ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πού διαμορφώνεται η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πού διαμορφώνεται η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ  με ΣΥΡΙΖΑ

Στασιμότητα καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την δημοσκόπηση, ενώ η Νέα Δημοκρατία αν και με μικρές απώλειες συνεχίζει να διατηρεί το μεγάλο προβάδισμα

Μεγάλο προβάδισμα συνεχίζει να έχει η Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις μικρές απώλειες που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 30,8%, μειωμένο κατά 3,1% σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στάσιμος, αφού από το 20% του περασμένου Ιουλίου, βρίσκεται τώρα στο 19,7%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης εκτιμούν ότι η ΝΔ θα φτάσει στο 41% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25,8%. Από την άλλη μεριά το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στο 6% στην πρόθεση ψήφου και 8% στην εκτίμηση της εκλογικής του επίδοσης, το ΚΚΕ στο 5,1% (και στο 6,8% στην εκτίμηση ψήφου), ενώ υπάρχει ανατροπή στην τέταρτη θέση, στην οποία ανεβαίνει το ΜΕΡΑ25, κάνοντας άλμα από 3,2% τον περασμένο Απρίλιο στο 4,1% τώρα και με την τελική εκτίμηση για την εκλογική του επίδοση να φτάνει 5,5%. Αντιθέτως η Ελληνική Λύση από 5,3% τον Ιούλιο περιορίζεται τώρα στο 4% - με την εκτίμηση ψήφου στο 5,3%.

Η διατήρηση της μεγάλης διαφοράς ανάμεσα στην πρόθεση ψήφου οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει συντριπτικά του Αλέξη Τσίπρα. Τα ποσοστά είναι ενδεικτικά: 38% έναντι 16%, κάτι που δίνει γενικά ισχυρό προβάδισμα στην κυβέρνηση.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με υπερδιπλάσια διαφορά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχασε 4 μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση και συγκεντρώνει 38%, δεύτερος είναι η επιλογή «κανένας» με 30% ενώ ο κ. Τσίπρας κινείται σχεδόν σταθερά στο 16% το τελευταίο εξάμηνο.

Η αξιολόγηση Μητσοτάκη – Τσίπρα

Η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά από τους τέσσερις στους δέκα (39%) ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση περιορίζεται στο 14%, με τη διαφορά να είναι στις 25 μονάδες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις θετικές αξιολογήσεις είναι πάνω από την κυβέρνησή του, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας από το κόμμα του. Όμως, η μεταξύ τους διαφορά στις θετικές γνώμες υπερβαίνει τις 24 μονάδες, παρά τις απώλειες που είχε ο κ. Μητσοτάκης. Ακόμη και στις αρνητικές γνώμες ο κ. Τσίπρας βρίσκεται 21 μονάδες πίσω από τον κ. Μητσοτάκη.

Τι λένε οι πολίτες για τον εμβολιασμό

Η κυβέρνηση και οι ειδικοί φαίνεται πως δεν έχουν πείσει τους πολίτες για τον εμβολιασμό καθώς από τη μία πλευρά δηλώνουν υπέρ του εμβολίου σχεδόν 8 στους 10 και από την άλλη πλευρά παρά την θετική γνώμη που έχουν 7 στους 10 στις ηλικίες 17-34 και 35-44, έχουν εμβολιαστεί πολύ λιγότεροι.

Και όπως προκύπτει από την έρευνα για την ασφάλεια των εμβολίων έχουν πεισθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες πάνω από 6 στους 10.

Όμως καταγράφεται ποσοστό 6% του πληθυσμού που δηλώνει πρόθεση να εμβολιαστεί και προφανώς κυβέρνηση και ειδικοί χρειάζεται να πείσουν είτε με κάποια καμπάνια επεξήγησης για τους λόγους που επείγει να εμβολιαστούν άμεσα ή αναμένοντας κάποιο κίνητρο. Ενώ υπάρχει και ποσοστό 4% που είναι αναποφάσιστο. Οι αποφασισμένοι αρνητές φθάνουν το 12%.

Με δεδομένο πως από τους ερωτώμενους στην έρευνα το 75% δηλώνει πως έχει εμβολιαστεί και 3% έχει νοσήσει, υπάρχει ένα δυνητικό ποσοστό 10% που μπορεί να πεισθεί και να εμβολιασθεί.

Και όλα αυτά ενώ η πλειοψηφία των πολιτών, σχεδόν 7 στους δέκα, εκτιμούν πως η πανδημία θα τελειώσει μετά το 2022.

Η έρευνα, πάντως, καταγράφει το γενεακό χάσμα που διαπιστώνεται και από τις αρμόδιες αρχές στις στάσεις του εμβολιασμού.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 21-27 Σεπτεμβρίου λίγες μέρες μετά τις εμφανίσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα στη ΔΕΘ, και συμπίπτει με έντονη διπλωματική δραστηριότητα στα Ηνωμένα Έθνη, τις ρυθμίσεις για την προστασία εκπαιδευτικών και γιατρών από μηνύσεις αντιεμβολιαστών, το εκλογικό θρίλερ στη Γερμανία και το σεισμό στην Κρήτη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη για βιτριόλι: «Έκρηξη« της οικογένειας για την Έφη Κακαράντζουλα - «Σκύλα, μας διέλυσες»

Έφη Κακαράντζουλα σε Ιωάννα: «Εσύ γνωρίζεις γιατί σου έριξα το βιτριόλι»

The Bachelor: «Η Ακρόπολη τι χρώμα είναι; Μένει κανείς εκεί; Έχει παράθυρα;» (video)