ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενιαία θα ψηφιστεί η πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου/Κ.Ε. – Αντιπαράθεση Τζανακόπουλου/Τσακαλώτου

Ενιαία θα ψηφιστεί η πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου/Κ.Ε. – Αντιπαράθεση Τζανακόπουλου/Τσακαλώτου
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
InTime / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ενιαία θα ψηφιστεί εν τέλει η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη του, μετά από ψηφοφορία των συνέδρων διά ανατάσεως χειρός.

Η «Ομπρέλα» ζήτησε να στηθούν δύο κάλπες, μία για να ψηφίσουν οι σύνεδροι αν συμφωνούν ή όχι με την εκλογή προέδρου από τα μέλη του κόμματος και μία για το αν συμφωνούν ή όχι για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής με τον ίδιο τρόπο.

Από την πλευρά της μειοψηφίας ανέλαβε με μία πολύ σύντομη παρέμβαση να επιχειρηματολογήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να «σπάσει» η πρόταση Τσίπρα προκειμένου να μπορούν οι σύνεδροι που συμφωνούν με το ένα ή το άλλο, αλλά όχι και με τα δύο, να μπορέσουν να εκφραστούν.

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδια σε ένα άρθρο, όπου υπάρχει μία θετική εξέλιξη και μία αρνητική, προκειμένου να φέρει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολη θέση.

Στον Τσακαλώτο ανέλαβε να απαντήσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι η ενιαία πρόταση δεν είναι ζήτημα διαδικαστικό, αλλά βαθιά πολιτικό. «Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με λογιστική αποτύπωση, αλλά με μία ενιαία πρόταση του προέδρου, που έχει και ενιαίο συλλογιστικό. Δεν νοείται με κανέναν τρόπο διάσπαση της πρόταση και να αντιμετωπιστεί σαν ένα είδος εκλογικού κόλπου. Το δίλημμα είναι πρόταση ενιαία ή πρόταση σπασμένη;», σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Το θέμα πήγε στους συνέδρους, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ μίας κάλπης διά ανατάσεως χειρός της, όπως ακριβώς πρότεινε ο Γραμματέας του κόμματος. Με βάση αυτό, αύριο το απόγευμα οι σύνεδροι θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ της εισήγησης Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπή από την κάλπη ή υπέρ της πρότασης της «Ομπρέλας» για εκλογή ηγεσίας από το Συνέδριο.