα πίσω. Αυτή η αντίφαση δείχνει τη βαθιά σήψη, τα ξεπερασμένα όρια του σημερινού σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Αν οι εργαζόμενοι δουν αυτή την αλήθεια και κυρίως αν πιστέψουν στη δύναμη τους, τότε θα στείλουν στα «σκουπίδια» όχι μόνο το εργασιακό τερατούργημα της κυβέρνησης, αλλά κι όλους τους αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, και κυρίως αυτό το σύστημα που τους καταδικάζει να ζουν σαν σκλάβοι τον 21ο αιώνα! Αυτό είναι το μήνυμα του ΚΚΕ.

Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση εργαλειοποίησε τη πανδημία για να περάσει αμφιλεγόμενα νομοσχέδια χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι»;

Το επιχείρησε, αλλά δεν τα κατάφερε. Μέσα στον 1,5 χρόνο πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε πλήθος αντιλαϊκών νομοσχεδίων (περιορισμός διαδηλώσεων, αντιδραστικοί νόμοι για την Παιδεία, αντεργατικά νομοσχέδια κλπ) και την ίδια στιγμή προσπάθησε να εργαλειοποιήσει τα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας, για να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στο λαό και τη νεολαία. Στοχοποίησε τις λαϊκές κινητοποιήσεις ως «εστίες» διασποράς του κορονοϊού, όταν σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις τα αναγκαία μέτρα προστασίας τηρούνταν πολύ καλύτερα απ’ τους χώρους που η ίδια η κυβέρνηση είχε την ευθύνη, όπως τα Μέσα Μεταφοράς και οι χώροι δουλειάς.

Η προσπάθεια της έπεσε στο κενό. Απ’ την πρώτη μαζική συγκέντρωση, πέρυσι την Πρωτομαγιά, μέχρι σήμερα, η οργανωμένη απειθαρχία του ταξικού εργατικού κινήματος και των άλλων αγωνιστικών συσπειρώσεων του λαού και της νεολαίας, σε συνδυασμό με την αποφασιστική και υπεύθυνη τήρηση των μέτρων πρόληψης, εμπόδισαν το σχέδιο της κυβέρνηση να βάλει το λαό στο περιθώριο. Σ’ αυτό ήταν καθοριστική η συμβολή του ΚΚΕ που δεν κήρυξε «σιωπητήριο» στους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, σε αντίθεση με άλλα που, στο όνομα μιας «εποικοδομητικής κι υπεύθυνης αντιπολίτευσης», διευκόλυναν τελικά την αντιλαϊκή πολιτική. Σήμερα φαίνεται πιο καθαρά η σημασία αυτής της στάσης που κρατήσαμε.

Ακούσαμε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ανεξάρτητα από τη συμμετοχή στη -μαζικότατη- απεργιακή συγκέντρωση που προηγήθηκε, ζητώντας από τους εργαζόμενους να στηρίξουν πολιτικές και κόμματα που θα το ανατρέψουν όταν έρθουν στη κυβέρνηση. Τι απαντάει το ΚΚΕ σε αυτή τη προσέγγιση;

Δεν μας προξενεί εντύπωση αυτή η στάση. Αυτός είναι ο ρόλος τους. Να σπέρνουν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια στο λαό, για να μπορούν μετά να εμφανίζονται ως «σωτήρες» στο πλαίσιο της δικομματικής κυβερνητικής εναλλαγής.

Θέλουν ένα κίνημα που θα λειτουργεί ως «σκαλοπάτι» για να ανεβοκατεβαίνουν αντιλαϊκές κυβερνήσεις παρόμοιας κοπής κι όχι ένα κίνημα μαζικό και χειραφετημένο που θα συγκρούεται με την ίδια την στρατηγική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του, διεκδικώντας ριζικές αλλαγές. Δεν είναι τυχαίο ότι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σαμποτάρουν ανοιχτά την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα, με νέα απεργία στις 16 Ιούνη.

Βεβαίως, οι εργαζόμενοι έχουν πλέον πλούσια πείρα και μάλιστα πρόσφατη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, όχι μόνο δεν κατήργησε τους αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως είχε υποσχεθεί, αλλά προσέθεσε και νέους. Η διευθέτηση του χρόνου δουλειάς, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα έχουν και τη δική του σφραγίδα. Τώρα δίνει νέες κάλπικες υποσχέσεις... Απ’ ότι φαίνεται, όμως, έχουν ήδη ξεκινήσει οι «εκπτώσεις», αν κρίνουμε απ’ τα ερωτήματα που θέτει η ίδια η ΑΥΓΗ για το κατά πόσον μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα «μπορέσει» τελικά να καταργήσει αυτούς τους νόμους.

Η απεργιακή κινητοποίηση της 10ης Ιουνίου ήταν ιδιαίτερα μαζική. Πως μπορεί το κόμμα σας να έρθει σε επαφή με αυτόν τον κόσμο και να τους πείσει να το στηρίξουν, ακόμα και εκλογικά;

Είναι σημαντικό αυτός ο κόσμος που κατέβηκε στο δρόμο -ορισμένοι για πρώτη φορά- να κάνει ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα. Να οργανωθεί και να ζωντανέψει τη λειτουργία των σωματείων και των άλλων μαζικών οργανώσεων. Το γεγονός ότι όλα αυτά τίθενται στο στόχαστρο του κυβερνητικού νομοσχεδίου, αποδεικνύει τη δυναμική που περικλείουν. Αλλά και να βάλει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες του, στη δουλειά, την υγεία, τη μόρφωση, τον ελεύθερο χρόνο, το περιβάλλον. Αυτές οι ανάγκες είναι εντελώς ασυμβίβαστες με τον σημερινό καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και με όποια παραλλαγή διαχείρισης. Μέσα σε αυτόν τον αγώνα θα κατανοείται και η ανάγκη της ολόπλευρης ενίσχυσης του ΚΚΕ, εκλογικής κι όχι μόνο, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Την ίδια στιγμή, η πανδημία παραμένει παρούσα. Τι θεωρείτε ότι πήγε λάθος;

Δεν είναι ζήτημα λάθους. Είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων ταξικών πολιτικών επιλογών. Στην Ελλάδα, και σε όλον τον κόσμο, οι κυβερνήσεις προέταξαν τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας που μπήκε σε νέα βαθιά κρίση. Αυτή ήταν η αιτία της κατάρρευσης των δημοσίων συστημάτων υγείας, την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας θησαύριζε.

Αυτή ήταν η αιτία που χιλιάδες εργαζόμενοι κι αυτοαπασχολούμενοι βρέθηκαν και βρίσκονται στο έλεος, ενώ οι μεγάλοι όμιλοι ετοιμάζονται να «ξεκοκαλίσουν» το Ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ που φτιάχτηκε για χάρη τους. Αυτή είναι η αιτία που ακόμη και η αναγκαία προμήθεια εμβολίων και φαρμάκων θυσιάστηκε στο βωμό των οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων.

Η πανδημία ήρθε και σάρωσε τα «ιερά και τα όσια» αυτού του συστήματος. Και την ίδια στιγμή απέδειξε ποιοι είναι οι πραγματικά απαραίτητοι και ποιοι οι επιζήμιοι για την κοινωνία. Οι γιατροί και οι νοσοκόμοι, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα σούπερ μάρκετ, οι εργαζόμενοι διανομής, οι εργάτες στην ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές, οι ταχυδρόμοι και οι courier, όλοι οι εργαζόμενοι, είναι αυτοί που κρατάνε τελικά όρθιες και ζωντανές τις κοινωνίες.

Σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι εργασίες για το 21οΣυνέδριο του ΚΚΕ, με τη προσυνεδριακή δουλειά να πραγματοποιείται μέσα σε σκληρό λοκ ντάουν. Κατάφερε μέσα σε αυτές τις συνθήκες το κόμμα σας να επικοινωνήσει τις θέσεις του και να συζητήσει με τους οπαδούς και τα μέλη του;

Είναι αλήθεια ότι η προσυνεδριακή διαδικασία εξελίχθηκε σε ειδικές συνθήκες που έθεταν αντικειμενικά εμπόδια και περιορισμούς. Όμως τα καταφέραμε. Η δημοσίευση των θέσεων της ΚΕ -και μάλιστα σε τρία κείμενα-, η γόνιμη και δημιουργική συζήτηση στις οργανώσεις και με τους φίλους του Κόμματος, ο προσυνεδριακος διάλογος, οι συνδιασκέψεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Φτάνοντας στο 21ο συνέδριο, μετά από όλη αυτήν την προσπάθεια, επιβεβαιώνεται η αξία της ουσιαστικής και συνειδητής συμμετοχής, της ζωντανής λειτουργίας των οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Σε αντίθεση με αλλά κόμματα που ανέστειλαν διαδικασίες και συνέδρια, όχι τόσο εξαιτίας της πανδημίας, αλλά κυρίως εξαιτίας της εσωκομματικής τους γύμνιας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.