ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το δύσκολο παζλ των δημοσκοπήσεων και ο εκλογικός συναγερμός ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Το δύσκολο παζλ των δημοσκοπήσεων και ο εκλογικός συναγερμός ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Όπως εκτιμούν οι περισσότεροι εκλογολόγοι μια σαφέστερη εικόνα θα έχουμε στις έρευνες που θα γίνουν το καλοκαίρι

Τι καταγράφουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους λογαριασμούς του ρεύματος;

Τα επιτελεία των τριών κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε εκλογικό συναγερμό και λόγω των συνεδρίων που διοργανώνουν αυτή την περίοδο αλλά και των focus που γίνονται μέσω των δημοσκοπήσεων κυρίως γύρω από την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και συνολικά γύρω από τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πρόθεση ψήφου.

Ισχυρές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό δεν φαίνεται να έχουμε με βάση τις έρευνες της κοινής γνώμης. Η ψαλίδα σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις έχει τσιμπήσει κάποιες μονάδες υπέρ της ΝΔ αλλά τα όποια συμπεράσματα είναι παρακινδυνευμένα.

Όπως εκτιμούν οι περισσότεροι εκλογολόγοι μια σαφέστερη εικόνα θα έχουμε στις έρευνες που θα γίνουν το καλοκαίρι, όπου τα μέτρα του οικονομικού επιτελείου θα φανούν στις τσέπες των πολιτών.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως υπάρχει αισιοδοξία η οποία βεβαίως ενισχύεται και από το πολύ καλό κλίμα συσπείρωσης που υπήρξε στο συνέδριο του κόμματος. Την ίδια ώρα η δημοφιλία του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν δείχνει να απειλείται ούτε από τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε από το Νίκο Ανδρουλάκη.

Για παράδειγμα στην τελευταία έρευνα της Marc, στα αξιοσημείωτα συμπεράσματα είναι ότι σχεδόν οι μισοί Έλληνες (48,8%) εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τη χώρα σε περίοδο κρίσης, αλλά και ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής υφίσταται μια κάποια φθορά που αποδίδεται στην απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να δεχτεί συγκυβέρνηση μόνο αν δεν είναι πρωθυπουργοί οι αρχηγοί της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα έχει χάσει τουλάχιστον 10 μονάδες από την δημοφιλία του αλλά παραμένει πάνω από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα στην Κουμουνδούρου μετά τις ψηφοφορίες της Κυριακής πνέει σίγουρα ένας άνεμος αισιοδοξίας και ανανέωσης του κόμματος, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει περισσότερο σίγουρος στο εσωτερικό του κόμματος, περιορίζοντας θα έλεγε κανείς τις φωνές εσωστρέφειας.

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι όσο περνάει ο καιρός η δυσφορία του κόσμου θα διογκώνεται γύρω από τα οικονομικά ζητήματα και αργά ή γρήγορα αυτή την δυσφορία θα την κεφαλαιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν στραμμένο το βλέμμα στο επικείμενο συνέδριο όπου και εκεί θα επιχειρήσουν την μέγιστη συσπείρωση που θα τους επιτρέψει να σπάσουν – τουλάχιστον δημοσκοπικά – τον πήχη του 16%. Ένας κρίσιμος δείκτης που θα δείξει πόσο ρυθμιστικό ρόλο θα μπορέσει να παίξει το ΠΑΣΟΚ μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής.

Ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο των δημοσκοπήσεων είναι οι μετρήσεις που αφορούν στο κόμμα των Μπογδάνου – Τζήμερου – Κρανιδιώτη το οποίο δείχνει να κινείται στο 1% και ίσως να λειτουργήσει ως… ανάχωμα στην είσοδο του Ηλία Κασιδιάρη.