ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φ. Σαχινίδης: «Το πρόβλημα με το έλλειμμα άρχισε το 2001»!

Φ. Σαχινίδης: «Το πρόβλημα με το έλλειμμα άρχισε το 2001»!

Σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Σημίτη την περίοδο 2000- 2004 αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μπήκε στην ΟΝΕ άφησε ο νέος υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του.

«Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν ξεκίνησε το 2009, αλλά το 2001, την επομένη της ένταξης της χώρας στην Ευρωζώνη», ανέφερε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, εξερχόμενος από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής όπου κατέθεσε για το έλλειμμα του 2009.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαχινίδης, «στα παραπάνω συνηγορούν το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, το οποίο κινείτο σταθερά πάνω από το 3%».

Επίσης πρόσθεσε ότι αν και η τότε κυβέρνηση εκτιμούσε ότι θα μειωθεί λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης καθώς μπροστά της είχε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τελικά «διαπιστώσαμε το 2004 ότι αντί να μειωθεί είχε αυξηθεί».

Επιπροσθέτως, ο κ. Σαχινίδης δικαίωσε εμμέσως την απόφαση της ΝΔ να προχωρήσει σε απογραφή ενώ παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος «που βγήκαμε από την επιτήρηση το 2007.

«Αν δεν είχαμε βγει δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε σήμερα. Αποτέλεσμα ήταν η αύξηση του εσωτερικού και εξωτερικού χρέους και η πρόβλεψη για έλλειμμα 6% εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ το έλλειμμα είχε ήδη φθάσει το 10%», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.».

Τέλος ο κ. Σαχινίδης, στην κατάθεσή του στην επιτροπή επιχείρησε να αποδώσει συνολικά την ευθύνη για την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ στην ΝΔ σημειώνοντας ότι «το μνημόνιο δεν θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε».