ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Σε αδιέξοδο πυρόπληκτες επιχειρήσεις και πολίτες της Αρχαίας Ολυμπίας

Κατρίνης πυρόπληκτοι Αρχαία Ολυμπία
Ο Μιχάλης Κατρίνης
INTIME/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη προς τον Υπουργό Οικονομικών για τους πυρόπληκτους της Αρχαίας Ολυμπίας

Την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών ζητά ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης, αναδεικνύοντας το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει πυρόπληκτοι πολίτες και επιχειρήσεις της Αρχαίας Oλυμπίας, οι οποίοι βρίσκονται μπροστά στην απαίτηση της Εφορίας για άμεση καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών τους.

Όπως είναι γνωστό , με υπουργική απόφαση στις 19 Αυγούστου είχε δοθεί η δυνατότητα εξάμηνης παράτασης και αναστολής βεβαιωμένων οφειλών στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των δημοτικών ενοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας και Φολόης του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας από 4-8-2021 ως και 4-2-2022, λόγω των οικονομικών συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή.

Μετά τη λήξη της αναστολής, η Εφορία απαιτεί την καταβολή του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων του εξαμήνου και η μοναδική δυνατότητα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι είναι η υπαγωγή στη ρύθμιση των 24 δόσεων με επιτόκιο 2%.

Ο Μιχάλης Κατρίνης επισημαίνει ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι αγρότες του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου, ούτε έχει ληφθεί μέριμνα για την ενίσχυσή τους, λόγω απώλειας εισοδήματος που ήδη υφίστανται και θα παραταθεί και τα επόμενα 5 έως 7 χρόνια.

Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε τις ανατιμήσεις αλλά και την αύξηση του ενεργειακού κόστους για τους επαγγελματίες .

Ο Μιχάλης Κατρίνης ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών :

-Είτε να θεσπίσει νέα παράταση για τις οφειλές των πυρόπληκτων της Αρχαίας Ολυμπίας που δημιουργήθηκαν το εξάμηνο από 4-4-2021 έως 4-2-2022.

-Είτε να μεταφερθούν οι δόσεις των ρυθμίσεων που δεν καταβλήθηκαν αυτό το διάστημα ως ‘’ουρά’’ στη ρύθμιση των 120 ή λιγότερων δόσεων.

Ο επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τονίζει ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κάτοικοι και επιχειρήσεις και στις υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν (Β. Εύβοια, Αρκαδία, Αττική κ.α.)

Αναλυτικά η ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταικούρα

ΘΕΜΑ: Ασφυξία σε επαγγελματίες και κατοίκους της Αρχαίας Ολυμπίας από την απαίτηση άμεσης καταβολής συσσωρευμένων φορολογικών υποχρεώσεων

Σε δεινή θέση βρίσκονται κάτοικοι και επαγγελματίες του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας εξαιτίας της λήξης της περιόδου παράτασης και αναστολής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών από τις 4 Φεβρουαρίου 2022.

Όπως είναι γνωστό, με την υπ’ αριθμ. 1189/19-8-2021 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3862 Β) δόθηκε η δυνατότητα εξάμηνης παράτασης και αναστολής βεβαιωμένων οφειλών στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των δημοτικών ενοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας και Φολόης του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας από 4-8-2021 ως και 4-2-2022, λόγω των προφανών οικονομικών συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή.

Η αναστολή αυτή έχει ήδη λήξει και οι αρμόδιες ΔΟΥ απαιτούν την καταβολή του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων του εξαμήνου-μαζί με τις δόσεις ρυθμισμένων οφειλών που δόθηκε η δυνατότητα να ‘’παγώσουν’’ το ίδιο διάστημα-με τη μοναδική δυνατότητα που παρέχεται στους φορολογούμενους να είναι η υπαγωγή στη ρύθμιση των 24 δόσεων με επιτόκιο 2.25%.

Επειδή οι οικονομικές επιπτώσεις από τις πυρκαγιές δεν έχουν μετριαστεί, σε μια περιοχή που η οικονομία της βασίζεται κατεξοχήν στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος επλήγη ανεπανόρθωτα τον περασμένο Αύγουστο.

Επειδή οι αγρότες του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου, ούτε έχει ληφθεί μέριμνα για την ενίσχυσή τους, λόγω της προφανούς απώλειας εισοδήματος που ήδη υφίστανται και θα διαρκέσει τουλάχιστον 5-7 χρόνια.

Επειδή οι επαγγελματίες πληρώνουν την ενεργειακή κρίση και έχουν υποστεί πτώση τζίρου πάνω από 30%, ακόμα και στην εορταστική περίοδο, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και της συνεχιζόμενης ακρίβειας

Επειδή οι επιπτώσεις της πανδημίας όλο αυτό το διάστημα-ανεξάρτητα από τα όποια μέτρα εφαρμόστηκαν ή ανεστάλησαν- ήταν ορατές στην αγορά και την πραγματική οικονομία

Επειδή ο Φεβρουάριος είναι μήνας πολλαπλών φορολογικών υποχρεώσεων για επαγγελματίες και κατοίκους (τέλη κυκλοφορίας, 1η δόση οφειλών πανδημίας εφ’ όσον υπαχθούν στη ρύθμιση, υποχρεώσεις από φορολόγηση αναδρομικών συνταξιούχων κ.α.)

Επειδή η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων (πληθωρισμός 6,2%) προκαλεί ανησυχία στους καταναλωτές, περιορίζει τις αγορές τους και προκαλεί ασφυξία στην αγορά

Επειδή το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν παρέχει τη δυνατότητα στις Δ.Ο.Υ. να προχωρήσουν σε ρεαλιστική ρύθμιση των οφειλών, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα στην πραγματική οικονομία

Επειδή πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν, πλέον, ορατό τον κίνδυνο του ‘’λουκέτου’’ και πολλοί συμπολίτες μας τον κίνδυνο περιθωριοποίησης λόγω οικονομικής αδυναμίας

Επειδή το ίδιο ή και μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κάτοικοι και επιχειρήσεις και στις υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν (Β. Εύβοια, Αρκαδία, Αττική κ.α.) από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Προτίθεται να προχωρήσει στην παράταση της αναστολής καταβολής των υποχρεώσεων που γεννήθηκαν το εξάμηνο 4-8-2021 ως και 4-2-2022;
  2. Αν όχι, θα δώσει τη δυνατότητα να μεταφερθούν οι δόσεις των ρυθμίσεων που δεν καταβλήθηκαν αυτό το διάστημα ως ‘’ουρά’’ στη ρύθμιση των 120 ή λιγότερων δόσεων κατ’ αναλογία με τις Α.1095/2021, Α.1014/2021, Α.1028/2021, Α.1055/2021, κ.α. Αποφάσεις Υφυπουργού Οικονομικών, ανάλογα με τις ρυθμίσεις που ήταν σε ισχύ το επίμαχο διάστημα για κάθε ΑΦΜ.
  3. Θα υπαγάγει τις οφειλές του εξαμήνου στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων που ισχύει για τα χρέη της πανδημίας;
  4. Θα εφαρμόσει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και για τις υπόλοιπες πυρόπληκτες περιοχές που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα (Β. Εύβοια, Αρκαδία, Αττική κ.α.);

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Κατρίνης

Βουλευτής Ηλείας

Επικεφαλής Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.