ΠΟΛΙΤΙΚΗ

EUMED 9: Κρίσιμη σύνοδος στη σκιά των… AUKUS – Τι θα πουν ο Μακρόν και οι «νωχελικοί» Ευρωπαίοι

EUMED 9: Κρίσιμη σύνοδος στη σκιά των… AUKUS – Τι θα πουν ο Μακρόν και οι «νωχελικοί» Ευρωπαίοι

Μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι καταιγιστικές και η Ευρώπη απούσα – Πώς θα αντιδράσει ο Μακρόν μετά την «πισώπλατη μαχαιριά».

Στη σκιά της Ακρόπολης και της ιστορική συμφωνίας – ορόσημο ΗΠΑ – Βρετανίας και Αυστραλίας, γνωστή πλέον με τη συντομογραφία «AUKUS», πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, η Σύνοδος Κορυφής των κρατών μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED 9).

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία μεταξύ άλλων του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν, του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, οι «νότιοι» της Ευρώπης θα συζητήσουν για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την κλιματική αλλαγή και την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Πρόκειται για την πρώτη σύνοδο κορυφής σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών μετά τη σύμπραξη ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας κατά της Κίνας, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση Μακρόν που είναι δεδομένο πως θα αναφερθεί στη συμφωνία AUKUS, την οποία το Παρίσι έχει χαρακτηρίσει «πισώπλατη μαχαιριά» από την Αυστραλία.

Τα αργά αντανακλαστικά της Ε.Ε. αναμένεται για μια ακόμη φορά να συζητηθούν, μιας και είναι προφανές πως η Γηραιά Ήπειρος δεν έχει κανένα λόγο και κανένα ρόλο στις αποφάσεις. Πώς να έχει άλλωστε όταν στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει καν ο όρος «ενιαία εξωτερική πολιτική». Οι παγκόσμιοι συσχετισμοί αλλάζουν και είναι προφανές πως οι χώρες της Ε.Ε. σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούν να διαδραματίσουν απολύτως κανέναν ρόλο, παρά ενδεχομένως μόνο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συνασπισμού. Η δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ περί άγνοιας αναφορικά με τη συμφωνία της AUKUS είναι εξαιρετικά σοβαρή και αποδεικνύει με έναν τρόπο θλιβερό την πλήρη ανυπαρξία έστω στοιχειώδους ενιαίας εξωτερικής πολιτικής στην Ε.Ε. ενώ επιβεβαιώνεται και η αδιαφορία που δείχνουν όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για συμμετοχή στις παγκόσμιες εξελίξεις.

Η ατζέντα των «9»

Στην ατζέντα της Συνόδου που αποκτά ξεχωριστή γεωπολιτική βαρύτητα, βρίσκονται οι προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως η απειλή κύματος μεταναστευτικών ροών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν αλλά και κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η φετινή Σύνοδος Κορυφής του MED9 θα εστιάσει στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου.

Την ξεχωριστή σημασία της Συνόδου υπογραμμίζει και η παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θα παρακολουθήσει τις εργασίες της.

Οι συναντήσεις Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Συνόδου

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς. Στις 14:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στις 15:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

Το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής EUMED 9

Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9, στην οποία θα λάβουν μέρος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sánchez, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μαριο Ντράγκι, ο Πρωθυπουργός της ΚροατίαςΑντρέι Πλένκοβιτς, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπελα, ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιανέζ Γιάνσα και ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Ογκούστο Σάντος Σίλβα

Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

ΕΛΑΣ: Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής EUMED 9 ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών αποφάσισε την απαγόρευση κάθε υπαίθριας δημόσιας συνάθροισης, από 6:00 έως 24:00 σήμερα, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021, σε περιοχές της Αθήνας, ενόψει της πραγματοποίησης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» της διάσκεψης κορυφής EuroMed9 και των προγραμματισμένων συμμετοχών επισήμων προσώπων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συνεπιμέλεια: Απόφαση «σταθμός» από το Πρωτοδικείο Κέρκυρας - Διέταξε την επιστροφή παιδιών στο νησί

Η ώρα των διαγραφών και το ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη...

Γλυκά Νερά: Ραγδαίες εξελίξεις - «Μίλησαν» κινητά και η κάμερα στο σαλόνι