ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η χαραμάδα των πρόωρων εκλογών, το «όχι» σε τεχνοκράτη πρωθυπουργό και το καρφί στον Ανδρουλάκη

Η χαραμάδα των πρόωρων εκλογών, το «όχι» σε τεχνοκράτη πρωθυπουργό και το καρφί στον Ανδρουλάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις εκλογές στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις εκλογές στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αφήνοντας όμως ένα μικρό παράθυρο διενέργειάς τους χωρίς να επεκταθεί περισσότερο

«Όσο θα πλησιάζουμε στο τέλος και γίνεται αυτή η συζήτηση, εκ των πραγμάτων, θα μου γίνεται ολοένα και πιο συχνά αυτό το ερώτημα. Κι εγώ θα απαντώ μονότονα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Με αυτή τη φράση ο Κυριάκος Μητσοτάκης για άλλη μια φορά έκλεισε τις πρόωρες κάλπες αν και παραδέχθηκε ότι πάντα υπάρχει μια μικρή χαραμάδα πρόωρων εκλογών.

«Πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας αμέσως μετά ότι «μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι για να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές».

Παρά τις δυσκολίες επίτευξης αυτοδυναμίας ο πρωθυπουργός ήταν απολύτως ειλικρινής για τον εκλογικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο, που ψήφισε η δική του κυβέρνηση και με βάση τον οποίο ο πήχης της αυτοδυναμίας είναι στο 37% με 38%, και εξήγησε: «Ή θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ο ελληνικός λαός θα μας έχει πει, “έχετε την δυνατότητα να κυβερνήσετε αυτοδύναμοι, αλλά όχι μονοκομματικοί”. Ή δεν θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ουσιαστικά θα μας έχει υποδείξει, αλλά στις συνθήκες του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής, ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας, οπότε προφανώς και θα σεβαστούμε την εντολή του ελληνικού λαού».

Μάλιστα σε αυτό το σημείο άφησε αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη περί αλαζονείας και τόνισε πως ό,τι κι αν γίνει πρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

«Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός και αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή θα ήταν ότι θα ήταν καλό να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας», είπε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, απέκλεισε κατηγορηματικά τη σεναριολογία που ήθελε σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας να οριστεί επικεφαλής της κυβέρνησης κάποιος τεχνοκράτης ή άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής. Απέφυγε επίσης να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ενώ επανέλαβε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμπεριλάβει στην κυβέρνησή του στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ με αξιοκρατικά κριτήρια.

«Έχω αποδείξει πολλές φορές ότι μπορώ να το κάνω», είπε χαρακτηριστικά και έφερε ως πρόσφατο παράδειγμα την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Επιτροπή Σοφών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τέλος παραδέχθηκε ότι μια παρατεταμένη εκλογική περίοδος δημιουργεί προβλήματα τοξικότητας λέγοντας: «Αυτό το οποίο δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση είναι η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες. Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται πρωτίστως από την αντιπολίτευση».

Σχετικές ειδήσεις