ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξανανοίγει ο φάκελος με τις μίζες των Leopard - 2

Ξανανοίγει ο φάκελος με τις μίζες των Leopard - 2

Ανοίγει και πάλι από τις εισαγγελικές Αρχές ο φάκελος με τις μίζες 60 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια αρμάτων μάχης τύπου LEOPARD-2 την περίοδο 1999-2009.

Ήδη, οι εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος έχουν καλέσει τους πρώτους μάρτυρες και έχουν προχωρήσει στην αποστολή αιτημάτων δικαστικής συνδρομής στο Μονακό και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Παρά το γεγονός ότι όλα τα ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα που μπορεί να αφορούν κυβερνητικά πρόσωπα έχουν παραγραφεί, εκτός ενδεχομένως από την τελευταία περίοδο , η έρευνα ξεκινάει από την εποχή που στο θώκο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρισκόταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος και φτάνει μέχρι την περίοδο υπουργίας Βαγγέλη Βενιζέλου.

Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης επανήλθε, έπειτα από 9 χρόνια, στο προσκήνιο με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην γενικού διευθυντή αμυντικών εξοπλισμών και επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βασιλάκου, ότι κάποιοι πλούτισαν από τους εξοπλισμούς πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.

Ο κ. Βασιλάκος που εκείνη την περίοδο (Οκτώβριος του 2010) είχε υποβάλει την παραίτησή του, είχε μιλήσει για «κατασκευασμένες αμυντικές ανάγκες, βάσει των οποίων κάποιοι έστησαν πολιτικές καριέρες και έφτιαξαν περιουσίες».

Τα Leopard-2

Η υπόθεση της προμήθειας των αρμάτων μάχης τύπου Leopard-2 (αντιπρόσωπος Θωμάς Λιακουνάκος) είχε ερευνηθεί στο παρελθόν από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου (2003-2005), ο οποίος όμως είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν προέκυψε από την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης το αδίκημα της «απιστίας». Ο εισαγγελέας ωστόσο στο πόρισμά του επισήμανε ότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις τέλεσης πράξεων δωροδοκίας.

Αυτές ακριβώς τις ενδείξεις έχουν θέσει στο…μικροσκόπιο τους οι δυο εισαγγελείς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στις περίπου 500.000 σελίδες που αριθμεί η δικογραφία, ήδη έχουν εντοπίσει τις κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να κινηθούν προκειμένου να ακολουθήσουν τα μονοπάτια μιας προμήθειας «μαμούθ» που εκτιμάται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ.

Η προμήθεια «μαμούθ»

Μια «μυστική», όπως χαρακτηρίστηκε, σύμβαση και μια δικαστική διένεξη μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων αποκάλυψε ένα άγνωστο παρασκήνιο. H εταιρία International Bartetand Offset Service Corporatio(IBOS) που είχε ως διαχειρίστρια την εταιρεία Transat Maritime στο Μονακό, σύμφωνα με την επίμαχη 7σέλιδη συμφωνία «είναι υπεύθυνη για την υποστήριξη της γερμανικής KMW, αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στην EvanstoGroup Ltd, με έδρα στις βρετανικές Παρθένους Νήσους, «προμήθεια της τάξεως του 3% της καθαρής αξίας των προϊόντων (60,6 εκατ. ευρώ), που θα παραδώσει η KMW.

Αυτό χαρακτηρίστηκε από δημοσιεύματα ως κόλπο για να μην αφήσει… ίχνη η υπέρογκη προμήθεια και οι αποδέκτες της. Η Evanston Ltd, ωστόσο προσέφυγε στο διαιτητικό δικαστήριο το 2003 διεκδικώντας αυτά τα χρήματα με αποτέλεσμα να αποκαλυφτεί και η σύμβαση και η προμήθεια. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, οι δυο εισαγγελείς απευθύνουν τα πρώτα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τα κράτη-έδρες των δυο εταιριών.

Οι δυσλειτουργίες

Η προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard-2 είχε αρχίσει να συζητείται το 1998 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ και η σύμβαση υπεγράφη τελικά το 2003 (επί Γιάννου Παπαντωνίου) ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τη γερμανική εταιρεία Krauss Maffei Wehrtechnik (KMW).

Το συνολικό ύψος της σύμβασης ήταν 2,2 δισ. ευρώ αλλά, στις αρχές του 2003 το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αφαίρεσε από την παραγγελία τα πυρομαχικά… Αντί των πυρομαχικών συμφωνείται το 2005 να δοθούν από την γερμανική εταιρία 83 μεταχειρισμένα άρματα τύπου «Leo 02A 44» και το 2007 (επί υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου) αρχίζει η παραλαβή των νέων αρμάτων.

Ωστόσο, σε δοκιμαστικές βολές διαπιστώνονται ρωγμές στους πύργους με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να επικαλεστεί τη δυσλειτουργία και να καθυστερήσει τις πληρωμές ενώ παράλληλα στη Βουλή (κυρίως από βουλευτές του ΛΑΟΣ) αρχίζουν να διατυπώνονται επιφυλάξεις για την παραλαβή των αρμάτων (ακόμα και από τον τότε ΥΕΘΑ Ευ. Μειμαράκη).

Παρόλαυτα, επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αποφασίζεται να παραγγελθούν 20.000 βλήματα !