ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σαν Γκόρτσος την ώρα της πανδημίας

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σαν Γκόρτσος την ώρα της πανδημίας

Αιχμηρή κριτική κατά της κυβέρνησης και προσωπικά στον πρωθυπουργό άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - «Δεν θέλει να συγκρουστεί με την εκλογική του πελατεία», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Σφοδρή επίθεση σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «Γκόρτσο» τον πρωθυπουργό, καθώς όπως είπε δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με το εκλογικό του ακροατήριο εν μέσω πανδημίας. Παράλληλα, υποστήριξε ότι αν δεν τον στήριζε η διαπλοκή δεν θα ήταν πλέον πρωθυπουργός. Επίσης, επανέλαβε τη πρόταση του για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλιώς «ο χειμώνας θα είναι εφιαλτικός».

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας:

«Παριστάνει ότι πρωθυπουργεύει σε άλλη χώρα»

«Είναι προφανές στο μέσο πολίτη πια ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι εκτός τόπου και χρόνου. Παριστάνει ότι πρωθυπουργεύει μία άλλη χώρα, όχι τη χώρα μας. Έχει πανηγυρίσει τρεις φορές το τέλος του κορωνοϊού, μας είπε ότι είμαστε στο τελευταίο μίλι και δημιούργησε ένα κλίμα υπερβολικής αισιοδοξίας για να βρισκόμαστε τους τελευταίους τρεις μήνες στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη».

«Είχε δύο ολόκληρα χρόνια να ενισχύσει το ΕΣΥ. Επιεικές ότι το ΕΣΥ είναι στα όρια της κατάρρευσης, οι άνθρωποι που δίνουν την ικμάδα των δυνάμεών τους για να το κρατήσουν όρθιο λιποθυμούν μπροστά στις κάμερες, όπως στη Λάρισα. Η κατάσταση είναι τραγική, σήμερα είναι 2.500 λιγότεροι υγειονομικοί στο ΕΣΥ από ότι το 2019».

«Στην Ευρώπη είμαστε χειρότεροι, ανταγωνιζόμαστε μόνο τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σε θανάτους ανά εκατ. πληθυσμού και ο κ. Μητσοτάκης κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Έχει σφυρίξει τη λήξη της πανδημίας και πιστεύει ότι θα κρυφτεί πίσω από την προστασία της πλειοψηφίας των ΜΜΕ που τον στηρίζουν. Εάν δεν υπήρχε η διαπλοκή να τον στηρίζει δεν θα ήταν σήμερα Πρωθυπουργός. Έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας, έχει δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής περιθωριοποίησης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας, τα νοικοκυριά βλέπουν τρομακτικές αυξήσεις στους προϋπολογισμούς τους και ο ίδιος κάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα».

«Δεν θέλει να συγκρουστεί με τη πελατεία του»

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν λαμβάνει σοβαρά μέτρα γιατί δεν θέλει να συγκρουστεί με αυτό που βλέπει στις μετρήσεις ως δική του εκλογική πελατεία. Έτσι δεν είσαι Πρωθυπουργός που έχει ευθύνη για τη χώρα και το σύνολο του ελληνικού λαού. Όταν όλοι οι Έλληνες μετράμε κρούσματα και ο κ. Μητσοτάκης λέει μην μετράτε κρούσματα, όταν μετράμε νεκρούς και μας λέει μην μετράτε, σημασία έχει να μετράω εγώ τις ψήφους μου, αυτή δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση».

«Ευθύνες Μητσοτάκη»

«Ο εμβολιασμός που ήταν ελπίδα δεν προχωράει στη χώρα μας ενώ σε άλλες χώρες προχωράει. Για αυτό δεν πρέπει να αναλάβει ο Πρωθυπουργός μία ευθύνη; Διότι δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες, δεν έχει αξιοπιστία για να πείσει. Έχουμε κολλήσει στο 60% στον εμβολιασμό. Ο συνδυασμός της αδυναμίας πειθούς και του ελλείμματος εμπιστοσύνης της κυβέρνησης είναι που κρατάει πολύ χαμηλά τον εμβολιασμό. Η πολιτική επιλογή να μην συγκρουστεί με ένα κομμάτι των αντεμβολίαστων που είναι ιδεολογικά στο χώρο της άκρας δεξιάς και θέλει να τα έχει καλά γιατί τους θέλει για ψηφοφόρους, και είναι και η απαξίωση του ΕΣΥ, το γεγονός ότι δεν έφερε έγκαιρα μονοκλωνικά και φαρμακευτικά σκευάσματα που είχαν άλλες χώρες. Η ουσία σήμερα είναι ότι δεν μπορεί να βρίσκεται η χώρα στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης και να βγαίνεις να λες ότι τα πράγματα πάνε καλά και είναι υπό έλεγχο. Πότε θα είναι δηλαδή εκτός ελέγχου για να το αναγνωρίσει; Χάνουμε κάθε εβδομάδα ένα χωριό 400 πολιτών».

«Χαϊδεύει τους αντιεμβολιαστές»

«Δεν είμαι εγώ αυτός που θα περιγράψω την αναγκαιότητα των μέτρων. Για αυτό και βλέποντας ότι διστάζει να πάρει αποφάσεις με πολιτικό κόστος και ότι θέλει να χαϊδεύει τα αυτιά αντιεμβολιαστών και αρνητών, ζήτησα την ολιγομελή επιτροπή επιστημόνων».

«Γιατί προχώρησε στην υποχρεωτικότητα μόνο στους υγειονομικούς; Γιατί ήξερε ότι είναι ένα κοινό που επειδή το έχει εξοντώσει ηθικά και βιολογικά, δεν έχει ελπίδα να έχει υψηλά ποσοστά. Και αφήνει εκτός επαγγελματικές κατηγορίες που και αυτές έρχονται σε επαφές με πολίτες. Οι αστυνομικοί έχουν τεράστιο ποσοστό ανεμβολίαστων, δεν έρχονται σε επαφή με τον πολίτη καθημερινά; Δεν θα υποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ποιον θα εμβολιάσει και ποιον όχι. Εμείς λέγαμε και λέμε ότι είναι κρίσιμο το θέμα της εμπιστοσύνης και πειθούς, οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το εμβόλιο σώζει ζωές. Εδώ που βρισκόμαστε μετά από έξι μήνες, λέμε ότι εφόσον δεν μπορείς να πάρεις δύσκολες αποφάσεις ας ορίσουμε μία ολιγομελή επιτροπή επιστημόνων υψηλού κύρους που δεν θα έχει πολιτικές σκοπιμότητες και να μας πει τι πρέπει να κάνουμε. Γιατί οι αποφάσεις παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες στο Μαξίμου και ορισμένοι απλά τις εγκρίνουν».

«Δεν πείθει ο Μητσοτάκης»

«Δεν είπα κοινής αποδοχής επιστήμονες, είπα να τους ορίσουμε από κοινού, υψηλού κύρους, πέρα και έξω από κομματικές σκοπιμότητες. Πώς μπορεί να πείσει κάποιος που απλά επικυρώνει αποφάσεις που λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες στο Μέγαρο Μαξίμου; Πώς μπορεί να πειστεί ο κόσμος ότι την ώρα που έχουμε 20.000 κρούσματα σε παιδιά, είναι η ώρα να κάνει η κα Κεραμέως συγχωνεύσεις τμημάτων και από τα 23 να τα πηγαίνει στα 29 παιδιά».

«Έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων δύο χρόνια. Ενίσχυση του ΕΣΥ, αραίωση των τμημάτων στα σχολεία με περισσότερους δασκάλους, αραίωση στα ΜΜΜ, ιχνηλάτηση, για την ανάγκη να υπάρχουν δωρεάν τεστ».

«Άστοχη η καμπάνια εμβολιασμού. Όταν λες στον πολίτη ότι είναι η επιχείρηση «Ελευθερία», δηλαδή ότι εμβολιάστηκες και τελείωσες, είναι λάθος. Δημιουργείς κλίμα εφησυχασμού και χαλαρώνει και ο κόσμος, τώρα έχουμε 15% εμβολιασμένων στις ΜΕΘ. Πρέπει να πάμε όλοι να κάνουμε την τρίτη δόση του εμβολίου».

«Συμπεριφέρεται σαν Γκόρτσος»

«Όσο θα κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης αν κυβερνήσει πολύ ακόμη, ο μέσος Έλληνας θα βρεθεί στην ανάγκη να πάει να ανάψει ένα κερί, μπας και σωθούμε. Έχω ανθρώπους ηλικιωμένους που θέλουν να πάνε στην εκκλησία και δεν πάνε διότι δεν τους προστατεύει και η Πολιτεία και η Εκκλησία. Η πρόταση που καταθέσαμε χθες έπρεπε να είναι μέριμνα και της Εκκλησίας».

«Δεν θα προστατεύσουμε τους ανθρώπους, εμβολιασμένους, όταν δίπλα τους μπορεί να είναι κάποιος ανεμβολίαστος που μπορεί να φέρει τον ιό, για να μην δυσαρεστήσουμε μία μικρή μειοψηφία που δεν θέλουμε να δυσαρεστηθεί για να μας ψηφίσει; Αυτό κάνει ο κ. Μητσοτάκης, συμπεριφέρεται σαν Γκόρτσος την ώρα της πανδημίας. Η πρότασή μου δεν έχει έννοια στοχοποίησης των ναών και της θρησκευτικής λειτουργίας, αλλά την έννοια της προστασίας των πιστών».

«Κανένα μέτρο για την ακρίβεια»

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού για την αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν απαιτεί δημοσιονομικό χώρο. Αν δεν στηρίξεις τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήττονται από ένα – ελπίζουμε παροδικό – φαινόμενο, θα έχεις τεράστιες απώλειες. Θα βγουν στο περιθώριο, στη φτώχεια, έξω από την οικονομική δραστηριότητα».

«Την ώρα που έχουμε ένα τεράστιο πρωτοφανές κύμα ακρίβειας η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα θεσμικό μέτρο. Ενώ τώρα χρειάζεσαι μία ισχυρή ΔΕΗ για να κρατήσει χαμηλά τις τιμές στον ανταγωνισμό, όπως έκανε επί των ημερών μας που δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ το τιμολόγιο, έρχεται ο κ. Μητσοτάκης τώρα και λέει ιδιωτικοποίηση, εκχώρηση του 17% της ΔΕΗ με ΑΜΚ χωρίς συμμετοχή του Δημοσιου. Πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Η αγορά δεν τα ρυθμίζει όλα όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, η αγορά ρυθμίζει να έχουν κέρδος κάποιοι ιδιώτες».

«Όλοι είμαστε δεσμευμένοι στο στόχο απομείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά δεν μπορείς να πας μέσα σε τρία χρόνια όταν ο σχεδιασμός ο δικός μας ήταν να πάμε σε 15. Τίθεται θέμα ενεργειακής επάρκειας. Όταν πας σε τρία χρόνια θα πας άτσαλα, με έναν τρόπο που δεν είναι μελετημένος και θα βρεθείς προ εκπλήξεων».

«Πράγματι η ενεργειακή κρίση είναι διεθνές φαινόμενο, αλλά δεν γίνεται και εκεί να είμαστε πρωταθλητές. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια, έχει την πιο ακριβή τιμή στην χονδρική πώληση του ρεύματος. Είναι πρωταθλήτρια σε θανάτους, πρωταθλήτρια σε καταστροφές γιατί φταίει η κλιματική αλλαγή, πρωταθλήτρια στην ακρίβεια – φταίει το γενικότερο φαινόμενο. Ε κάποιο πρόβλημα υπάρχει με τον τρόπο με τον οποίον η κυβέρνησή μας τα διαχειρίζεται».

«Το Δεκεμβριο με βάση τις αυξήσεις που είχαμε στην χονδρική τιμή ρεύματος, οι συμπολίτες μας θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγια από 80 ως 150%. Ο κ. Μητσοτάκης χθες είπε ψέματα, ότι αν δεν υπήρχαν οι παρεμβάσεις μας θα ήταν δέκα φορές πιο πάνω οι τιμές. Είναι χυδαίο αυτό το ψέμα γιατί η παρέμβαση που έκανε ήταν 9 ευρώ και τώρα το πάει στα 18. Αλλά οι αυξήσεις που θα δει ο μέσος πολίτης θα είναι στα 150 ευρώ. 150 ευρώ μείωση στο εισόδημα μίας οικογένειας που ζει με 800 ευρώ. Την ώρα που ο κατώτατος μισθός μένει παγωμένος για μία τριετία στα 650 ευρώ, μιλάμε για μία κατάσταση που θα είναι αφόρητη».

«Αύξηση κατώτατου μισθού - Μείωση του ΕΦΚ»

Αν ο Μητσοτάκης δεν προχωρήσει σε άμεσες παρεμβάσεις στήριξης του εισοδήματος με άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού, με μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ, θα έχουμε έναν χειμώνα που σε συνδυασμό με την πανδημία θα είναι ο πιο σκληρός και χειρότερος της τελευταίας δεκαετίας. Το 2% που αυξάνει το μισθό το 2022 ο κ. Μητσοτάκης είναι ψίχουλα, 50 λεπτά τη μέρα, ενώ έλεγε προεκλογικά κάτω από την πίεση των εξαγγελιών μας ότι θα αυξήσει στο διπλάσιο της ανάπτυξης. Το ‘21 με ανάπτυξη 6% έπρεπε να τον αυξήσει 12% και ανακοινώνει 2%. Και κάτω από την πίεσή μας που λέμε στα 800 ευρώ ο κατώτατος αύριο το πρωί, λέει γενικόλογα ότι θα τον ξανααυξήσει. Γιατί δεν τον αυξάνει τώρα; Μιλάμε για κοροϊδία.

«Ο Μητσοτάκης φοβάται μία εξεταστική στην οποία θα έχει την πλειοψηφία».

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει έρθει σε πολύ δύσκολη θέση με την πρότασή μας για Εξεταστική από την αντιπολίτευση για να ελέγξει πεπραγμένα της κυβέρνησης. Γιατί δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα 40 και πλέον εκατ. που έχει δώσει χωρίς κριτήρια. Δεν έδωσε χρήματα με βάση πόσοι δημοσιογράφοι δουλεύουν στο κάθε Μέσο, τι απήχηση έχει το κάθε Μέσο, απέκλεισε κάποια Μέσα εντελώς, κάποια άλλα τους έδωσε ψίχουλα και σε κάποια άλλα που ήθελε να ευνοήσει έδωσε πολλά εκατομμύρια».

«Αξιοποίησε δηλαδή το χρήμα των φορολογουμένων με πρόσχημα την πανδημία για να δημιουργήσει το καθεστώς του. Στην Αυστρία ο Κουρτς παραιτήθηκε για 1 εκατ. ευρώ, εδώ μιλάμε για 40 και πλέον εκατομμύρια. Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται μία εξεταστική στην οποία θα έχει την πλειοψηφία».

«Δεν βρήκε μισή ώρα να πάει στην Εύβοια»

«Καταλαβαίνω ότι θα ήταν ριψοκίνδυνο για τον Πρωθυπουργό να βρεθεί στην Εύβοια την ώρα της καταστροφής γιατί η αγανάκτηση των πολιτών ήταν πολύ έντονη, αλλά μου κάνει εντύπωση ότι αν και έχει πάει όλο αυτό το διάστημα σε διάφορα μέρη της χώρας, έχει φωτογραφηθεί σε παραλίες, σε ευχάριστες στιγμές, δεν έχει βρει μισή ώρα να πάει στους ανθρώπους στην Εύβοια, να τους μιλήσει, να δει πώς ζουν».

«Έβαλε τον κ. Μπένο χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, αλλά αυτός ασχολείται με ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι τους επόμενους μήνες; Οι ρητινοπαραγωγοί, οι ελαιοπαραγωγοί, αυτοί που είχαν αγροτικές εκτάσεις; Ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι αποκαταστάσεις, δεν έχουν δοθεί όλες οι αποζημιώσεις».

«Άκουγα πριν από λίγες εβδομάδες τον κ. Λέκκα να συγκρίνει με αντίστοιχη καταστροφή στην Κύπρο που μέσα σε δύο μήνες έγιναν αντιπλημμυρικά έργα. Εδώ δεν έχει πατήσει ούτε ένα συνεργείο, το μόνο που έχει γίνει είναι τα κορμοδέματα».

«Πρέπει να δούμε πέρα από τα μακρόπνοα σχέδια πώς θα ζήσει ο κόσμος. Για αυτό προτείναμε το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, 400 ευρώ το πρώτο μέλος κάθε οικογένειας, 200 το δεύτερο και 100 ευρώ για κάθε παιδί. Το πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι να μείνουν οι άνθρωποι και να ζήσουν στον τόπο τους».

Εκλογές

«Τις πρόωρες εκλογές δεν θα τις κάνει ο κ. Μητσοτάκης γιατί τις φοβάται όπως ο διάολος το λιβάνι».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο - ντοκουμέντο από τη δολοφονία στην Ιεράπετρα: Ο 54χρονος κυνηγάει τη Νεκταρία με το μαχαίρι

Λακωνία: Ράγισαν καρδιές στην κηδεία των δύο αδερφιών - Ντυμένα γαμπροί το τελευταίο αντίο

Χριστουγεννιάτικο κοινωνικό μέρισμα: «Κλειδώνουν» οι αποφάσεις - Πότε θα ανακοινωθούν