ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Σε πρώτο πλάνο η οικονομία στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

ΣΥΡΙΖΑ: Σε πρώτο πλάνο η οικονομία στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία
INTIME NEWS

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αναταράξεις που έχουν ήδη προκληθεί στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, είναι ήδη αισθητές. Η κατάσταση δεν δείχνει να εξομαλύνεται άμεσα, καθώς οι δυσοίωνες εκτιμήσεις όλων των αναλυτών παρουσιάζουν πολύ δύσκολο το άμεσο μέλλον για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με δεδομένο ότι η ακρίβεια είχε χτυπήσει τους Έλληνες πολύ πριν τη ρωσική επιχείρηση και λαμβάνοντας υπόψη τους τις ζοφερές προβλέψεις, τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει εδώ και τώρα πραγματικά μέτρα στήριξης για τους πολίτες και να μην προσπαθήσει να καλύψει τη δική του ανεπάρκεια πίσω από το δράμα το ουκρανικό δράμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, εδώ και εβδομάδες, κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με τις πολιτικές του επιδείνωσε κατά πολύ στη χώρα τις ακρίβειας που χτυπάει ολόκληρη την Ευρώπη. Η χώρα μας, υποστηρίζουν, ότι έχει τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα καύσιμα, την ενέργεια και τα ήδη πρώτης ανάγκης.

Η εξέλιξη αυτή, συμπληρώνουν, δεν είναι κάποιο φυσικό φαινόμενο, αλλά το αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων «ιδεοληψιών» του πρωθυπουργού, που εν μέσω ενεργειακής κρίσης προχώρησε στη βίαιη απολιγνιτοποίηση, πουλώντας παράλληλα ποσοστά της ΔΕΗ και των δικτύων σε ιδιώτες.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσουν και την άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη οι τιμές του, με τα νοικοκυριά, τους αγρότες και τους επιχειρηματίες να βρίσκονται σε απόγνωση.

Σήμερα, με την κρίση στην Ουκρανία να προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις διεθνώς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει από τον πρωθυπουργό να πάρει, έστω και τώρα, μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης και να μην «κρυφτεί» πίσω από τη ρωσική εισβολή για να δικαιολογήσει την «ανυπαρξία» του.

«Έχει φτάσει στο σημείο να εκμεταλλεύεται τη δυστυχία ενός πολέμου για να ξεφύγει από τις επιπτώσεις της δικής της ανευθυνότητας. Η ακρίβεια που έχουν βιώσει μέχρι σήμερα οι πολίτες φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη», τονίζουν από την Κουμουνδούρου, συμπληρώνοντας πως οι λογαριασμοί του ρεύματος, όμως, έχουν φτάσει στους πολίτες ήδη πριν την παράνομη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η Έφη Αχτσιόγλου χαρακτηρίζει «ασπιρίνη» το «πάγωμα» των πλειστηριασμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για 3.000 ευάλωτα νοικοκυριά, υποστηρίζοντας πως από τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών υπάρχουν 435.110 δάνεια συνολικού ύψους 31,44 δισ. €, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούν σε «κόκκινα» δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Αγωνία για τους ομογενείς

Την ίδια στιγμή που στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτουν την οικονομία σε πρώτο πλάνο, δεν σταματούν να ασχολούνται με το μέτωπο της Ουκρανίας.

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνία με τους ομογενείς μας, τονίζοντας πως είναι υποχρέωσή όλων να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής και την ειρήνη.

Παράλληλα, δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί για τη στήριξη των ομογενών της Ουκρανίας και ότι σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και με τις Προξενικές Αρχές σε Οδησσό και Μαριούπολη.

Εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες των προξενικών Αρχών για απεγκλωβισμό των Ελλήνων και την ανάγκη να μείνει ανοικτός ο διάδρομος διαφυγής προς τις γειτονικές χώρες και με τελικό προορισμό την Ελλάδα.

Επίθεση στη ΝΔ

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και τη Νέα Δημοκρατία σχετικά με τη στάση του κάθε κόμματος απέναντι στο ζήτημα της Ουκρανίας, συνεχίζεται.

Χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στο κυβερνών κόμμα, καθώς όπως υποστηρίζει οι «γαλάζιοι» ευρωβουλευτές έδιναν «συγχωροχάρτι» στους Ρώσους ολιγάρχες, καθώς καταψήφισαν την τροπολογία της Ευρωομάδας της Αριστεράς για να τους επιβληθούν κυρώσεις.

«Οφείλουν να δώσουν καθαρές εξηγήσεις για ποιο λόγο επιλέγουν να ρίχνουν στα μαλακά τους Ρώσους ολιγάρχες και υποστηρικτές του Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που ο ουκρανικός λαός δέχεται τη μια ρωσική επίθεση μετά την άλλη», αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Η ατζέντα Τσίπρα μπροστά στον κόσμο που αλλάζει