ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης από ΣΕΒ: Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023

Κυριάκος Μητσοτάκης
«Είμαστε σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού, που όμοιό του δεν έχουμε γνωρίσει εδώ και 40 χρόνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός
Intime

Συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη  Παπαλεξόπουλο, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της  Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ

Κατά την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα «ίσως το σημαντικότερο είναι ότι δεν αντιμετωπίζεται πια η Ελλάδα ως μία δυσάρεστη ιδιαιτερότητα. Αυτός ο 12ετής κύκλος ταλαιπωρίας και πόνου κλείνει πια και επίσημα με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και με την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Είναι στόχοι, τους οποίους θεωρώ απολύτως εφικτούς για το πρώτο εξάμηνο του 2023», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα του πληθωρισμού, τονίζοντας πως «είμαστε σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού, που όμοιό του δεν έχουμε γνωρίσει εδώ και 40 χρόνια», συμπληρώνοντας «θα βιώσουμε σε ένα περιβάλλον με απότομες αυξήσεις επιτοκίων κι αυτό έχει κάποιες επιπτώσεις σημαντικές και για τη χώρα μας, αλλά και για την επιχειρηματικότητα, καθώς όλοι θα κληθούμε να δανειζόμαστε με υψηλότερο κόστος».

«Πάρα το γεγονός ότι έχουμε το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη είμαστε συγκριτικά σε καλύτερη θέση από ότι άλλες χώρες του νότου, γιατί έχουμε χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής χρέους, γιατί φροντίσαμε τα τελευταία χρόνια να δανειστούμε και να ενισχύσουμε το μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο έχουμε και γιατί η εικόνα της χώρας και αυτό που αποκαλούμε brand Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο και αυτό αποτυπώνεται και στις αγορές χρήματος και στις αγορές κεφαλαίων και στις αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους και φυσικά έχει αντανάκλαση και στην επιχειρηματικότητα και στις επιχειρήσεις και στην άνεση με την οποία οι επιχειρήσεις προχωρούν και υλοποιούν επενδυτικά σχέδια» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Το ρίσκο «Ελλάδα» έχει σημαντικά μειωθεί και αυτό είναι που σε αυτή την πολύ δύσκολη περιπέτεια μας κάνει να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μια συγκρατημένη αισιοδοξία» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικώς ο πρωθυπουργός επέμεινε πως οι εκλογές προσδιορίζονται την άνοιξη του 2023. Επεσήμανε πως η χώρα είναι σε καλύτερη θέση συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαικού Νότου παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και τα οσονούπω αναμενόμενα υψηλότερα επιτόκια και απέδωσε το συγκεκριμένο γεγονός στο ότι η χώρα έχει χαμηλές υποχρεώσεις αποπληρωμής χρέους, αλλά και πως η εικόνα της διεθνώς, το brand, έχει ουσιωδώς βελτιωθεί.

«Το ρίσκο Ελλάδα έχει πλέον μειωθεί δραστικά» τόνισε ο πρωθυπουργός, που επέμεινε πως περιβάλλει τις ελληνικές επιχειρήσεις με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη λόγω της ανθεκτικότητας τους, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως μία από τις κεντρικές προτεραιότητες μιας δεύτερης θητείας της κυβέρνησης του είναι η μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης.

«Είναι αφελής όποιος πιστεύει πως μία τέτοια μάχη μπορεί να κερδηθεί μέσα σε μία 4ετία, πρόκειται για μία διαρκή μάχη. Στην περίπτωση της περικοπής των αναβολών στις δίκες σηκώνουμε συντεχνιακή σκόνη, θα το ξεπεράσουμε και θα προχωρήσουμε» διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Παιδεία πραγματική επανάσταση και τόνισε πως για πρώτη φορά σπάμε τα στεγανά «τα Πανεπιστήμια από τη μία και οι επιχειρήσεις από την άλλη».

Παπαλεξόπουλος: Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα

Από την πλευρά του ο κ. Παπαλεξόπουλος υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. «Η αντιμετώπιση των άμεσων κινδύνων αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα».

«Η χώρα μας σήμερα θεωρείται - και είναι- πιο ισχυρή, πιο αξιόπιστη, πιο ώριμη, από ότι προ δεκαετίας», τόνισε, πρόσθεσε ωστόσο ότι «βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με μια νέα, οξεία κρίση, σε ένα περιβάλλον με μεγάλες αβεβαιότητες».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η έλλειψη επενδυτικών σχεδίων, καθώς η χώρα έχει γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για εγχώριους και ξένους επενδυτές. «Ο κίνδυνος σήμερα αφορά τη δυνατότητά μας να υλοποιήσουμε με ταχύτητα, που έχει επενδυτικό νόημα ό,τι σχεδιάζεται, λόγω του πλαισίου της λειτουργίας της χώρας. Γι' αυτό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνουμε πίσω στην πορεία ολοκλήρωσης όλων των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις είπε πως «Είναι μικρή παρηγοριά ότι αυτή τη φορά τα αίτια της κρίσης (όπως και της πανδημίας) είναι εξωγενή, με κύρια αφετηρία τον πόλεμο στην Ουκρανία, και ότι οι επιπτώσεις της δεν αφορούν ασύμμετρα την Ελλάδα».

Πρόσθεσε, όμως, ότι «τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά: Με την εκτόξευση του κόστους ενέργειας, αλλά και των τροφίμων και πρώτων υλών που μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων. Με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που πλήττουν καίρια πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής, αλλά και γενικά της ευρωπαϊκής, παραγωγής να υποχωρεί, την αναπτυξιακή και επενδυτική προοπτική να απειλείται, και με τις δημοσιονομικές αντοχές μας να δοκιμάζονται εκ νέου. Για αυτό η έμφαση στο πως μπορούμε να μεγαλώσουμε την πίτα μπορεί να τονώσει την πληγωμένη μας συλλογική αυτοπεποίθηση, να μας δώσει νέα πνοή, να μας βοηθήσει να πιστέψουμε σε ένα καλύτερο μέλλον».

Ο κ. Παπαλεξόπουλος περιέγραψε πέντε θετικές εξελίξεις για τη χώρα και πέντε τομείς όπου χρειάζεται να γίνει συντονισμένη προσπάθεια. Οι θετικές εξελίξεις είναι:

η ανάδειξη ενός μικρού, αλλά ζωτικού και αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων (που από σχεδόν μηδενική κεφαλαιοποίηση πριν 10 χρόνια, σήμερα αγγίζει τα 8 δισ ευρώ.), που αναβαθμίζει τις δυνατότητες της χώρας να καινοτομεί,
τα σημαντικά βήματα προσέγγισης πανεπιστημίων και επιχειρήσεων.
η έμπρακτη απόδειξη ότι η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης, και των ψηφιακών υποδομών, είναι απόλυτα εφικτή, οι διεθνείς προβλέψεις, που είναι θετικές και το brand name της Ελλάδας που έχει βελτιωθεί θεαματικά, και
ότι η χώρα μας σήμερα θεωρείται - και είναι- πιο ισχυρή, πιο αξιόπιστη, πιο ώριμη, από ότι προ δεκαετίας.

Αντίστοιχα οι τομείς όπου χρειάζεται προσπάθεια περιλαμβάνουν:

  • τις εργοδοτικές εισφορές, που παραμένουν υψηλές,
  • τη βελτίωση της ποιότητας της νομοθέτησης, την απλοποίησή της και την επιτάχυνση
  • της απονομής δικαιοσύνης,
  • την αδειοδότηση,
  • την ευκαιρία αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης
  • την αγορά ενέργειας.

«Πλην απροόπτου, η Ευρώπη θα έχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα στο κόστος ενέργειας τουλάχιστον για 5-6 χρόνια, μαζί και η Ελλάδα. «Κατ΄ ελάχιστον πρέπει να φροντίσουμε οι ελληνικές επιχειρήσεις να μην είναι σε μειονεκτική θέση απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν είμαστε εκεί σήμερα», τόνισε.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Συνδέσμου ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε εξάλλου ότι «οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν επενδύουν όσο χρειάζεται στην καινοτομία και στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Ούτε όμως επενδύουν όλες οι επιχειρήσεις επαρκώς στους ανθρώπους τους. Παράλληλα, σε όρους εταιρικής διακυβέρνησης έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε από την τυπική συμμόρφωση προς την ουσιαστική. Το ίδιο και στην ενσωμάτωση της διαφορετικότητας, στην ισότητα και στην αξιοποίηση των ηγετικών χαρακτηριστικών των γυναικών».

«Ζητάμε, κατέληξε, από το κράτος μεγαλύτερη τόλμη στις μεταρρυθμίσεις. Απαιτούμε από τους εαυτούς μας μεγαλύτερη τόλμη στο μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό».

Σχετικές ειδήσεις