ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «Γολγοθάς» μετά το 14ο συνέδριο της ΝΔ, η προεκλογική περίοδος και το κρίσιμο καλοκαίρι

Ο «Γολγοθάς» μετά το 14ο συνέδριο της ΝΔ, η προεκλογική περίοδος και το κρίσιμο καλοκαίρι
Οι επόμενοι μήνες μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα είναι δύσκολοι και καθοριστικοί και για τις οικονομικές και για τις πολιτικές εξελίξεις

Τα πολιτικά συμπεράσματα του 14ου συνεδρίου της ΝΔ, τα «στοιχήματα» της επόμενης μέρας και το δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται και που θα κρίνει τις οικονομικές αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις – Που ποντάρουν οι επιτελείς της Πειραιώς; Πώς βλέπουν την «επόμενη μέρα».

Το κλίμα στο 14ο συνέδριο της ΝΔ είναι αρκούντως καλό παρά τους αστάθμητους παράγοντες της διεθνούς . Και η συμμετοχή των στελεχών και των φίλων της ΝΔ, εξίσου μεγάλη.

Προφανώς οι ανακοινώσεις και τα νέα μέτρα που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ενέργεια και το ρεύμα αποσυμπίεσαν τον προβληματισμό που είναι αλήθεια ότι υπήρχε και στην κομματική βάση της παράταξης. Στο συνεδριακό χώρο του Metropolitan Expo οι διεργασίες και οι συζητήσεις για τις εκλογικές διαδικασίες πρωταγωνιστούν, με το βλέμμα όμως στραμμένο στις επόμενες εκλογές και με μια λέξη να κυριαρχεί στο συνέδριο: «Απαιτείται αυτοδυναμία».

Χθες Σάββατο κατά τη διάρκεια της 2ης μέρας του συνεδρίου κορυφώθηκαν οι ζυμώσεις και κατατέθηκαν οι υποψηφιότητες για την ανάδειξη των μελών της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Παράλληλα αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης τοποθετήθηκαν και έκανε ο καθένας τον απολογισμό του για τις μεγάλες αλλαγές στις δομές του κράτους όπως τις περιέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο «άνοιγμα» του Συνεδρίου. Προφανώς και αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε και με την ομιλία του να ξαναζεστάνει το ενδιαφέρον των γαλάζιων πολιτικών στελεχών σε αυτό τον δύσκολο δρόμο των επόμενων 12 μηνών μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας, διότι στην πραγματικότητα τα δύσκολα αρχίζουν μετά το συνέδριο.

Τούτη η εσωτερική κομματική διαδικασία είναι μια καλή ευκαιρία επαγρύπνησης, όμως ας μην γελιόμαστε: Τα συνέδρια δεν κερδίζουν εκλογές, ούτε αλλάζουν το κλίμα. Οι μεγάλες ανατροπές γίνονται στη βάση, στο λαό. Κι αυτό ακριβώς ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Μητσοτάκης – εμμέσως πλην σαφώς - στα κομματικά στελέχη: βγείτε στη βάση, υπερασπιστείτε και επικοινωνήστε το κυβερνητικό έργο. Όχι βέβαια με ψεύδη, αλλά με ειλικρίνεια και σθένος.

Οι επόμενοι μήνες μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα είναι δύσκολοι και καθοριστικοί και για τις οικονομικές και για τις πολιτικές εξελίξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι μετά το συνέδριο ο πρωθυπουργός έχει μια σειρά κρίσιμων επαφών και στις ΗΠΑ και στις Βρυξέλλες με κυρίαρχα ζητήματα το ενεργειακό/οικονομικό και τα εθνικά μας θέματα.

Δυστυχώς σε γεωπολιτικό επίπεδο είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και οποιαδήποτε εκτίμηση θα ήταν παρακινδυνευμένη. Ακόμα και όσα ακούγονται και γράφονται περί άμεσου ανασχηματισμού ή περί εκλογών το φθινόπωρο του 2022, είναι εντελώς στον αέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν λειτουργεί βεβιασμένα. Ακόμα και σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον καταβάλει προσπάθειες να κινείται με ψυχραιμία και με καλά μετρημένα βήματα και όχι με μεγάλες δρασκελιές. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε διχαστικά συνθήματα, απέφυγε επικοινωνιακές κορώνες και δεν μπήκε καν στη διαδικασία να χαϊδέψει αυτιά.

Αγωνία για το τι θα δείξουν οι νέες δημοσκοπήσεις

Θα έχει ενδιαφέρον το προσεχές διάστημα να δούμε τις έρευνες της κοινής γνώμης που θα εστιάσουν και θα «μετρήσουν» τα νέα μέτρα Μητσοτάκη και θα δώσουν νέα αποτελέσματα τόσο για τα ποσοτικά στοιχεία, όσο και για τα ποιοτικά. Εξίσου σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι μετρήσεις που θα γίνουν στο τέλος του καλοκαιριού, υπό την προϋπόθεση ότι η τουριστική βιομηχανία θα πάει καλά και με την ελπίδα ότι δεν θα χειροτερέψει σε παγκόσμιο επίπεδο η εύθραυστη ισορροπία.

Παρόλα αυτά αξίζει να επισημάνουμε ότι το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας είναι πολιτικά τεράστιο, υπό την έννοια ότι μέχρι τότε πολλά πράγματα που συμβαίνουν σήμερα – ακόμα και αυτά που έχουν θετικό πρόσημο – θα έχουν ξεχαστεί. Αυτό είναι μια σκληρή, πλην όμως αληθινή, πολιτική πραγματικότητα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι επιτελείς της Πειραιώς ποντάρουν ότι με αυτό το συνέδριο θα κερδίσουν όχι μόνο τα εσωτερικά ζητήματα, αλλά και την έξωθεν καλή μαρτυρία, ειδικά για όσους βρίσκονται στο χώρο του Κέντρου και αμφιταλαντεύονται. Όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου στο Newsbomb.gr: «Η ΝΔ κάνει ένα συνέδριο συσπείρωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ συνέδριο ξεκαθαρίσματος και το ΚΙΝΑΛ συνέδριο ταυτότητας».

Διαβάστε επίσης:

Πανηγυρικό το κλίμα στο 14ο συνέδριο της ΝΔ – Συσπείρωση και τόνωση της κομματικής βάσης