ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Έτοιμος για ολομέτωπη επίθεση στον Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας

Αλέξης Τσίπρας
IN TIME

Αποφασισμένος να συγκρουστεί μετωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης για το εργασιακό νομοσχέδιο στη Βουλή εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς αναμένεται από τη μία να σφυροκοπήσει τη κυβέρνηση για τα εργασιακά και από την άλλη να ανοίξει τη βεντάλια της αντιπαράθεσης σε όλα τα πεδία της επικαιρότητας.

Η ώρα της κρίσης έφτασε. Η «μητέρα των μαχών», όπως είχε αποκαλέσει τη σύγκρουση για τα εργασιακά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα ολοκληρωθεί αύριο, με τη ψήφιση του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης και το οποίο προκάλεσε την αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Αν και η έκβαση της «μάχης» ήταν λίγο, πολύ προκαθορισμένη -καθώς δεν υπήρχε περίπτωση να μην ψηφιστεί μία στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης από τους βουλευτές της- στη Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι κατάφεραν να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για το δύσκολο μέλλον που τους ετοίμασε το υπουργείο Εργασίας και να αποδομήσουν πλήρως τη κυβερνητική ρητορική περί «φιλολαϊκού» νομοσχεδίου.

Υπό αυτό το πρίσμα, σήμερα στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να εξαπολύσει μία σφοδρότατη επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, που επί της ουσίας θα είναι η μεταφορά του δόγματος «δεν θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί», από τη θεωρία, στη πράξη. Είναι, άλλωστε, γνωστό πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως είναι προς όφελος του οι κοινοβουλευτικές συγκρούσεις με τον πρωθυπουργό. Όχι λόγο των ρητορικών ικανοτήτων των δύο αρχηγών, αλλά εξαιτίας της πολιτικής «ένδειας» -όπως την ονομάζουν- της κυβερνητικής πολιτικής.

Όπως είναι λογικό, το πρώτο σκέλος της παρέμβασης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι αφιερωμένο στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει μία υπόσχεση στους εργαζόμενους. Ότι η επόμενη κυβέρνηση του θα καταργήσει αυτόν τον νόμο από τις πρώτες κιόλας ημέρες που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Άλλωστε, δεν ήταν λίγα εκείνα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σχολίαζαν ότι με αυτή της την επιλογή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να δώσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στο κόμμα τους για την επόμενη ημέρα, καθώς το πλαίσιο που θα διέπει από εδώ και εμπρός τις εργασιακές σχέσεις θα αποτελέσει ένα από τα κομβικότερα σημεία της πολιτικής αντιπαράθεσης στο άμεσο μέλλον.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπυκνώσει στο λόγο του όλα εκείνα τα επιχειρήματα που έχει χρησιμοποιήσει το κόμμα του εναντίον του νομοσχεδίου Μητσοτάκη-Χατζηδάκη, από τη κατάργηση του 8ώρου μέσω των απλήρωτων υπερωριών και τη θεσμοθέτηση των ατομικών συμβάσεων, μέχρι και τα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση. Στο σημείο, όμως, που αναμένεται να εστιάσει περισσότερο, είναι η πεποίθηση του πως όλη αυτή η ιστορία γίνεται για λογαριασμό -αν όχι καθ’ υπόδειξη- του ΣΕΒ και των μεγάλων εργοδοτικών οργανώσεων, με σκοπό την εξόφληση των προεκλογικών «γραμματίων» που τους χρωστάει για τη στήριξη τους, ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να μιλήσει μόνο για το εργασιακό νομοσχέδιο, αλλά για όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας. Αρχικά, για το μπάχαλο με τα εμβόλια και τη σύγχυση που έχει προκληθεί στους νέους ανθρώπους που έσπευσαν να κάνουν τη πρώτη δόση του AstraZeneca, που τώρα δεν συστήνεται για την ηλικιακή τους ομάδα. Επί της ουσίας, αναμένεται να επαναλάβει -ίσως όχι με τη χρήση του ίδιου όρου- την άποψη που εξέφρασε εκείνες τις ημέρες που άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-40 ετών, ότι επρόκειτο για «ξεστοκάρισμα» του συγκεκριμένου εμβολίου.

Ένα ακόμα θέμα που θα θίξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτό των χρεών της Νέας Δημοκρατίας, που δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της, σε αντίθεση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν μόνιμη «θηλιά» στο λαιμό τους για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ. Όπως επισημαίνουν οι στενοί του συνεργάτες, οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στα υπόλοιπα ζητήματα, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι υποτιμά τη συζήτηση για το εργασιακό, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κρύβεται», αποφεύγοντας να απαντήσει σε όσα του καταλογίζει ο αρχηγός τους. Επομένως, η σημερινή του παρουσία στη Βουλή, είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να τα «ακούσει», αλλά και να τοποθετηθεί.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι η επίθεση στα εργασιακά εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο επίθεσης εναντίον της κοινωνίας, η οποία συντελείται μέσα από τον νέο πτωχευτικό κώδικα, τους φραγμούς σε χιλιάδες παιδιά να σπουδάσουν μέσω του νέου νόμου για τη Παιδεία και τη «διαπλοκή» με τις τράπεζες, για να μην κάνουν απαιτητά τα χρήματα που χρωστάει η ΝΔ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απεργία: Πανελλαδική στάση εργασίας - «Παραλύει» το Δημόσιο - Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς