ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Σκληρή η πολιτική για όσους αναλαμβάνουν ευθύνες - Δεν αποχωρώ από τον δημόσιο βίο

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Ο απερχόμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
InTime

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε πως δεν αποχαιρετά τον δημόσιο βίο, ενώ έκανε έναν απολογισμό της θητείας του και των προκλήσεων που αντιμετώπισε, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα και προς τους νέους και νέες της χώρας για το μέλλον.

«Θα τα καταφέρεις, στο εύχομαι και το πιστεύω», ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απερχόμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, προς τον διάδοχό του, Τάκη Θεοδωρικάκο, στη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε την Τρίτη (31.08) και την ορκωμοσία των νέων στελεχών του κυβερνητικού σχήματος.

«Ζούμε στην εποχή των κρίσεων, των έκτακτων καταστάσεων. Γεωπολιτικών, υγειονομικών, κλιματικών. Στην κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα διαχειριζόμαστε το πρωτόγνωρο, το άγνωστο. Καθημερινά η ικανότητα διακυβέρνησης γίνεται ικανότητα διαχείρισης κρίσεων», είπε αρχικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε:

«Βασικό μου μέλημα ήταν να δράσουμε και να αναδιοργανώσουμε την αστυνομία. Μειώσαμε την εγκληματικότητα, η αστυνομία βρέθηκε κοντά στον πολίτη, απέναντι στην πραγματικότητα. Το κυριότερο είναι ότι βάλαμε νέες βάσεις με μεταρρυθμίσεις. Το δόγμα νόμος και τάξης ήθελε και θέλει μετασχηματισμό περιεχομένου. Αντίπαλός μας δεν ήταν τα κόμματα, ήταν ο φανατισμός και η σκουριά παρωχημένων απόψεων».

Ακολούθως, έκανε ξεχωριστή αναφορά σε πέντε νέες δράσεις που αφορούσαν στην ΕΛ.ΑΣ..

  • 4.000 αστυνομικοί επανεκπαιδεύτηκαν για την κοινωνική αστυνόμευση και την επαφή με τον πολίτη.
  • Εκδόθηκε η λευκή βίβλος, το νέο πραγματικό κείμενο της αστυνομίας.
  • Εκδόθηκε νέο επιχειρησιακό δόγμα για τις συναθροίσης.
  • Ιδρύθηκε η ΟΔΟΣ, ένα σώμα με άοπλους εκπαιδευμένους νέους και νέες που είναι στην πρώτη γραμμή.
  • Ενισχύθηκε η διαφάνεια και η λογοδοσία, ανά εβδομάδα στην Αθήνα και κάθε μήνα για το σύνολο της χώρας. Δημοσιεύονται στοιχεία για όλο το αστυνομικό έργο.

«Έτσι κάναμε εμείς πολιτική, πίσω από τις εντυπώσεις», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε αναφορά στη συμβολή της αστυνομίας στα γεγονότα του Έβρου, στη φύλαξη των συνόρων αλλά και στην τήρηση των μέτρων για την πανδημία, παράλληλα με τα υπόλοιπα καθήκοντα του σώματος. «Είναι χρέος, βασική αποστολή της αστυνομίας, να αποπνέει αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Για να τα καταφέρει θέλει ανοικτό μυαλό, συνεργασίες, τόλμη, συνεχή εκπαίδευση και έγκυρο σχεδιασμό», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Μειώθηκε η εγκληματικότητα, το παραεμπόριο, καθάρισαν τα Εξάρχεια, αναπνέουν ξεχασμένες γειτονιές της Αθήνας μετά τη συνεργασία μας με τον δήμο. Αυτό το μοντέλο μεταφέρεται και σε άλλους δήμους της χώρας. Η αστυνομία ή θα είναι μέσα στην κοινωνία ή δεν θα τα καταφέρει», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο απερχόμενος υπουργός προχώρησε σε ευχαριστίες προς όσους συνεργάστηκαν μαζί του στη διάρκεια της θητείας του. «Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους. Τους 55.000 άνδρες και γυναίκες του σώματος, τον αρχηγό κ. Μιχάλη Καραμαλάκη που γνώρισα, αγάπησα, συνεργάστηκα άψογα και παραγωγικά. Τους επιτελείς και αξιωματικούς που αν και τους μίλησα πολλές φορές βροντερά ενωθήκαμε σε κοινό σκοπό και αμοιβαίο σεβασμό. Τους συνεργάτες μου που με ανέχτηκαν, με στήριξαν και είναι ομάδα που ξέρει να παλεύει», ανέφερε.

«Με τον Λευτέρη Οικονόμου, τον φίλο μου, τον συνοδοιπόρο μου για πάρα πολλά χρόνια, είμαστε σχεδόν πάντα μαζί εδώ. Όταν εγώ φεύγω, εκείνος μένει. Έτσι υπάρχει συνέχεια. Κι αυτή θα είναι η συνέχεια. Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Χαρδαλιά ο οποίος ανέλαβε ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, το έργο της διαχείρισης της πανδημίας. Έγιναν σπουδαία πράγματα στην Πολιτική Προστασία που δεν είχαν γίνει ποτέ στη χώρα», πρόσθεσε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ευχαρίστησε επίσης τους Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου, τη Σοφία Νικολάου, τον Κώστα Τσουβάλα, τον Βασίλη Παπαγεωργίου, για την πολύτιμη συνεισφορά τους στον τομέα του ο καθένας, όπως εξήγησε αλλά και τους χιλιάδες πυροσβέστες, άνδρες και γυναίκες, που πάλεψαν ιδιαίτερα φέτος με αυτοθυσία απέναντι στις φλόγες.

«Ευχαριστώ τον αρχηγό και την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ακόμη, ευχαριστώ τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και το προσωπικό της ΓΓ Αντιεγκληματικής Πολιτικής που κρατούν ασφαλείς και ανθρώπινες τις φυλακές», επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε: «Ευχαριστώ, τέλος, τον πρωθυπουργό που μου έδωσε την ευκαιρία. Η πολιτική είναι σκληρή, ιδιαίτερα για εκείνους που επωμίζονται το βάρος των αποφάσεων. Αποχαιρετώ το υπουργείο, όχι τον δημόσιο βίο. Έχω μια τελευταία λέξη, για τους νέους και τις νέες, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, τις πλατείες και τους δρόμους. Για κάποιους από αυτούς που με έκαναν αρνητικό σύνθημα και στόχο στις εκδηλώσεις τους. Εσείς θα ζήσετε στον νέο κόσμο. Για να τον φτιάξετε, πρέπει πρώτα να τον σώσετε. Είναι τόσο ριζικές οι αλλαγές που ζείτε, που δίνουν την εντύπωση ότι εμποδίζουν τη ζωή και αποκλείουν τη χαρά. Σας περιορίζουν. Δεν είναι έτσι, γιατί δεν είστε ανήμποροι. Δουλέψτε, αγωνιστείτε, ώστε να γίνουν ευκαιρίες για εσάς, για ένα καλύτερο και εφικτό κόσμο».

Θεοδωρικάκος: Προτεραιότητα η ασφάλεια, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα μείνει στην ιστορία

Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ευχαρίστησε με τη σειρά του τον απερχόμενο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τα λόγια του, τονίζοντας πως ο έμπειρος πολιτικός θα μείνει στην ιστορία για τα επιτεύγματά του στον τομέα της ασφάλειας. Ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε πως στόχος είναι η ασφάλεια όλων των Ελλήνων και της χώρας συνολικά, τονίζοντας πως αυτή θα επιτευχθεί μέσα από σκληρή δουλειά αλλά πάνω από όλα με σεβασμό στη δημοκρατική νομιμότητα.

«Σε ευχαριστώ από καρδιάς για την υποδοχή, σε ευχαριστώ από καρδιάς για τα θερμά σου λόγια, σε ευχαριστώ από καρδιάς για την ισχυρή διαχρονική μας σχέση και για την παντοτινή σου διάθεση να βοηθήσεις και να συμβάλεις στον κρίσιμο αυτό τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της ασφάλειας των πολιτών», είπε αρχικά ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Έχω πλήρη συνείδηση της βαρύτητας των καθηκόντων μου και ευχαριστώ τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εμπιστοσύνη να αναλάβω έναν τομέα που αποτελεί κρίσιμη και καθοριστική προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών», πρόσθεσε.

«Ο κεντρικός μας στόχος είναι η ασφάλεια όλων των συμπολιτών μας. Η προστασία της ζωής, της περιουσίας και του δημόσιου χώρου απέναντι σε κάθε απειλή. Γιατί χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε ελευθερία, ούτε ευημερία. Ασφάλεια για όλους χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις», υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Θεοδωρικάκος και επεσήμανε πως «Για να πετύχουμε τον σκοπό μας, θα αξιοποιήσουμε το άξιο δυναμικό της αστυνομίας, το άξιο δυναμικό του πυροσβεστικού σώματος. Τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, που συγκροτήθηκε για πρώτη φορά. Θα προχωρήσουμε αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση όπου απαιτείται, στον εκσυγχρονισμό και φυσικά προωθώντας τις αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν κεντρική επιλογή αυτής της κυβέρνησης».

Μιλώντας προς τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας που ήταν στον χώρο, τόνισε ότι «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλα μας τα στελέχη. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους άνδρες και τις γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας. Είναι τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Είναι τμήμα του ελληνικού λαού. Είναι φίλοι μας, αδέρφια μας, παιδιά μας. Είναι οι άνθρωποι που προσφέρουν το αγαθό της ασφάλειας σε όλους μας, υλοποιώντας τη θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους. Σήμερα, λοιπόν, σε όλες τις γυναίκες και σε όλους τους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας θέλω να στείλω ένα ισχυρό, σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα. Σεβόμαστε, αγαπάμε και υποστηρίζουμε με πράξεις και θα το κάνουμε με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση, τις γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας, ώστε να μπορούν να υλοποιήσουν το σπουδαίο κοινωνικό τους έργο. Το έκαναν με αυταπάρνηση τα δυο τελευταία χρόνια, όπου η χώρα αντιμετώπισε μεγάλες κρίσεις. Την πανδημία, την ασύμμετρη απειλή στα σύνορα με την εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων από τη γειτονική Τουρκία. Όλοι οι Έλληνες διαπίστωσαν την αποφασιστικότητα την οποία η κυβέρνηση και τα σώματα ασφαλείας έδειξαν απέναντι σε αυτή την ασύμμετρη απειλή. Η κλιματική αλλαγή και η κλιματική κρίση μας χτυπά την πόρτα. Το προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος έδωσε μάχη με αυταπάρνηση».

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε επίσης πως «Θα δουλέψουμε μαζί, θα δουλέψουμε σκληρά, συλλογικά, δημιουργικά με αλληλεγγύη. Θα στηρίξω αποφασιστικά τη δουλειά σας και είμαι σίγουρος ότι θα κάνετε κι εσείς το ίδιο. Με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, για να εμπεδώσουμε στην κοινωνία το αίσθημα της ασφάλειας. Δεν θα ησυχάσουμε ποτέ, αν κάθε Έλληνας πολίτης δεν νιώθει απόλυτα ασφαλής στη χώρα μας. Αυτή η προσπάθεια θα γίνεται πάντοτε με σεβασμό στη δημοκρατική νομιμότητα. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε κάθε μορφή εγκληματικότητας. Ας αφήσουμε οριστικά πίσω κάθε τεχνητό διχασμό. Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Στο θέμα της ασφάλειας πρέπει να αφήσουμε τις κομματικές διαφορές και να βάζουμε πάνω από όλα το συμφέρον της κοινωνίας».

Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε: «Διαδέχομαι, σε αυτή την τόσο υπεύθυνη θέση, έναν πολιτικό, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε διαχρονικά, με αποτελεσματικότητα στον τομέα της ασφάλειας ως υπουργός. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα μείνει στην ιστορία με χρυσά γράμματα, ως ο υπουργός που εξάρθρωσε την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη κι αυτό το εξαιρετικό έργο, αυτό το σπουδαίο αποτέλεσμα θα τον συνοδεύει τιμητικά. Θα είναι ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς στην ιστορία αυτής της χώρας και στην εξέλιξη και την ιστορία του υπουργείου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα αξιοποιήσω το έργο που παρήχθη στο υπουργείο αυτά τα δυο χρόνια, για να πετύχουμε ακόμα πιο σημαντικά αποτελέσματα για την πραγματική ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και της χώρας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανασχηματισμός 2021: Τα νέα πρόσωπα και οι αποχωρήσεις - Το infographic του Newsbomb.gr

Κρούσματα σήμερα: 3.628 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 22 νεκροί σε 24 ώρες, στους 344 οι διασωληνωμένοι

Επιδείνωση του καιρού: Πού θα βρέχει την Τετάρτη - Τοπικές μπόρες στην Αττική