ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην πρώτη θέση η ΝΔ, εκτός Βουλής ο ΛΑΟΣ

Στην πρώτη θέση η ΝΔ, εκτός Βουλής ο ΛΑΟΣ

Δημοσκόπηση της Public Issue και της RASS δείχνουν ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό τοπίο, με την Νέα Δημοκρατία να παραμένει στην πρώτη θέση και τον ΛΑΟΣ να μένει εκτός Βουλής.

Εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Public Issue, που δημοσιεύεται στην Καθημερινή της Κυριακής, η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτο κόμμα, αλλά με μια μείωση του ποσοστού της κατά 2,5%. Συγκεκριμένα, το κόμμα πριν από 15 ημέρες βρισκόταν στο 25%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας, ενώ σήμερα εμφανίζεται να είναι στο 22,5%.

Το ΠΑΣΟΚ περνά από την πέμπτη στην δεύτερη θέση, καθώς από το 11% ανεβαίνει στο 15,5%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται, πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ με άνοδο μόλις μισής μονάδας (από 12% σε 12,5%) κυρίως λόγω πτώσης της ΔΗΜΑΡ που πριν 15 ημέρες είχε σκαρφαλώσει στη δεύτερη θέση. Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη συγκεντρώνει τα ίδια ποσοστά με το ΚΚΕ, πέφτοντας από το 15,5% στο 12%, ενώ το ΚΚΕ σημειώνοντας άνοδο από 11,5% σε 12%.

Άνοδο σημειώνουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που αγγίζουν πλέον το 8,5%, έναντι του 6% προ δεκαπενθημέρου, οι Οικολόγοι Πράσινοι, που οριακά μπαίνουν στην Βουλή με ποσοστό 3,5%, και η Χρυσή Αυγή, που έφτασε στο 5%.

Η Δημοκρατική Συμμαχία παραμένει σταθερά εκτός Βουλής, με ποσοστό 2%, ενώ εκτός Βουλής θα μείνει και ο ΛΑΟΣ, που σημείωσε πτώση της τάξης του 2%.

Καταλληλότητα για την πρωθυπουργία

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εμφανίζονται να ισοβαθμούν στην άποψη της κοινωνίας, όσον αφορά την καταλληλότητά τους για πρωθυπουργοί, συγκεντρώνοντας ποσοστό 18%. Παρόλα αυτά, η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 45% του δείγματος δεν προτιμά κανέναν, από τους αρχηγούς των κομμάτων, για πρωθυπουργό.

Καλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα

Στο ερώτημα ποιο από τα κόμματα άσκησε καλύτερη αντιπολίτευση, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 24% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 16%, η ΝΔ με 15%, ο ΛΑΟΣ με 7%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1% ενώ «κανένα» απαντά το 24%.

Δημοσκόπηση RASS

Η δημοσκόπηση της RASS, για το ΠΑΡΟΝ, εμφανίζει ένα διαφορετικό τοπίο, όσον αφορά τα ποσοστά, και την μετεκλογική κατάταξη των κομμάτων, στην Β' Αθηνών. Όμως, η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην πρώτη θέση με το ΠΑΣΟΚ να την ακολουθεί.

Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση δίνει τα εξής ποσοστά:

Νέα Δημοκρατία 14,7%

ΠΑΣΟΚ 10,2%

ΔΗΜ.ΑΡ 10,1%

ΚΚΕ 10,0%

ΣΥΡΙΖΑ 9,8%

ΑΝΕΞ. Έλληνες 9,4%

Οικολόγοι 4,6%

Χρυσή Αυγή 3,7%

ΔΗΣΥ 2,5%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2,0%

Άρμα Πολιτών 1,5%

ΛΑΟΣ 1,4%

Και οι δύο δημοσκοπήσεις, συμπερασματικά, παρουσιάζουν μια οκτακομματική Βουλή, το οποίο σημαίνει μεγαλύτερη δυσκολία για την επίτευξη αυτοδύναμης κυβέρνησης.