ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δεν το παίζουμε υπέρ ή κατά των ΗΠΑ για τις ψήφους – Στηρίζουμε μόνο τα εθνικά συμφέροντα

Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του
Intime News

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του

Με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε ότι «από τα χρόνια του Παπάγου έχει να αναγορευτεί πολιτικός παράγοντα ο πρέσβης των ΗΠΑ» ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν ήξερα να σας φωνάξω να είστε και εσείς παρών όταν θα μιλήσω με τους πρέσβεις» πρόσθεσε παρουσιάζοντας ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση του Φεβρουαρίου του 2022.

«Το να μου κουνάτε εσείς το δάχτυλο για διπλή στάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πάει πολύ, που συμμετείχατε στα συλλαλητήρια για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας και όταν γίνατε πρωθυπουργός τα ξεχάσατε όλα και την τιμάτε και την τηρείτε και όλα τα κάνετε. Μόνο φοβάστε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας μην τα καταψηφίσει η μισή σας ΚΟ», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας .

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε για τη στάση που εκφράζει το κόμμα του ότι «δεν είναι ζήτημα συγκυρίας το ότι έχουμε αυτή τη στάση, δεν έχουμε ανάγκη να το παίζουμε ούτε φιολαμερικανοί ούτε αντιαμερικανοί».

«Με κατηγορήσατε για υποκριτικό αντιαμερικανισμό λες και εμένα θα με προσβάλει αυτό. Δεν έχουμε ανάγκη για να το παίζουμε φιλοααμερικανοί η αντιαμερικανοί για να παίρνουμε ψήφους. Εμείς στηρίζουμε επί της ουσίας τα εθνικά συμφέροντα, δεν εξυπηρετούμε τα αμερικανικά συμφέροντα με ανταλλάγματα δύο καλές κουβέντες».

Τόνισε ότι «εδώ είναι η διαφορά μας», καθώς «επί ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έγιναν πολύ ουσιαστικά βήματα, είχαμε απόλυτη αίσθηση της ευθύνης να υπερασπιστούμε την εθνική γραμμή και προχωρήσαμε σε επιλογές που ενίσχυσαν το ρόλο της χώρας διεθνώς».

Στην πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για σημαντικές διπλωματικές υποχωρήσεις της κυβέρνησης ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά ου Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι επιλέγει «την πιο επικίνδυνη μετατόπιση της εθνικής πολιτικής μετά τη μεταπολίτευση»

O Αλέξης Τσίπρας αρχικά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αμηχανία μπροστά στο αποτέλεσμα των πολιτικών του κάνοντας λόγο για μια συμφωνία χωρίς ανταλλάγματα ενώ αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να πριμοδοτήσουν την Τουρκία.

Μην είναι τροχοπέδη η δυσκολία στα εθνικά θέματα τα αποτελέσματα των δικών σας πολιτικών συνέχισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή καθώς η συζήτηση δεν αφορά μόνο την κύρωση μιας συμφωνίας αλλά αφορά τη θέση της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική που πρέπει να ασκεί σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία με εξαιρετικά επικίνδυνο τρόπο μετά και την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Επιλέγετε την πιο επικίνδυνη μετατόπιση της εθνικής πολιτικής μετά τη μεταπολίτευση. Εγκαταλείπετε τον πυλώνα της διπλωματίας, τον μετριοπαθή διπλωματικό τρόπο» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αλλάζουν πάγιες θέσεις της χώρας που επί σειρά ετών υλοποίησαν πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις ανάμεσα σε αυτές και κυβερνήσεις της ΝΔ. Ποια είναι τα αποτελέσματα του δόγματος που έχετε υιοθετήσει; Τα είδαμε όλα το 2020 με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο, δε, για δύο σημαντικές υποχωρήσεις: Απεμπολείτε ένα εξαιρετικό διαπραγματευτικό χαρτί που αφορούσε την ετήσια αναθεώρηση και παραχωρείτε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

«Είναι απίστευτη κοροϊδία να αναφέρεστε για μια συμφωνία πενταετίας, καλό είναι να κρατάμε τα προσχήματα καθώς το άρθρο 1 αναφέρει ότι η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για μια περίοδο 5 ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του πρωτοκόλλου, θα παραμείνει σε ισχύ εκτός αν καταγγελθεί από κάποιο από τα μέρη» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το κάνετε για να κρύψετε την ενοχή σας για όσα κάνετε αλλά για κακή σας τύχη δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση που υπενθυμίζει τι αναγράφεται στη συμφωνία αλλά και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σας κάρφωσε ενώπιον του κ. Δένδια λέγοντας ότι η ανανέωση αυτή θα επιτρέψει στη συμφωνία να είναι σε ισχύ επ’ αόριστον. Σταματήστε να παίζετε με τις λέξεις»

«Ποια είναι η διαφορά η δική μας στην οπτική σε σχέση με εσάς: Εμείς διαπραγματευτήκαμε στην αναθεώρηση στη βάση ανταλλαγμάτων και δεν προχωρήσαμε επειδή δεν υπήρξε κοινός τόπος» είπε κ. Τσίπρας προσθέτοντας:

«Το ερώτημα είναι που σας θέτω είναι με ποια ανταλλάγματα δεχθήκατε να αυξήσουμε σημαντικά τον κίνδυνο για την Ελλάδα στην περίοδο της πιο σκληρής πολεμικής αντιπαράθεσης των τελευταίων ετών. Εδώ η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τον Ιανουάριο του 2020 καθώς η υπογραφή της συμφωνίας συνοδεύτηκε από μια επακόλουθη επιδείνωση συσχετισμών υπέρ της Τουρκίας».

«Πολύ σωστά διεκδικήσατε αμερικανική συνεισφορά στην αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών σύμφωνα με δημοσιεύματα αλλά δεν το πετύχατε. Διεκδικήσατε και συμπερίληψη άλλων περιοχων με ιδιαίτερη έμφαση στη Σκύρο αλλά οι ΗΠΑ απέρριψαν κάθε πρόταση συμπεριλαμβανομένης και της Σκύρου περιοριζόμενες σε αόριστες αναφορές. Οι ΗΠΑ θέλουν να αξιοποιούν την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά αποφεύγουν τα νησιά για να μην εμπλακούν στα ελληνοτουρκικά» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Αναρωτιέμαι θα υπήρχε πρωθυπουργός χώρας του ΝΑΤΟ που θα την υπέγραφε εισπράττοντας όλες αυτές τις αρνήσεις είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας θυμίζοντας την στάση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο οποίος δεν συμφώνησε επ’ αόριστον συμφωνία αλλά 8ετη συμφωνία παρά τις πιέσεις που θα δέχθηκε για να υπογράψει 12ετια. Αυτό που εσείς κάνετε σήμερα όχι μόνο δεν το έκανε κανείς πρωθυπουργός αλλά δεν θα το έκανε καμία χώρα σύμμαχος αλλά μια χώρα δορυφόρος γιατί αυτό λέγεται δορυφοροποίηση της χώρας».

«Θα έχουμε εγγυήσεις έναντι των απειλών της Τουρκίας. Δείτε τι κερδίζει η δήθεν απομονωμένη Τουρκία. Μετά από ένα σαββατοκύριακο χωρίς γραβάτες στη συνέχεια υπήρξε ένα προκλητικό μπαράζ. Πού είναι η αμερικανική στήριξη στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα; Η υπερπτήση είναι αμφισβήτηση κυριαρχίας και δεν είναι τυχαία η στόχευσης της Μυτιλήνης επειδή εκεί έχουμε στρατό απέναντι στην στρατιά της Ανατολής. Και μας λένε οι ΗΠΑ και αυτό είναι θέμα ενιαίου χώρου συνεννοηθείτε, είστε γείτονες. Πού είναι η εθνική σας υπερηφάνεια;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας

«Εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία κατόπιν αμερικανικής προτροπής και οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν και στέλνουν F-16 στην Τουρκία. Δεν σας βλέπω να είστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε μόνο για 5 λεπτά τη συμφωνία και μετά μίλησε για την ακρίβεια που εκεί τα πάει χειρότερα» τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο:

«Η υποβάθμιση των συμφερόντων μας έναντι στην Τουρκία δεν αφορούν μόνο τα όπλα αλλά βλέπουμε και στο θέμα της ενέργειας καθώς οι ΗΠΑ με non paper ανακαλούν εγγράφως την στήριξή τους στο έργο του east med επικαλούμενες την ανάγκη να μην υπάρχει όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία».

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε: «Σας ρωτάω: Θεωρείτε ότι είναι σωστό ο πρόεδρος μιας χώρας που κατέχει παράνομα το 1/3 της Κύπρου να διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή στο ουκρανικό ενώ η Ελλάδα είναι παντελώς απούσα;»

«Θέλετε η Ελλάδα να είναι δεδομένος δορυφόρος και το δείξατε στο ουκρανικό και με την εθνικολαϊκιστική θέση στη Συμφωνία των Πρεσπων αλλά και με τα ελληνοτουρικικά. Αφύλακτο φυλάκιο γινόμαστε εμείς και ας είναι καλά οι Ένοπλες Δυνάμεις που είναι αξιόμαχες. Η Ελλάδα όμως δεν είναι φυλάκιο κανενός, είναι μια χώρα με μεγάλη ιστορία, μια ευρωπαϊκή χώρα που πρέπει να είναι πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας. Για όλους αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τη συμφωνία και όταν με το καλό υπάρξει πολιτική αλλαγή θα θέσουμε το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για τροποποίηση γιατί δεν είμαστε δορυφόρος. Καταλαβαίνω ότι έχετε φέρει τη συμφωνία αυτή, την έχετε ανακοινώσει και όταν το κάνετε δεν είχαν διαρρεύσει αυτά για τα F-16. Αξιοποιήστε το μομέντουμ και αναστείλτε την κύρωση της συμφωνίας και αποδείξτε εκεί, στην επίσκεψή σας στις ΗΠΑ, ότι είναι ψέμα.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Μου θυμίσατε τον Ανδρέα Παπανδρέου – Υποκριτική η στάση σας