ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόωρες εκλογές: Ο οδικός χάρτης του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι τις κάλπες

Πρόωρες εκλογές: Ο οδικός χάρτης του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι τις κάλπες
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στρατηγεία τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αναμένουν τις δημοσκοπήσεις του Ιουλίου
INTIME

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το αποτύπωμα των προθέσεών του για το επόμενο καθοριστικό τρίμηνο με αφορμή τις δηλώσεις του στο χθεσινό συνέδριο για την Υγεία.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και παράλληλα έστειλε εσωτερικό μήνυμα προς τους υπουργούς του να κάνουν focus στο έργο της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες και να σταματήσουν να ασχολούνται με την παραφιλολογία περί πρόωρης εκλογών:

«Το γεγονός ότι φτάνουμε στο τέλος της θητείας δεν είναι άλλοθι για να ρίξουμε ρυθμούς. Είναι σημαντικό να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε αφόρητη τοξικότητα και διάλογο με κραυγές και κατηγορίες τους επόμενους 12 μήνες», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Έχω πει ότι θα εξαντληθεί η τετραετία, αλλά θα ήθελα να πω και κάτι ακόμη, πολύ σημαντικό. Από τον Ιούλιο και μετά, θα μπούμε στον 4ο χρόνο της κυβέρνησης. Εγώ έχω δεσμευτεί ότι, το γεγονός πώς βλέπουμε πια τις εκλογές, δεν είναι άλλοθι για να σταματήσουμε να παράγουμε κυβερνητικό έργο. Και το κυβερνητικό έργο για το επόμενο εξάμηνο, είναι εξαιρετικά πλούσιο. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό, επειδή έχουμε μπροστά μας ουσιαστικά 12 μήνες μέχρι τις εκλογές, να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μία αφόρητη τοξικότητα και σε έναν πολιτικό διάλογο ο οποίος θα γίνεται με κραυγές, με κατηγορίες, χωρίς προγραμματικές θέσεις. Που το μόνο το οποίο θα πετύχει τελικά, θα είναι να αποξενώσει τον πολίτη».

Η φράση του πρωθυπουργού «από τον Ιούλιο και μετά μπαίνουμε στον 4ο χρόνο διακυβέρνησης», ερμηνεύεται από πολλούς ότι οιαδήποτε προκήρυξη εκλογών μετά το καλοκαίρι δεν θα είναι πρόωρη με τη στενή έννοια του όρου.

Μολονότι επισήμως στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν για εκλογές την Άνοιξη του 2023, στα επιτελεία όλων των κομμάτων έχουν δοθεί σαφείς εντολές να επιταχύνουν τις προεκλογικές περιοδείες τους και οι κομματικοί μηχανισμοί να είναι σε red alert για παν ενδεχόμενο από τις 20 Αυγούστου και μετά.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στρατηγεία τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αναμένουν τις δημοσκοπήσεις του Ιουλίου, ώστε να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα για την δύναμη και την προοπτική των κομμάτων.

Παρόλα αυτά η επιλογή του χρόνου των εκλογών δεν είναι μόνο θέμα δημοσκοπήσεων, όπως κάποιοι επιμένουν να λένε. Ο πρωθυπουργός σταθμίζει όλα τα δεδομένα και τα γεωπολιτικά και προφανώς προβληματίζεται έντονα για την προκήρυξη τους την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα είναι στο απόγειο της. Ομολογουμένως δεν πρόκειται για μια εύκολη απόφαση με δεδομένη την πολιτική αστάθεια που εκ των πραγμάτων προκαλεί η απλή αναλογική της 1ης Κυριακής.

Χθες εξάλλου ο πρωθυπουργός επιχείρησε να υποβαθμίσει και να αποδομήσει την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για προσπάθεια της Κουμουνδούρου να διαμορφώσει ένα τοξικό πολιτικό περιβάλλον με κραυγές και ψεύδη, ανάλογο της περιόδου 2012 – 2015.

«Όποιος νομίζει πως μπορεί να καβαλήσει το κύμα της δικαιολογημένης οργής των πολιτών και να μετατρέψει το 2022 σε 2012 κάνει μεγάλο λάθος» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για ό,τι συμβαίνει στον πλανήτη φταίει ο Μητσοτάκης», είπε χαρακτηριστικά και δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί και την κρατική μηχανή αλλά και τον Χρήστο Στυλιανίδη με αφορμή τη φωτιά στη Βούλα. Επιτέθηκε μάλιστα κατά του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι μολονότι η κρατική μηχανή αντέδρασε ικανοποιητικά στην πυρκαγιά του Πανοράματος στη Βούλα η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να εκτοξεύσει ομοβροντία κατηγοριών μέσω fake news.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι υπάρχει ανοιχτό παράθυρο για τη λήψη και νέων μέτρων ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ακριβείας: «Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να στηρίζει την κοινωνία και να εξακολουθεί να το κάνει στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον εθνικό στόχο της εξόδου της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και επακόλουθα της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Σχετικές ειδήσεις