ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Μηταράκης: Μέτρα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης

Ν.Μηταράκης: Μέτρα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης

Να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης το σοβαρό θέμα της λαθρομετανάστευσης ζήτησε ο υποψήφιος βουλευτής της Α' Αθηνών της ΝΔ, Νότης Μηταράκης,

μιλώντας σε εκδήλωση της Αθηναϊκής Δράσης Πολιτών, με θέμα: «Παράνομη Μετανάστευση: Οικονομικές & Κοινωνικές Επιπτώσεις»

11192678

Ο κ.Μηταράκης τόνισε πως η πολιτεία πρέπει να ακούσει τους πολίτες, να συμβουλευτεί τους φορείς και τους ειδικούς, όπως τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την ΚΙΠΟΚΑ.

Όπως ανέφερε η αντιμετώπιση της σημερινής πρωτοφανούς κρίσης απαιτεί, συγχρονισμένα, δράσεις αντιμετώπισης της κρίσης κοινωνικής συνοχής, της κρίσης της πραγματικής οικονομίας και της κρίσης ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Άλλωστε όπως είπε αυτές οι τρεις κρίσεις είναι εμφανώς αλληλένδετες και αποδέκτης όλων των ενεργειών και των πολιτικών μας, πρέπει να είναι ο απλός πολίτης.

Στην ομιλία του ο κ.Μηταράκης σημείωσε πως σήμερα το ιστορικό κέντρο πνίγεται. Εκεί που απουσιάζει η πολιτεία, ανθούν τα ναρκωτικά, η πορνεία, το οργανωμένο έγκλημα. Τα μαγαζιά και τα ξενοδοχεία κλείνουν. Η πρωτεύουσα δεν λειτουργεί. Εκτιμάται ότι μόνο τα δύο τελευταία χρόνια τα καταστήματα του κέντρου απώλεσαν περίπου το 25% της πελατείας τους και ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 31%.

Αντίθετα ακμάζει το παραεμπόριο. Συνολικά ο ετήσιος τζίρος από το παραεμπόριο εκτιμάται στα 2,5 δις ευρώ. Ενδεικτικά αυτό σημαίνει τεράστιες απώλειες για τα δημόσια ταμεία κάθε χρόνο.

Το μήνυμα για το παραεμπόριο είναι σαφές: μηδενική ανοχή, τονίζοντας πως η λύση είναι μια και δραστική: άμεση καταστροφή των παράνομων προϊόντων επί τόπου, χωρίς γραφειοκρατία.

Εκτιμάται ότι στο κέντρο της Αθήνας μένουν πάνω από 1 εκ. λαθρομετανάστες. Στο κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να κυκλοφορούν μόνο όσοι έχουν τα απαραίτητα έγγραφα. Τελεία και Παύλα. Όσοι δεν εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις παραμονής πρέπει, με Ευρωπαϊκή συμβολή να επιστρέψουν στον τόπο τους.

Η βασική αιτία για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι η έλλειψη συγκροτημένης και ικανής μεταναστευτικής πολιτικής της Ελληνικής πολιτείας αλλά και κατά καιρός η αλλοπρόσαλλη στάση του Ελληνικού Κράτους απέναντι στους μετανάστες.

Χρειαζόμαστε άμεσα ένα Νέο Δόγμα Μεταναστευτικής Πολιτικής με βασικές αρχές, όπως η καταπολέμηση της παράνομης μαζικής μετανάστευσης και η ενσωμάτωση των νομίμων μεταναστών.

Για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, απαιτούνται άμεσα

• Υιοθέτηση της πολιτικής πρακτικής των ετησίων ποσοστώσεων,

• Η Δημιουργία και η Ανάπτυξη Κέντρων Προσωρινής Κράτησης και ταχεία επανα-προώθηση των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσης

• Αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου εκμίσθωσης κατοικίας ή και επαγγελματικού χώρου σε αλλοδαπούς.

• Αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τους εγκληματούντες αλλοδαπούς με άμεση απέλαση από την ελληνική επικράτεια.»