ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ατζέντα Τσίπρα μπροστά στον κόσμο που αλλάζει

Τσίπρας - Ουκρανία
Η θέση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την Ουκρανία ήταν εντελώς ξεκάθαρη.
INTIME - ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αλέξης Τσίπρας: Μίλησε για τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αντικειμενικά αλλάζει εντελώς το διεθνές περιβάλλον, αφού πλέον η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος βαδίζουν σε ένα εντελώς αχαρτογράφητο περιβάλλον. Μέσα σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε, χθες, στη Βουλή, να ξεδιπλώσει τις πρώτες σκέψεις του και να δείξει στους πολίτες τις κατευθύνσεις πάνω στις οποίες πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πρέπει να κινηθεί η χώρα.

Στη Δύση, μεν, αλλά όχι ως «φυλάκιο»

Η θέση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την Ουκρανία ήταν εντελώς ξεκάθαρη. Καταδικάζει χωρίς κανέναν αστερίσκο την επέμβαση της Ρωσίας, συμφωνεί απόλυτα με τις κυρώσεις ως μέσο πίεσης προς τον Πούτιν για να αποχωρήσει από το ουκρανικό έδαφος, ενώ συντάσσεται πλήρως με την αποστολή βοήθειας προς το καθεστώς του Κιέβου, αν αυτό αποτελεί συμμαχική υποχρέωση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΝΑΤΟ.

Την ίδια, όμως, στιγμή, επιχειρεί να τοποθετήσει τη χώρα μας εντός του Δυτικού κόσμου, όχι ως «προκεχωρημένο φυλάκιο» του, αλλά ως ισότιμο μέλος, που ασκεί τη δική του πολιτική με γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της διεθνούς ειρήνης. Αυτός είναι και ο λόγος που αντιτάχθηκε και πάλι στην αποστολή του πολεμικού που απέστειλε η κυβέρνηση προς τον ουκρανικό στρατό, χωρίς αυτή η κίνηση να εντάσσεται σε κάποιο συμμαχικό πλαίσιο

«Είμαστε η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, δεν είμαστε “και εμείς Δύση”. Είναι ευθύνη μας να αναγεννήσουμε αυτό που ονομάζεται δυτικός κόσμος. Με τις αρχές μας, με το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία, τις αρχές της αλληλεγγύης. Την απόφαση για το πού ανήκουμε την έχει λάβει εδώ και δεκαετίες ο ελληνικός λαός. Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, είναι οριστικό και αμετάκλητο, μην το ανακινείτε», είπε απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κλείνοντας τη δευτερολογία του.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί ιστορικό λάθος η χώρα να πρωτοστατήσει στην επιστροφή στον ψυχρό πόλεμο της δεκαετίας του 50, να επανέλθει, δηλαδή, στις παρωχημένες στρατηγικές της δεκαετίας του 50. υιοθετώντας ξανά το δόγμα Παπάγου, ούτε καν το δόγμα Καραμανλή.

Όχι στους αλόγιστους εξοπλισμούς

Στο κομμάτι των πρόσφατων αμυντικών συμφωνιών με τη Γαλλία για την αγορά των «Rafale» και των φρεγατών, ο τέως πρωθυπουργός θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να διαβάλλει τον ΣΥΡΙΖΑ με fake news, ότι δήθεν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «όχι» στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.

Επανέλαβε για ακόμα μία φορά πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε την αγορά των 18 «Rafale» και των «Belhara», διαφωνώντας, όμως, στους με εξοπλισμούς που ανεβάζουν πολύ ψηλά το κόστος, χωρίς να στοχεύουμε σε κάποια ουσιαστική ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας και σε εξοπλισμούς που είναι υπερκοστολογημένοι.

Ελληνοτουρκικά

Είναι ενδεικτικό των προθέσεων Τσίπρα το γεγονός ότι δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Δύσης και ειδικά σε ένα έγκλημα διαρκείας που διαπράχθηκε από μία συμμαχική χώρα, την Τουρκία, με την ανοχή των ΗΠΑ και το οποίο πληγώνει τον ελληνισμό εδώ και 48 χρόνια. Την εισβολή στην Κύπρο.

Η αναφορά αυτή φυσικά και αποτελούσε μία μομφή τόσο προς τον πρωθυπουργό, όσο και προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που αναφερόμενοι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την χαρακτήρισαν ως την πρώτη εισβολή στην Ευρώπη, μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία και την συνεχή επίκληση του Διεθνούς Δικαίου από τους βορειοατλαντικούς σχηματισμούς , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πιέσει για τους συμμάχους μας, έτσι ώστε να βάλλουν φρένο στις προκλήσεις και τις αναθεωρητικές ορέξεις των γειτόνων μας. Από την Κουμουνδούρου στηλιτεύουν το γεγονός το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει κουβέντα για αυτά τα θέματα.

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει από τον πρωθυπουργό να πιέσει προς την κατεύθυνση του διαλόγου με την Τουρκία με την αξιοποίηση των πιέσεων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Άγκυρα.

«Είναι λάθος να επιμένετε στο ψευδο-αφήγημα της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας για να δικαιολογείτε την αναβλητικη σας διπλωματία. Είναι λάθος να προεξοφλείτε εσείς και όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις για να δημιουργήσει κρίση με την Ελλάδα, αντί να επιδιώκουμε ως χώρα να θέσουμε εμείς την ατζέντα στην γείτονα. Μην λειτουργούμε ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία συγκρούσεων στο Αιγαίο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τέως πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για την στάση της κυβέρνησης στην ουκρανική κρίση - Τι αναφέρουν στην Κουμουνδούρου