ΠΟΛΙΤΙΚΗ

EUMED 9: Κήρυξε την έναρξη διαδικτυακά ο Σαρλ Μισέλ – Η Μεσόγειος είναι πνεύμονας του πλανήτη

Σαρλ Μισέλ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Φωτογραφία αρχείου / InTime

EUMED 9: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κήρυξε την έναρξη της Συνόδου Κορυφής με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στη Μεσόγειο, που διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με ένα μήνυμα του Σαρλ Μισέλ ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής EUMED 9 στην Αθήνα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τοποθετήθηκε… διαδικτυακά, καθώς έγινε σύνδεση με τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, και αφού τόνισε πως το καλοκαίρι του 2021 σημαδεύτηκε από τραγικές πυρκαγιές, με οδυνηρές συνέπειες για πάρα πολλές οικογένειες στη Μεσόγειο, υπογράμμισε πως η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι θεωρητικό ή εικονικό, αλλά ένα υπαρκτό ζήτημα με σοβαρές συνέπειες.

«Πέρα από τις πυρκαγιές, τις τελευταίες εβδομάδες γίναμε μάρτυρες και πλημμυρών, οι οποίες έπληξαν διάφορες χώρες στην Ευρώπη, αλλά και άλλες περιοχές του κόσμου. Πρέπει να σκεφτούμε πιθανά προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών ή των πλημμυρικών φαινομένων. Μπορούμε να εγκαταστήσουμε συστήματα ειδοποίησης, μπορούμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε καλύτερους σχεδιασμούς σε επίπεδο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης», είπε και πρόσθεσε:

«Μπορούμε να θέσουμε σε λειτουργία μηχανισμούς αμοιβαίας συνδρομής. Άλλωστε, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη λειτούργησε κατά τη διάρκεια αυτών των τραγικών γεγονότων που έπληξαν τους πολίτες μας».

Η μοναδική λύση, σύμφωνα με τον κ. Μισέλ, είναι η εφαρμογή της απόφασης που έχει ληφθεί, και θέλει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο. «Να εφαρμόσουμε τα μέτρα της Πράσινης Συμφωνίας που είναι απαραίτητα ώστε να αναμορφώσουμε το πρότυπο της οικονομικής και κοινωνικής μας ανάπτυξης, ώστε να αλλάξουμε το υφιστάμενο μοντέλο», εξήγησε.

«Πρόκειται για μια πρόκληση για τον πλανήτη. Μια πρόκληση για την ανθρωπότητα. Είναι μια πρόκληση για τη δική μας γενιά των Ευρωπαίων. Αλλά ταυτόχρονα είναι και μια ευκαιρία. Είναι μια ευκαιρία να καινοτομήσουμε, μια ευκαιρία να ενεργοποιήσουμε τον ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητα για να συσπειρώσουμε τις κοινωνίες των πολιτών μας, τον ιδιωτικό τομέα, τις νεότερες γενιές οι οποίες είναι απόλυτα αφοσιωμένες σε αυτόν τον σκοπό», επεσήμανε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χρειάζεται κοινή αποφασιστικότητα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να τεθούν τα θεμέλια μιας κοινωνίας που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

Αναφορικά με τη Μεσόγειο, εξήγησε πως είναι η περιοχή που πιθανότατα θα επηρεαστεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. «Γνωρίζουμε επίσης πως η Μεσόγειος αποτελεί έναν πνεύμονα βιοποικιλότητας για τον πλανήτη, για τον κόσμο, και είναι βασικός κινητήρας για την οικονομική ανάπτυξη, την καινοτομία και την ευημερία», σχολίασε.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως οι εργασίες σας σήμερα θα είναι μια ευκαιρία να μετουσιώσουμε σε δράση τη φιλοδοξία μας να αποτρέψουμε την κλιματική απειλή. Τη φιλοδοξία να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα, να εργαστούμε από κοινού, σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές πλαίσιο, να αναλάβουμε δράση με τρόπο αποτελεσματικό», υπογράμμισε κλείνοντας το μήνυμά του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παραδόθηκε ο 39χρονος πρώην σύντροφος της 42χρονης που βρέθηκε τσιμεντωμένη στην Κυπαρισσία

Καταγγελία μητέρας 19χρονης: Η κόρη μου υπέστη σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο

Γλυκά Νερά: Ραγδαίες εξελίξεις - «Μίλησαν» κινητά και η κάμερα στο σαλόνι

Ρoή Ειδήσεων